ROMANI ME ENVER (prezantim)

Brenda dy-tre ditëve në vazhdim, do të botoj, në katër pjesë, një analizë të Enver Hoxhës personazh të romanit Dimri i vetmisë së madhe, nga Ismail Kadareja; në fund të ciklit, lexuesit do t’i vihet në dispozicion edhe një PDF e punimit.

ROMANI ME ENVER (I)

ROMANI ME ENVER (II)

ROMANI ME ENVER (III)

ROMANI ME ENVER (IV)

Kjo analizë mbështetet sa në teorinë e romanit historik dhe në modelimet e metodës së realizmit socialist në letërsi, aq edhe në dokumentet historike dhe arkivale të kohës dhe në interpretimet që vetë autori Kadare ua ka bërë, në hollësi, motiveve që e shtynë ta shkruante romanin.

Synimi im është të kuptoj statusin, brenda një vepre fiksionale si romani, të një personazhi si Enver Hoxha, i cili ishte – në kohën kur u botua vepra – jo vetëm lideri i fuqishëm i shtetit totalitar në Shqipëri, por edhe ende gjallë. Çfarë është reale dhe çfarë e trilluar, në dhënien artistike të Hoxhës dhe si ndikon kjo në integritetin e romanit? A është Dimri i vetmisë së madhe vepër tipike e realizmit socialist? A është përfshirja e Enver Hoxhës në vepër pjesë e një kulti tipik të personalitetit, apo diçka më tepër dhe më e rëndësishme? Çfarë paralelesh mund të hiqen me zhvillime të ngjashme në realitete të tjera të Lindjes sovjetike?

Lexim të mbarë,

Ardian Vehbiu

 

Zbuloni më tepër nga Peizazhe të fjalës

Pajtohuni tani, që të vazhdoni të lexoni dhe të përfitoni hyrjen te arkivi i plotë.

Vazhdoni leximin