ËNDRRAT E NJË NATE DIMRI

Të ketë qenë Nata e Vitit të Ri më e madhja festë popullore laike në Shqipërinë e viteve të totalitarizmit?

Mbase sot kësaj pyetjeje mund t’i përgjigjet njeriu më lehtë se dikur.

Para 1990-ës, shteti patriark u vinte theksin festave historike, përvjetorëve dhe kremtimeve të eventeve politike. Festat fetare ishin nxjerrë jashtë ligji, dhe njerëzit ngushëlloheshin me festat tradicionale familjare, si dasmat dhe datëlindjet.

Viti i Ri, si festë, kish mbijetuar, por i zhveshur nga tiparet mirëfilli fetare. Paçka se disa elemente të krishtera i kish ruajtur, të përziera me gjëra pagane.

Në qytet shihje ende pemë të zbukuruara, drita me ngjyra yje dhe xhingla të tjera; një Pemë të Vitit të Ri e ngrinin njerëzit edhe në shtëpi; Plaku i Vitit të Ri, me thesin e tij me dhurata, zëvendësonte Babbo Natale-n.

Dyqanet hidhnin pambuk në vitrinat e tyre të zbrazëta, për të simbolizuar dëborën.

Nata e Vitit të Ri ishte në thelb një festë pagane e dimrit (festë pagane e një nate dimri), e kamufluar si festë “kalendarike”.

Në karikatura, ilustrime dhe posterë, do të shfaqeshin ndonjëherë edhe Viti i Vjetër dhe edhe Viti i Ri, njëri si plak tjetri si fëmijë, duke shkëmbyer “stafetën” e viteve.

Por origjina e festimeve nuk thotë asgjë për mënyrën si u përshtatën dhe u përdorën elementet e marra hua.[1] Dhe pikërisht, që qytetarët e shfrytëzuan këtë hapësirë midis fesë, politikës, ideologjisë dhe kremtimit historik, për të vendosur atje një festë laike.

Regjimi kish kohë që i kish ndaluar festat fetare të Fundvitit (Kërshëndellat), siç kish ndaluar festat fetare në përgjithësi, me shpresë se energjia e këtyre do të kanalizohej në festat dhe ritualet e religjionit civil – kremtimet e datave historike, si 1 maji, 28-29 nëntori; dhe festimi i historisë kombëtare.

Historia kombëtare, nga ana e vet, ishte rishkruar në mënyrë të tillë, që ta paraqiste të sotmen si synimin objektiv dhe të domosdoshëm të gjithçkaje që i kish paraprirë.

Qytetarët merrnin vërtet pjesë në aktivitetet e religjionit civil dhe shijonin ditët e pushimit, por pa investuar shumë shpirtërisht.

Askush nuk do të dehej natën e përvjetorit të shpalljes së Pavarësisë…

Përkundrazi, Nata e Vitit të Ri, që nuk kish domethënie politike, do të përshtatej si festa laike par excellence,  ngaqë vetvetiu apolitike.

Njerëzit mblidheshin bashkë, familje miq e të afërm, uronin “gëzuar!”, hanin (gjelin dhe bakllavanë) e pinin dhe shijonin konvivialitetin përtej ritualeve politike, ideologjike dhe fisnore.

Atë natë dollinë e parë mund edhe të mos e ngrije për Partinë dhe shokun Enver; dhe dollinë e fundit mund të mos e ngrije për flamurin.

Njerëzve sikur u lejohej të ishin vetvetja, duke e hequr përkohësisht maskën e konformimit politik a të daljes në pazar; paçka se kjo heqje e maskës njëherazi do ta afronte Natën e Vitit të Ri me Karnavalet (që edhe këto nuk festoheshin më).

Locus-i i kësaj feste ishte tavolina dhe fryma e saj ishte të qenit së bashku.

Njerëzit pyesnin: “ku do ta bëni Vitin e Ri?”, duke nënkuptuar se edhe ku-ja ishte pjesë e festivitetit.

Sikurse pyesnin: “do të mblidhemi për Vitin e Ri?”, pse kjo folje – mblidhemi – e përcillte më së miri esencën e çfarë do të ndodhte.

Edhe pse të gjitha festat, familjare dhe sociale, e riprodhojnë komunitetin, Nata e Vitit të Ri ishte më e gjerë se të tjerat, sepse sinkronizohej anembanë vendit – në mos botës mbarë.

Ishte e vetmja festë që i mblidhte qytetarët së bashku, në të njëjtën ditë dhe orë, për të festuar thjesht të qenit së bashku.

Ndryshe nga shumë festa të tjera, nuk ishte e kthyer me fytyrë nga e kaluara (50-vjetori i Pavarësisë, 40-vjetori i Çlirimit, 30-vjetori i martesës) dhe as kremtonte ndonjë sukses a fitore.

Ishte festë e qytetarisë, por ndryshe nga festat fetare, që riprodhonin – mes të tjerash – edhe diversitetin dhe dasitë mes shqiptarëve, kjo e Vitit të Ri nuk bënte dallim, por i ulte të gjithë rreth tavolinës.

Vinte si përpjekje – sado e dëshpëruar – për të gjetur pak kuptim dhe mirësi në shkretëtirën e jetës publike nën totalitarizëm.

Fare lehtë mund të kish degraduar në kremtim të konsumerizmit – me shpenzime të kota për ushqime, udhëtime dhe dhurata; por varfëria e tregut ia kurseu atë fat.

E shumta, do të shfrytëzohej për të fuqizuar lidhjet dhe aleancat private, miqësitë dhe bashkëfajësitë.

Kish trashëguar intimitetin nga festat familjare; dhe formalitetin nga kalendari, që ia jepte arsyen për t’u mbajtur.

Edhe totalitarizmit i pëlqente kalendari, por si vend kremtimesh dhe përvjetorësh; ose pretekst për t’ua vënë qytetarëve në qafë zgjedhën e një historie të imagjinuar.

Ciklet merrnin kuptim sa kohë që përjetësonin një event primordial – një themelim, një firmë, një ngritje flamuri.

Nata e Vitit të Ri i referohej edhe ajo një cikli, por pa iu bashkëlidhur detyrimisht një fillimi. Ata që mblidheshin në tavolina, për ta festuar, nuk sillnin zakonisht në mendje ardhjen e Krishtit, njëlloj sikurse nuk përfytyronin orbitën e Tokës rreth Diellit.

Duke e reduktuar shkakun e festës në diçka mirëfilli numerologjike, në një numërim së prapthi, në një zerim a reset kalendarik, festarët i ktheheshin njëri-tjetrit, për ta përjetuar dhe shijuar.

E çliruar nga të gjitha rrënjët dhe arsyet, por e pasur në pretekste, Nata e Vitit të Ri do të shndërrohej në festë të konvivialitetit.

 

© 2022 Peizazhe të fjalës™. Të gjitha të drejtat të rezervuara.


[1] Nga shumë anë, festa e Vitit të Ri në Shqipërinë totalitare ndiqte modelin sovjetik, që ishte konsoliduar në vitet 1930, në rrethana social-kulturore të ngjashme me tonat. Edhe në Bashkimin Sovjetik, një festë e dizajnuar fillimisht për fëmijët erdhi dhe u adoptua nga të gjithë, pjesërisht e nxitur nga shteti dhe pjesërisht e mirëpritur nga qytetarët. Për historinë e Vitit të Ri sovjetik, lexoni këtu, këtu, këtu, këtu dhe këtu. Huazimi i festave, njëlloj si huazimi i fjalëve, është ai vetë pjesë e traditës sonë kulturore – siç e provon sot huazimi jo vetëm i formave të laicizuara të Natale-s italiane, por edhe eksperimentimi me festa të tilla dikur të panjohura, si Halloween dhe Befana.

Lini një përgjigje

Zbuloni më tepër nga Peizazhe të fjalës

Pajtohuni tani, që të vazhdoni të lexoni dhe të përfitoni hyrjen te arkivi i plotë.

Vazhdoni leximin