purizmi

GJUHA KUNDËR LETËRSISË

Kur shkruaj ndonjëherë për dëmet që ia sjell shqipes purizmi, si përthyerje e kombëtarizmit në kulturën […]

RESTAURIME DHE RRËNOJA

Fjalori i gjuhës së sotme shqipe e përkufizon kështu foljen restauroj: “Sjell përsëri në gjendje të […]

RRETH DISA TERMAVE SHQIP TË MUZIKËS

nga Ilir Polena Dihet së muzika është art i veçantë, që shprehet me tinguj, por që […]

POST-PURIZËM

Një foto që ma dërgon një shok nga Prizreni – tabelë dygjuhëshe, apo udhëzues për zëvendësimin […]

DHE FAJIN E KA… PURIZMI

Dy vjet e gjysmë më parë, në vjeshtë të vitit 2012, gjatë prezantimit në Tiranë të […]

SI TA HEQËSH KALLDRËMIN

Për studiuesin e teksteve, krahasimi mes dy versioneve të një vepre është rruga ndoshta më e […]

TË NGESHËM PËR KOMBIN

Lexoj sot, në revistën kulturore Kosovo 2.0, esenë e një M.J. – sërish po mjaftohem me […]

TËRHEQJE LITARI

Ata që kujdesen për terminologjinë e shqipes janë, në thelb, po aq punëtorë të gjuhës sa […]

PAGËZIMI I RRUGËVE

Për një vend si Shqipëria, ku toponimet përbëjnë shkas për debate të ashpra publike, është e […]

BËJ DOWNLOAD APO DOWNLOADOJ

nga Ina Arapi Duke lexuar librin e fundit të z. A. Vehbiu me titull Kundër purizmit […]

LIRIA PËR TË MOS DITUR

Në një forum online, diskutohej për një artikull të Aleksandër Çipës, me titullin “Varfëria po zgjon […]

THANËT E NASTRADINIT

Tema që hapëm para pak ditësh, për raportin mes përshkrimit dhe parashkrimit në gjuhësi dhe veçanërisht […]

error: Vini re: Materiali është i mbrojtur me të drejta autori. Nëse keni nevojë për tekstin, lutemi lidhuni me një administrator të faqes!
Këtë e pëlqejnë %d blogues: