HESHTJE PËRBALLË MASAKRËS

nga Xhibi

Publicistika dhe politika shqiptare karakterizohen nga opinione dhe deklarata të shumta—shpesh të tepërta—për këdo e gjithçka, por krimet barbare në Gaza duket se i kanë lënë pa fjalë.

Më shumë sesa nga epërsia ushtarake, terrori sistematik i Izraelit në Gaza (tashmë prej vitesh) mendoj se shpjegohet nga izolimi që SHBA i bën Izraelit prej instancave, ligjeve dhe përgjegjsive ndërkombëtare, por dhe nga një sërë interesash e konjukturash ndër-shtetërore nga Lindja (disa vende arabe) ne Perëndim.

CaptiveSa i përket arsyes të qëndrimit të SHBA, e cila kur vjen puna tek Izraeli vepron edhe kundër interesave të saj, kjo më së shumti shpjegohet nga lobimi dhe dezinformimi pro-Izraelit i një sërë sktrukturave dhe entiteveve, përfshi dhe fanatikët e krishterë në SHBA, të cilët vitet e fundit janë më pro-Izrael se hebrenjtë liberalë.

Për të dhënë një ilustrim të situatës së lobimit, kur Obama dhe Clinton garonin për postin e Presidentit, as që mund të konceptohej fitorja e ndonjërit prej tyre pa shkuar tek konferenca e lobit më të madh izraelit në Amerikë (AIPAC) për të ngrënë ngjalën shqip-proverbiale të radhës. Pra nuk do mjaftonte përbetimi pro-Izraelit, do duhej të shkonin aty t’i puthnin prapanicën, siç dhe shkuan.

Kësisoj, nuk do habitesha nëse qëndrimi shtetëror i SHBA ndaj Izraelit është njëra nga arsyet për heshtjen e turpshme shqiptare sa i përket masakrave që po bëhen në Gaza prej më shumë se tre javësh. Njëheresh, nuk besoj se ky qëndrim lepe-peqe i parisë dhe politikës shqitpare shpjegon çdo gjë, e me gjasë arsyet e tjera për këtë heshtje lënë më shumë për të dëshiruar.

Pavarësisht distancës fizike nga konflikti, kur njeriu përballet me krime të tilla çnjerezore—midis të tjerave, qindra fëmijë të vrarë, në shtëpi, në parqe, duke fjetur në strehat e OKB-së, kudo—s’mund të bëjë gje tjetër veçse të shprehë qëndrimin e tij për mbi një mijë të vrarët barbarisht brenda këtyre diteve, si dhe për qindra mijëra të tjerë të tmerruar ditë e natë nga bombardimet sistematike, sikur të ishin subjekte në një film horror.

“Nuk pushoj dot së qari, unë mund të vdes sonte” shkruante nga llogaria e saj në Twitter një vajze 16 vjeçare nga Gaza, e cila thoshte gjithashtu se motra e saj gjashtë vjeçare tashmë ka përjetuar tre fushata te tilla lufte.

Natyrisht që nuk do të shprehet çdo njeri publikisht për këto krime që synojnë të pastrojnë atë pjesë toke nga palestinezët. Por, heshtja dhe mungesa e qëndrimit që dominon tek mediat dhe politikanët shqiptarë për keto krime është e turpshme, sidomos po të kemi parasysh që ne shqiptarët jemi një prej popujve të fundit që ka rënë viktimë e krimeve të tilla shtetërore.

Disa kërkime në internetosferën shqiptare (me fjalë kyçe në Google) për shkrimet e botuar gjate muajit të funditne në lidhje me këtë situatë nxorën mbi ujë artikuj pa fund për raportimin e ngjarjeve, por ama shumë pak me reagime shqiptare. Më poshte vijojnë disa pasazhe prej dy artikujve të tillë të cilët e prishën sadopak këtë unanimitet të frikshëm, dhe njëherësh shprehën indinjatën për këtë shqip-futje koke në rërë si struci (ndryshe nga bataljoni i përhershëm Tirano-centrik i opinion-analizës, emrat e këtyre dy autorëve janë të panjohur për mua; e them këtë për të shenjestruar gagaçërinë e atyre emrave të njohur):

Na është imponuar një bindje se të gjithë ata që e gjykojnë sulmin e Izraelit në Gaza janë antihebrenj dhe, rrjedhimisht, antiamerikanë. S’di kush e instaloi këtë, por kushdo që ta ketë bërë, e ka shumë gabim.

…ne shqiptarët duhet të deklarohemi vetëm nga parime njerëzore, thjesht humane, se nuk jemi me agresorin, porse jemi me viktimën. Natyrisht, ne nuk mund të bëjmë asgjë më shumë: as ta ndalim luftën, as të veprojmë diçka në planin diplomatik. Por, të solidarizohesh me Gazën, sot është vetëm humanizëm dhe asgjë tjetër. Të solidarizohesh me prindërit e atyre fëmijëve që i bartin të vdekur në duar fëmijët e tyre, kjo nuk është antiamerikanizëm, po vetëm humanizëm. Ta kundërshton sulmin izraelit në Gaza, kjo nuk është antihebraizëm, por kundërshtim i politikës gjenocidale të shtetit të Izraelit. Ashtu siç na dhimbsen dhe e vuajmë dhimbjen hebraike në Luftën e Dytë Botërore, njësoj duhet ta vuajmë dhe të jemi me ata që sot po e pësojnë njësoj si hebrenjtë atëbotë, por kësaj radhe nga një shtet hebre.

…nuk duhet të kemi drojë, as të turpërohemi, por ta themi troç: nuk jemi kundër kombit hebre, por jemi kundër shtetit terrorist të Izraelit.

Për arsyet e njëjta që kemi qenë dhe jemi kundër Hitlerit, sot jemi edhe kundër Netanjahut. Për arsyet e njëjta që na mbushen sytë me lot sa herë që e shohim filmin “Pianisti”, po për ato arsye na mbushen sytë me lot kur shohim sot skena të ngjashme edhe në Gaza.

Artikulli i plotë nga Zeqirija Ibrahimi.

Bota e sotme është e shokuar nga vrasjet e fëmijëve dhe njerëzve të pafajshëm palestinezë në Gaza. Por në Shqipëri, qytetarët e këtij vendi të mësuar të adpatohen e vetëcensurohen që nga koha e lugatit, ka një heshtje vrasëse.

Brezi i mëparshem i viteve 1939–1944 pati mbrojtur të gjithë hebrejtë nga murtaja fashiste… jo se me ta patën ose kemi ndonjë lidhje gjaku, besimi fetar, apo ndonjë lidhje historike e kulturore. Thjesht në respekt të traditës humane shqiptare për ta mbrojtur mikun në shtëpi edhe me jetën tënde.

Ndërkaq brezi i sotem i shqiptarëve duket se është distancuar ndjeshem nga kjo traditë shqiptare, me humania ndër kombet e qytetëruara e të paqytetëruara….Autocensura ka kapluar analistët, politikanët, qytetarët, organizatat jo qeveritare, gjithë opinionin publik, ndonëse kudo flitet deri me nervozizëm për aktet barbare të vrasjes së fëmijëve nga ana e grupit terrorist të Beniamin Netanjahut.

Po pse kemi ardhur deri te ky transformim në 180 gradë?

Artikulli i plotë nga Enver Bytyçi

Sa i përket reagimit të politikës, IndeskiOnline (një tjetër faqe e panjohur) vëren se ky i ka mbetur vetëm Vetëvendosjes.

* Për të kuptuar më mirë efektet e lobimit pro-Izraelit në SHBA rekomandoj leximin e “The Israel Lobby and U.S. Foreign Policy” nga John Mearsheimer dhe Stephen Walt.

* “The Israel Project’s 2009 Global Language Dictionary” është një broshurë për qarkullim të brendshëm për “The Israel Project”, një OJQ amerikane me qëllim propagandën pro-Izraelite në media e më gjërë. Broshura, e cila u rrodh në media tek amerikania “Newsweek”, ilustron shumë mirë papagallërinë amerikane për krimet izraelite ndaj palestinezëve.

35 Komente

 1. Z. xhibi ka marrë një barrë të rëndë mbi supet e tij tepër të vogla, të paktën duke u nisur nga këto që shkruhen më sipër. Le t’ia fillojmë.

  por krimet barbare në Gaza duket se i kanë lënë pa fjalë.

  Z xhibi duhet të mësojë se vrasjet në luftë, duke ndjekur modus operandin e gjendjes së luftës, nuk quhen krime për sa kohë zbatohen disa norma, mendoj , të njohura për ushtarakët e stërivitur. Norma që natyrisht nuk njihen mirë, apo anashkalohen nga terroristët, për hir të misionit të tyre suprem. Misioni dhe ideali i vetsakrifikimit për parajsën e amëshuar nuk pyet për veprime luftarake apo si me thënë ndryshe për, një zotnillëk në kohë lufte…

  Thënë këtë, ajo që më bën përshtypje është se z xhibi i quan vrasjet, në kohë lufte, krime, pa na ofruar ndonjë fakt që mund të tregojë sado pak se Izraelianët, ushtarë të caktuar izraelianë apo, IDF, nuk zbatojnë disa standarde minimale lufte. Standarde siç do të ishin , psh, sulmet e paparalajmëruara , vrasja e paparalajmëruar e civilëve të pafajshëm, apo hapja e tuneleve nëntokësore e nëpërmjet tyre rrëmbimi i njerëzve të pafajshëm dhe ekzekutimi i tyre… Fakte, prova, për këto nuk ka; të pakën jo për kahun izraelit; standardet e luftës të të cilëve thoshte një gjeneral anglez janë ndër më të lartat në botë.

  Nga ana tjetër nuk mungojnë skuthllëqet nga kahu “i viktimave”, Hamasit, një organizatë terrorriste që për sa më përket mua, ka marrë “peng” nëpërmjet bindjes, mashtrimit, propagandsë apo qoftë edhe pseudopërfaqësimit, një popullsi si ajo që banon në Palestinë e cila përndryshe do të jetonte në paqe dhe prosperitet nëse nuk do të kishte mbi krye një organizatë terroriste si Hamasi – apo nëse do të jetonte sivllezërit e tyre arabë brenda terrotorit Izraelian, me të gjitha të drejtat e garantuara.

  Jo, terrorristët e Hamasit kanë një ideal, vetsakrifikimin e tyre dhe të kujtdotjetër me qëllim shkatërrimin e Izraelit. Si mund të jetohet në paqe me një organizatë terroriste kur qëllimi i saj është asgjësimi yt?

  Pra, pikënisja mungon prej arsyes.
  Padyshim që gjithkush mund të pretendojë që zgjedhi pikënisjen e vet. Psh Hamasi, i cili mirë keq thuhet se përfaqëson popullatën Palestineze, zgjedh si pikënisje të logjikimit të vet momentin pas therrjes të ndonjë të riu izraelit , duke mos dashur të marri në konsideratë shkakun apo arsyen se përse filloi lufta apo përse lufta nuk ndalon? Vallë, është faji i Izraelit që Hamasi dhe qeniet që lëvizin nëpër tunele nuk duan armëpushim?

  Përpara se ta mbyll këtë ndërhyrjen time modeste, do të doja të risillja në vëmendje atë që propagandistët e “krimeve të luftës” nuk duan ta sjellin në dukje… Mes Izraelit dhe Hamasit ka luftë jo sepse Izraeli ka armë, meqë po të ishte për Izraelin – apo Amerikën, apo ndonjë komplot dhe lob të fuqishëm ndërkombëtar etj – Palestina kthehej në një tokë të mbuluar nga hiri në shumë pak kohë… Lufta bëhet sepse një organizatë si Hamasi ka në zotërim armë, për të mos përmendur tunelet nëntokësore ku kalojnë monjtë.

  Si mund të ketë paqe kur një organnizatë e tillë nuk do paqe; kur kërkon luftë dhe provokon luftë? Si mos të ketë të vrarë kur një oganizatë e tillë i përdor civilët që kinse përfaqëson si mburoja? Kur përdor shkollat për të ruajtur raketat. Kur përdor tunelet për të grabitur civilë të pafajshëm? Kur bunkeret i përdor për t’u strehuar vetë dhe jo për të strehuar popullatën civlie?…

  Prandaj mendoj se të tilla shkrime tepër infantile si ky më sipër që i marrin disa gjëra për të mirëqena dhe nuk janë në gjendje të konsiderojnë të tërë korpsusin e fakteve nuk mund asesi të shërbejnë si nisje e një diskutimi mes personash të rritur.
  Premisa nuk do të duhej të ishte, siç fatkeqësisht bën z xhibi, që të flasim për krimet, por do të duhej të ishte identifikimi i shkaqeve të luftës, identifikimi i fajtorëve që përdorin civilët si mburoja, që i keqpërdorin bunkeret për të fshehur frikacakët dhe hapin tunele për të kaluar minj në krahun e kundër të kufirit, siç bie llafi tregohet në këtë video makabre: http://www.youtube.com/watch?v=5NAhozItSq0

  Të paktën me titullin jam dakord: nuk duhet të heshtim përballë masakrës. Duhet të kërkojmë çmilitarizimi e atyre që nuk i shërbejnë popullit të vet, në mënyrë që masakra të ndalet.

  1. Komenti më lartë është ilustrim i shkëlqyer i propagandës që sugjeron të bëhet në pamfletin që Xhibi ka cituar ma lartë me titull: “The Israel Project’s 2009 Global Language Dictionary”

   Për të pasur një ide çfarë filtet aty, hidhi një sy këtij artikulli tek The Indipendent i cili përmend disa nga pikat kyçe të propagandës së kalkuluar pro-Izrealite: http://www.independent.co.uk/voices/comment/israelgaza-conflict-the-secret-report-that-helps-israelis-to-hide-facts-9630765.html

  2. sinqerisht, nje nga komentet me te mira ne blog. do i lexoja komentet e tua me kenaqesi edhe ne temat te tjera.
   ne gjithe kete konflikt riciklohet nje “argument” i vjeter. humbjet njerezore. argumenti do ishte qesharak nese nuk do ishte makaber. sa vrane palestinezet? 1. sa vrane izraelitet? 1000. pra, izraelitet jane te keqinjte se kane vrare me shume.

   qe izraeli nuk ka viktima kjo nuk ka te beje me vullnetin e munguar te palestinezeve, por me aftesite parandaluese te terrorizmit nga ana e izraelit. ushtri perfekte, sherbime inteligjente te llahtarshme, forca sigurie te pakrahasueshme jane elementet qe kane bere qe izraeli te kete sa me pak viktima. imagjinoni sikur te mos ishte sistemi “iron dome” ato mijera raketa/ predha qe hedhin palestinezet, do perfundonin ne shkolla, shtepi, spitale. sepse qellimi i palestinezeve eshte te shkaktojne viktima, pa dallim, ne kundershtim me izraelin qe kerkon te eliminoje terroristet.

   1. sepse qellimi i palestinezeve eshte te shkaktojne viktima, pa dallim, ne kundershtim me izraelin qe kerkon te eliminoje terroristet.

    Kjo është një gënjeshtër e madhe dhe këtë më së miri duhet ta dish edhe ti që e thua. Ç’ka bëjnë palestinezët, ose Hamasi të jemi më të saktë, e drejtë apo e gabuar qoftë, është thjeshtë kundërpërgjigje e çfarë kanë bërë dhe bën shteti i Izraelit, që është: pushtim, spastrim etnik, genocid, zaptim prone, vrasje civilësh, blokadë ekonomike, aparteid, etj. Prandaj, të mbash anën Izraelit është thjesht të jesh sylesh ose qenë bir qeni.

    1. banago, une jam edhe sylesh, edhe qen bir qeni edhe shume gjera te tjera (kryesisht te keqija), por kjo nuk me jep me pak te drejte.

     nuk di nese ke bere ushtri, apo ia ke idene per armen e artilerise, por edhe ne qe s’kemi bere e dime se mortajat, dhe raketat e tipit bm-21 grad (qe perdorin palestinezet) jane sisteme me precizion te ulet dhe nuk kerkojne parapergatitje dhe si arme perdoren per te mbuluar nje zone (area) dhe jo nje pike (point).

     keshtu qe, kur palestinezet qellojne me keto arme, apo me ato qe kane krijuar vete (me ndihme nga irani), nuk kane ndermend te godasin pika strategjike ne izrael, kerkojne te bejne ate qe thash me larte, te shkaktojne sa me shume viktima (pa dallim). nga ana e izraelit une nuk shikoj dicka te tille. shikoj paralajmerim me fletushka, mesazhe, si dhe qitje paralajmeruese dhe pastaj eliminimin e terroristeve.

     nese izraeli kishte ndermend te bente genocid, do ta bende se edhe mjetet i ka edhe aftesine per ta bere. por nuk do. perkundrazi, palestinezet duan ta shfarosin izraelin (me nje deshire atavike mund te themi) por nuk kane mjetet. dhe kjo nuk eshte deshire e ekstremisteve, eshte deshire e gjithe popullit.

     palestinezet duhet te ndjekin modelin egjiptian-jordanez ne lidhje me izraelin. edhe keta u perpoqen me vite te ushtronin vullnetin e tyre mbi izraelin por nuk ia dolen. preferuan paqen dhe prandaj nuk shikojme me tanke merkava ne suez. palestinezet nuk di pse nuk mesojne nga sivellezerit e tyre.

     ne vitin 2006 izraeli u terhoq nga gaza, dhe u duk se do kishim paqe nga ato ane. por hamasi kishte plane te tjera. ne vend qe te bente infrastuktura per popullin (spitale, shkolla, te blente ilace) shperdoroi ndihmat ekonomike duke blere arme e duke pergatitur tunele (kosto e nje tuneli llogaritet ne rreth 1m dollare). ne nje video pash qe perdornin raketa antitanke konkurs (disa thone se ka edhe kornet). si te duken ty keto banago? mua me duken interesante.

     1. Realisht unë e kisha me ty personalisht; e kisha në përgjithësi. Dhe as nuk dua që debati të zgjatet me sulme personale. Megjithatë, meqë ti i pranon edhe vetë këto, duhet të përpiqesh të kuptosh që kur je sylesh, nuk i kupton mirë gjërat sepse nuk e dallon dot të drejtën nga e gabuara dhe kur je qen bir qeni, nuk do të kuptosh të drejtën nga e gabuara sepse bëhesh me të ligun. Prandaj, çka ke shkruar më tej ishte e panevojshme sepse është, nga përkufizimi, e gabuar.

 2. Ja dhe nje artikull tjeter i botuar keto dy ditet e fundit, i cili ve ne pah amoralitetin e heshtjes shqiptare per keto krime:

  Këto ditë, nuk kanë munguar shqiptarët në politikë dhe në media që kanë deklaruar se shqiptarët nuk duhet të mbështesin Gazën, por duhet të jenë në anën e miqve të tyre si ShBA. Këta politikanë e shohin pavarësinë e Kosovës si rezultat klientelizmi politik dhe jo si e drejtë e patjetërsueshme e popujve për të jetuar të lirë e për të vendosur fatin e tyre…

  Këto qëndrime shqiptare nuk i sjellin dëm palestinezëve, por një popull që beson se duhet të përqafojë oportunizmin në vend të principeve apo të mbështesë kolonializmin në vend të rezistencës, tregon që nuk ka mësuar asnjë vlerë universale nga eksperienca e vet historike e se nuk beson tek liria. Ky qëndrim është ogur i keq për shqiptarët, më shumë se për palestinezët.

  Artikulli i plote nga Besnik Sinani.

  P.S. WildSauvage, o nofke e re fringo tek Peizazhe, meraku yt per madhesine e supeve te mia e ben me pak efikas agjitpropizmin e komentit tend. Duket qe s’e ke lexuar ate fjalorin qe kam referuar ne fund te shkrimit.

  1. Duket qe s’e ke lexuar ate fjalorin qe kam referuar ne fund te shkrimit.

   Pata menjëherë të njëjtën përshtypje. 🙂

  2. Z xhibi citon Besnik Sinanin:

   […]Këta politikanë e shohin pavarësinë e Kosovës si rezultat klientelizmi politik dhe jo si e drejtë e patjetërsueshme e popujve për të jetuar të lirë e për të vendosur fatin e tyre…

   Meqë e mendoj si politikanët, po shpreh mendimin tim se përse e mendoj kështu, e mase kjo përket edhe me arsyet pse politikanët në fjalë e mendojnë kështu. E para e punës, ky togëfjalëshi Besniksinanas: “klientelizmi politik”, është një absurditet që e gllabëron menjëherë atë pak seriozitet që mund të kërkohet nga një debatues.
   Dardania e ka fituar pavarësinë jo sepse ia dha Amerika por sepse e meritonte. Amerika thjeshtë duke parë vlerat e popullit tonë, aspiratat europerëndimore, e duke parë që ato kanë përkitur e përkasin ende em ato amerikane – pavarësisht infiltrimit shkatërrimtar islamik – na mbështeti.
   Nëse të mbështesës popujt që kanë po të njëjtat vlera perëndimore si ti quhet “Klientelizëm politik”, (a ka kuptim kjo për popujt njëherë?), atëhere do të duhej të shpiknim një emër si “islamizëm i infliltruar si multikulturalizëm”, për “argumentet” e palogjikshme ala Besnik Sinani; për hir të balancës ,them.

   Tani, për hir të publikut shumë të zgjedhur që na lexon, le të kthehemi tek z xhibi.
   1. Z xhibo, sipas teje, ne të rinjtë nuk kemi të drejtë ta themi një gjysmë llafi?; vetëm pleqtë e mocëm si puna jote që i punojnë zborr internetosferës kanë të drejtë të shprehen?
   2. Mungesa flagrante e argumenteve nga ana e z xhibi, tentohet të mbulohet me një ulërimë alla barbare “kundërshtari po bën propagandë”. Nëse Unë që kam parashtruar disa argumente po bëj propagande, atëhere çfarë je duke bërë ti, që në të gjithë atë paçavuren më sipër thua vetëm “Lobi izraelit” (e po pastaj, cdmth?) dhe “Izraeli bën Propagandë”. Për të përfunduar me një kërcim pupthi si, “agjitpropizmin […] tend”. Nëse kundërargumentet i quan “agjitpropizmin”, atëhere na thuaj të lutem, mua dhe lexuesit që mund të jetë i interesuar, cilat janë arsyet që komenti im, në mos unë vet meritoj të futem tek propaganda, ksuhedi e paguar nga lobi izraelit? Apo ta ka thënë Allahu se jam agjitpropagandues?
   2.bis. Z xhibi, ti ke qenë gjë vet në vendin e luftës. Mund të dëshmosh gjë për krime lufte. Nëse jo, atëhere premisat janë po të njëllojta, ti je i indoktrinuar nga propaganda Hamasiane. Kanë dalë fakte se një pjesë e mirë e materialeve fotografike apo video që shëtisin nëpër rrjet dhe nëpër mendjet e atyre si ti, vijnë nga luftëra të tjera në pjesë të globit, apo edhe nga pamje filmash, pra fiksion. Jo se kjo do të thotë se në këtë luftë nuk ka gjak… por siç thashtë, meqë unë nuk di të jem gjë propagandist i ndokujt, më rezulton se i indoktrinuari dhe i dogmatizuari je ti.
   3. Një pyetje: a e pe videon se si terrorristët dilnin si minj nga tunelet nëntokësore dhe vrisnin në mënyrë skuthërore rojet izrelite? Nuk më intereson se çfarë mendon, thjeshtë poho ose moho, e pe apo jo?
   4. Z xhibi, ti ke mjekër? Pyes sepse do të ishte një simbolikë shumë e bukur. Banago ka mjekër, po të kishe edhe ti mjekër… përfshirë mua që kam mjekër, do të ishim të paktën tre veta që kemi mjekër në këtë debat.
   5. Z xhibi, ti di gjë: Kadareja mos është, edhe ai , propagandues i lobit Izraelit?

   Me respekt, një i ri që i do të mirën publikut.

   1. WildSauvage, çfarë është “infiltrimi shkatërrimtar islamik”?

    Gjithashtu, meqë Amerika e paska ndihmuar Kosovën sepse aspiratat e kosovarëve qenkan të përputhshme me vlerat amerikane, i bije që po të jesh mysliman –i tipit palestinez, sepse edhe kosovarët janë — nuk ja vlen të kesh po të njëjtat të drejtat të njeriut, si liria dhe e drejta e pronës, që i gëzon çdo njeri tjetër aspirate të cilit përputhen me vlerat amerikane. Është përfundim i saktë ky apo e kam kuptuar keq këtë pjesë?

    WildSauvage, unë jam kundra hedhjes së raketave mbi territor të populluar me civilë nga ana e Hamasit. Po ti a je kundra, pushtimit, spastrimit etnik, genocidit dhe zaptim të pronës nga ana e Izraelit që i është bëre dhe vazhdon ti bëhet palestinezëve?

  3. Besnik Sinani ia fut me top, si Mato Gruda kotecit te plakut Merre.

   Krahasimet mes gjendjes ne Palestinen historike dhe gjendjes se shqiptareve jane me spekullativet qe ekzistojne, sepse shqiptaret mund te krahasohen lirisht edhe me palestinezet edhe me çifutet, gje qe e bejne edhe palestinezet edhe çifutet ne menyre te pavarur nga sho-shoqi,duke i nxjerre shqiptaret te keqinj dhe serbet te mire.
   Palestinezet i nxjerrin shqiptaret te keqinj se i krahasojne me çifutet, dmth gjasme shqiptaret ne emer te etnosit iliro-shqiptar kane zaptuar tokat sllave, perkatesisht serbe, ashtu si çifutet tokat arabo-palestineze. Ashtu si çifutet edhe shqiptaret po mbeshteten tek Amerika per te kolonizuar tokat serbe.

   Cifuteve u duken shqiptaret te keqinj, se jane myslymane te cilet kane zaptuar tokat serbe fale islamit dhe s’duan te shkulen nga Jeruzalemi serb, dmth Kosova.

   Me pak fjale, shqiptaret e hane prej te dyja paleve, asnjera pale nuk e njeh as Kosoven e as genocidin e spastrimin etnik serb. Ky eshte fakt qe shkon pertej lojrave moraliste dhe sikunder e kam pohuar me pare, nuk ka mendere asnje popull ne planet te na beje moral, se kemi aq kredite historike sa te hedhim tuç kedo.

   Prandaj z. Sinani, ne vend te bente spekullime te rendomta, ta shikonte njehere parimin e reciprocitetit ne marredheniet nderkombetare dhe mos t’i trajtoje shqiptaret si fanare te drejtesise universale, se e hengrem njehere ater kokerr ulliri ne kohen e Xhaxhit. Ne nuk po lidhim dot ushkurin e penevrekeve, na u dashka tani te dalim si avoketer te drejtesise universale, qofte edhe kunder Amerikes, e cila po na ruan (me)nderen derisa te lidhim ushkurin.

   Linja eshte reciprociteti, dmth asnjanesia, mandej kushdo mund te shprehe lirisht ndjeshmerine personale, pa perzier fare shqiptaret si komb. Keto lloj shkrimesh nuk shprehin ndjeshmerine e solidaritetin njerezor, por duken sikur kane dale nga njerez qe po u kruhet koka, andaj po kerkojne myshterinj qe t’u shesin morrat per te korrat.

   Gjithsesi ideja e nje debati eshte e vlefshme edhe per te kuptuar gjendjen pas njefare hovi ekstremist nder shqiptare qe nxiti lufta ne Siri.

 3. Hajde moj Nafije, tha, te diskutojme çik per çeshtjen e Gjirit Persik.
  As Izraeli e as Palestina nuk e kane njohur shtetin e Kosoves dhe as krimet serbe. Kjo kushtezon apo duhet te kushtezoje, pa piken e dyshimit çdo qendrim zyrtar te Shqiperise, keshtu qe qeveriu eshte ne rregull.
  Mandej ndjeshmeria humaniste nuk mund te jete perzgjedhese, civilet çifute jane njesoj me civilet palestineze. Nuk mund te jete perzgjedhese as ne kuptimin e çjerrjes se faqeve per konfliktin ne fjale, ne nje kohe qe askund nuk u degjua nje llaf per vrasjet e miliona civileve ne Sudan,Eritre e Somali, per te mos u larguar shume nga zona. Nuk mund te jete perzgjedhese as duke u bazuar tek numri, ky vrau 50 civile ai vrau 150 civile.

  Per t’u kthyer tek qeveriu, politika shqiptare dhe analistet, nuk besoj per asnje çast se qendrimi i tyre lidhet me mosnjohjen e Kosoves dhe te krimeve serbe, gje qe do u jepte nje komerdare shpetimi (se helbete nga perfaqesuesit shqiptare, presim te mekatojne ca per shqiptarizem), mirepo me pelqen ta mendoj ashtu.

  1. […] ndjeshmeria humaniste nuk mund te jete perzgjedhese […]

   Luftra civile me pasoja të rënda ka pasur dhe do të ketë, për fat të keq. Megjithatë për konfliktin në fjalë nuk çirren faqen thjesht për vrasjen e civilëve. Ky është një konflikt që vjen që nga viti 48 kur u bë spastrimi i parë i tokave palestineze nga shteti Izraelit për ta populluar pastaj me emigrantë të mbledhur nga gjithë e Europa e më tej. Pra, kemi pushtim, zaptim prone dhe spastrim etnik që nga viti 1948. Pastaj vijmë në vitin 1967, kur Izraeli fitoi luftën e 6 ditëve dhe e përdori si pretekst për të zaptuar më shumë prona dhe për të çuar më tej spastrimin etnik. Dhe që nga ajo kohë e këtej, ka vazhduar në mënyrë sistematike zaptimi i tokave të reja për të ndërtuar vendbanime ekskluzivisht çifutësh në toka që edhe vet Izraeli i njeh si toka palestineze. Kjo është shumë e dukshme në bregun perëndimor. Gjatë gjithë kësaj historie ka ndodhur vazhdimisht genocid, d.m.th. masakra në masë civilësh të cilat janë të dokumentuara dhe të gjindshmit kollaj. Dhe kjo ka krijuar një shtet aparteid brenda territorit të Izraelit dhe një pushtim të toka të banuara nga popullsi palestineze që prej vitit 1948.

   Pikërisht kjo e bën tragjedinë palestineze ndryshe nga të tjerat dhe që mendoj e justifikon faktin që marrë pak më shumë vëmendje se konfliktet e tjera që ndodhin në botë herë pas here.

   1. Banago,

    Kete permbledhjen historike e ke krejt te gabuar, por te mos flasim per historine qe nga 1948 se po t’ia hyjme atij muhabeti, nuk ia dalim me, ia bllokojme blogun Xha Xhait derisa te bjere shi i kuq.

    Une po te permend vetem pjesen e fundit te historise. Sikur palestinezet te donin paqen, nuk votonin per Hamasin qe u premtoi lufte. Votuan per luften, te luftojne tani po te kene kellqe e te mos qajne, se lufta, dihet, keto pasoja ka.

    Kaq per Lindjen e Mesme!

    Te vijme te ne shqiptaret: te qeveria, te morali, te te drejtat e njeriut, te humanizmi etj.

    Me sa duket politika e jashme qenka sport kombetar per ne shqiptaret. Keta zerat e mallengjyer per Palestinen me kujtojne fshataret e kooperatives se bashkuar te Pojanit kur mblidheshin çdo dite pa gdhire me gazete ne dore per t’u solidarizuar me popullin vella vietnamez. Pasi shanin mbare e prape imperializmin amerikan, uleshin te hanin buken e kollomoqit me qepe dhe shellire qe kishin marre me vete.

    Do te doja qe ne t’i kerkonim llogari qeverise per politiken e brendshme, per korrupsionin, per fukarallekun, per papunesine, per shendetesine, per kriminalitetin. Nuk kam pare shume shqiptare te protestojne e te mallengjehen per keto gjera.

    Nje te dhjeten e moralit, ndershmerise dhe patriotizmit te izraelianeve te kishim ne dhe qeveritaret tane!

    1. Pse është gabim përmbledhja? Çka ndodh sot në Palestinë është rezultat i ngjarjeve që ndodhën kryesisht nga 1948 e këtej. Pa sqaruar historinë, këta por-izrealit e flaktë fluturojnë me argumetet e tyre të viktimizimit, kur viktimat e vëretë në këtë mes janë palestinezët. Nëse unë kam shprehur diçka gabim historikisht, je i lutur ta korrigjosh.

     1. Ai eshte konflikt pa zgjidhje, zakonisht historia nxjerr fituese prapatoken ndaj bregdetit, keshtu qe gjasat jane qe Izraeli te humbase.
      Qe Izraeli te mos humbase i duhet te jete vazhdimisht ne kolonizim te prapatokes, dmth te futet sa me thelle ne Jordani e Siri, sapo te mbaroje me Palestinen. Izraeli eshte ne lufte me gjithe ligjet historike dhe gjeopolitike dhe o njerezimi fiton mbi ato ligje, keshtu fiton edhe izraeli, ose Izraelit per te mbijetuar i duhet koncepti i luftes se perjetshme.

      Nuk besoj tek qellimet paqedashese te Izraelit, sepse ai eshte i denuar te beje lufte dhe qe te mos humbase i duhen luftera parandaluese ne seri, ku ben pjese edhe kjo nderhyrja e tashme, me qellim shembjen e tuneleve, shkaterrimin e logjistikes se Hamasit dhe heqjen qafe te sa me shume komandanteve ushtarake.

      Paqen nuk e duan as palestinezet, por edhe sikur ata te lodhen nga gjendja, jane interesat e grupeve dhe shteteve te ndryshme ne zone, te cilat kerkojne qe palestinezet te bejne lufte, keshtu qe nuk ka gjasa qe palestinezet te bien dakort me ndonje zgjidhje.

      Nga ana tjeter nuk kemi pse i biem nga Kina e historia per rendesine e ketij konflikti ne krahasim me konfliktet e tjeter, sepse nuk do shume njohuri rreth tij per te kuptuar se aty ndahen ata qe jane pro politikes amerikane dhe ata qe jane kunder politikes amerikane.
      Perndryshe, territori i Palestines historike, me fal per shprehjen eshte nje bythe vend, gjysma shkretetire, pa asnje pasuri nentokesore per te cilin s’do i binte mendja askujt, sikunder nuk i binte mendja askujt derisa filluan te vinin çifutet qe i mbijetuan holokaustit.

     2. Jam dakord qe “çka ndodh sot ne Palestine eshte rezultat i ngjarjeve qe ndodhen kryesisht, – mire thua – KRYESISHT, nga 1948”. Por per faj te kujt?

      Te nesermen e njohjes se shtetit te Izraelit nga OKB-ja ne 1948 ishin arabet qe e sulmuan shtetin e Izraelit qe s’kishte as edhe nje dite jete. E sulmuan dhe humben! Pasojat i paguan natyrisht arabet e Palestines. E historia u perserit e njejte me humbjen sistematike te arabeve ne fushat e betejes dhe me arabet e Palestines qe paguanin faturen e radhes pas çdo lufte. Izraeli nuk ka bere gje tjeter veçse eshte mbrojtur nga sulmet arabe, duke fituar territore te reja pas çdo sulmi qe donte ta fshinte nga faqja e dheut. Sikur arabet te kishin pranuar te jetonin ne paqe me hebrenjte dhe t’ia kishin njohur shtetin qysh ne 1948 nuk do te kishim mberritur ne kete pike.

      Apo ti mendon se Izraeli nuk duhej njohur si shtet qysh nga 1948?

 4. Nuk mund të krahasohet një jetë me një tjetër, është e vërtetë. Ama 1442 jetë me 2 nuk lënë vend për krahasim.
  Sa për pantallonat e ulura të politikanëve tanë, ne na pëlqen ta mendojmë ashtu siç besojmë se është.

 5. “The Israel Lobby…” është studim mjaft interesant për të kuptuar burimet e marrëdhënieve të veçanta SHBA-Izrael. Ndërsa për temën, masakrimi i fëmijëve në masë në këtë luftë është vërtet diçka që meriton shumë më tepër sesa heshtja aktuale jo vetëm e elitave, por edhe e qeverisë. Në heqshim dorë nga e drejta e pranuar universalisht e jetës dhe ajo e vendbanimit, ç’e drejtë njerëzore na mbetet pastaj kur të na teket të rivendikojmë të drejtat e çamëve?!

 6. cfare jane gjithe keto reagime jashte temes? Xhibi po diskuton problemin e diskursit mbi ceshtjen e palestines dhe gazes ne Shqiperi. Nuk po diskutohet se kush eshte fajtor, kriminel lufte etj.
  A ka nje pozicion te qarte te qeverise? a ka nje pozicion te qarte te opozites mbi cfare po ndodh? cila eshte linja zyrtare?
  nuk ka nje linje te qarte – Berisha ka keputur brockulla gjithkund ku ka vajtur, sa egersoi edhe perfaqesuesin e autoriteve palestineze ne shqiperi.. . presidenti dhe personeli i tij nuk ja ka haberin… rama dyshohet se eshte simpatizant i pakushtezuar i izraelit.. ministria e jashtme shpreh ngushellime per viktimat e avionit malejzian siper ukraines (me spond denon nderhyrjen ruse) .. po hiq nga gaza e palestina.. edhe pse shqiperia ka nje tradite (Enver Hoxha – mbi lindjen e mesme) bashkepunimi me autoritetet palestineze qe prej “viteve te plumbit”

  1. “A ka nje pozicion te qarte te qeverise? a ka nje pozicion te qarte te opozites mbi cfare po ndodh? cila eshte linja zyrtare?”

   Ç’pyetje ben o derebardhe! Sikur ke lindur dje!

   Pozicioini zyrtar i Shqiperise eshte ne krah te Izraelit dhe te politikes amerikane ne rajon. Shqiperia perkrah te drejten e Izraelit te ekzistoje si shtet, pra eshte kunder te gjithe atyre qe duan ta zhdukin nga faqja e dheut. Shqiperia perkrah te vetmen demokraci ne rajon dhe eshte kunder organizatave terroriste si Hamasi.
   Kjo eshte e vetmja politike zyrtare qe mund te ndjeke Shqiperia. Nuk ka alternative.

   Ç’domethene “Rama dyshohet se eshte simpatizant i pakushtezuar i Izraelit”? A thua se eshte turp apo krim te perkrahesh Izraelin. Nuk dyshohet, por ashtu eshte. Nuk ka si te jete ndryshe. Kjo nuk varet nga deshira e Rames apo e Berishes.

   Prandaj le te ankohen e te protestojne individet, OJQ-te, poetet, intelektualet e pavarur, gazetatet dhe blogistet; le te mbledhin ndihma e t’i dhurojne gjak spitaleve te Gazes, por mos i kerkoni qeverise qiqra ne hell!

 7. po ta shikosh historin qe kur Israeli u krijua shtet dhe deri tani ka raporte disporpocionale ku gjithmone dhe jo vetem tani ka refugjat me mijra te vrare me mijra shkaterime me mijra kjo ne dem te palestinezeve ndersa deri para ketij konflikti ka pasur nga pala Israelite ka patur shifra te vogla ne krahasim saqe ne konfliktet e fundit shikoje mijra palestinez tek olona e te vrareve dhe nja 2 Israelit te plagosur nje ushtar i mbajtur peng nga Hamasi dhe 1500 qe shkembehen me te te cilet ishin me burg te perjeteshem .E statistikat mund te shkosh para tere naten por do doja qe cdo kush te imagjinonte sikur nje nate te bukur qe ndodhej ne shtepine e vet me gruan dhe femijet te vinin e ti thoshin qe kjo seshte shtepia jote me eshte sekuestruar se ketu do vijne te jetojne njerez te tjere (e kjo masivisht ) ata qe kan pasur ndonje lokal nje dite te bukur i fusin nje mur ku ja ndajne lokalin pergjysme i bllokojne masivisht cdo lloj qasje ne zhvillimin normal te nje ekonomie emergjente ku as miellin per te bere buket se garantojne dot dhe cfare shteti mund te jet ky ,i mbulojne me nje terr te papare informativ saqe kushdo te jete kudo ne bote qe ben nje shkrim apo tjeter kunder israelit dhe pro palestinezeve censurohet dhe kercenohet etj etj etj a harova te privohet cdo lloj e drejte per te protestuar e rezistuar ….se di por kush qe i ngelet pak burreri dhe jo si ajo e politikaneve …. dhe gjithmone kethehet tek ajo qe kush e filloi tere kete kasaphane dhe spo flas per gjendjen tani por per ate se si eshte arrit ketu e ndoshta mund te kuptohet me shume keshtu…

  1. E gjitha kjo qe po ndodh dhe fakti qe jemi akoma ketu duke e dikutuar….tregon sa pak NJEREZOR kemi mbet. Palestinezet nuk po qajne, ata skane kohe ta bejne kete sepse po vdesin. Por dhe ndonje qe kerkon te behet zeri i tyre…zhurmet e pashpirtesise e mbysin. Politka esht nje lavire qe i perdridhet burrit me te pasur qe i kalon prane ndaj me kete sdua ta ndyr me tutje fjalen time…por ju te tjeret them, si u beka te jeni kaq …kaq…
   Nuk i qaj femijet qe kane vdekur deri tani, jo…e as ata qe do te vdesin sot. Une qaj ju.

  1. Meqë sot mediat anembanë flasin për këtë konflikt, ju lutem mos e mbingarkoni këtë hapësirë me referenca – aq më tepër që të gjithë ne i kemi krijuar opinionet që kemi duke lexuar për konfliktin në mediat.

 8. Jam shumë dakord me ato që shkruhen në artikullin më sipër dhe në artikujt që referohen prej tij. E vërteta e hidhur është se jo vetëm politika është lavire (kjo dihet), por edhe shumica e njerëzve janë interesaxhinj, shikojnë interesin e ngushtë të momentit. I thanë njërit që ka rënë zjarr në fshat. Ç’më duhet mua, tha, shtëpia ime nuk po digjet.

  Lidhur me masakrat në Gaza, asnjë gjë nuk mund të justifikojë vrasjet e njerëzve të pafajshëm dhe të fëmijëve. Kjo është dhe do të mbetet gjithmonë një krim kundër njerëzimit. Kjo e bën automatikisht Izraelin një shtet kriminel dhe terrorrist. Që të vendoset drejtësia në vend dhe që krime të tilla të mos përsëriten në të ardhmen, do të duhej që përgjegjësit, kushdo qofshin, Netanjahu, Izraeli si shtet dhe kushdo tjetër, të gjykohen dhe të ndëshkohen.

  Kush përpiqet të justifikojë krime të tilla të tmerrëshme, justifikon njëkohësisht edhe masakrat e serbëve në Kosovë, masakrat e grekëve në Çamëri, masakrat e Nazizmit kundër çifutëve, dhe spastrimet etnike që mund të ndodhin në të ardhmen kundër shqiptarëve apo kundër kujtdo qoftë.

  Është e pamundur që ti diskutosh të gjitha argumentat një për një, sepse do të duhej një kohë jashtëzakonisht e gjatë, dhe në fund të fundit nuk mund të zbrazësh tënden dhe të mbushësh të tjetrit, dhe gjithashtu nuk ka më të verbër se ai që nuk do të shikojë. Por faktet flasin që Zionizmi i shtetit të Izraelit nuk ka ndonjë ndryshim të madh nga Nazizmi i Hitlerit. Këtë e kanë denoncuar edhe vetë izraelitët e ndershëm, dhe çifutët e ndershëm që jetojnë jashtë Izraelit (p.sh. kërko në youtube për Miko Peled dhe Eren Efrati).

  Nga ana tjetër është e vërtetë edhe që Shqipëria është një vend i vogël që nuk ngrë peshë në arenën botërore. Çfarëdo qëndrimi që të mbajë shteti shqiptar, kjo nuk ka për të ndryshuar ndonjë gjë të madhe. Edhe në luftën e dytë botërore, vërtetë që e luftuam Nazizmin, por për ta mposhtur e mposhtën fuqitë e mëdha. Megjithatë një heshtje totale ndaj të vërtetës prapë mbetet imorale, dhe një gjë për të cilën nesër ndoshta do të na vijë turp.

  1. I nderuar, duke lexuar paragrafin tuaj të fundit, më shkoi në mendje se qytetarët, publiku, zgjedhësit presin prej qeverisë dhe shtetit të tyre që të shprehë edhe qëndrime morale, në arenën kombëtare dhe ndërkombëtare. Vetëm pragmatika nuk mjafton – përkundrazi, imazhi i një shteti që vepron (ose nuk vepron) haptazi vetëm për interesat e veta të ngushta më vjen i neveritshëm.

   Vendet e vogla vërtet nuk kanë shumë shanse për të ndikuar në realitetin global (edhe pse disa shembuj, si ai Norvegjisë bie fjala, tregojnë të kundërtën); por kushedi pikërisht për këtë arsye kanë shanse të mbajnë qëndrime morale atje ku të tjerët, ata që janë të kapur me interesa të mëdha ekonomike dhe ushtarake, nuk ia lejojnë dot vetes luksin.

   Në përgjithësi, mua qëndrimet e Shqipërisë, si shtet, në politikën e jashtme, më lënë një shije të hidhur në gojë; nuk gjej ndonjë moral aty, as bindje të shëndoshë, por vetëm përpjekje për t’u konfirmuar padronëve përuljen dhe skllavërinë totale. Qëndrimet tona gjithnjë do të përligjen me: “na i kërkoi ky ose ai”, “nuk mund të dalim kundër amerikanëve” e të ngjashme me këto; a thua se nuk kemi kurrfarë vetëdijeje morale si shtet, por vetëm përpiqemi të sigurojmë përfitimin maksimal nga çdo situatë – pa çka se ky përkthehet pastaj në përfitim maksimal për klasën në pushtet.

   Edhe këmbëngulja për ta lidhur çdo qëndrim në politikat globale me çështjen kombëtare dhe Kosovën tregon një paaftësi për të vepruar me pjekuri dhe dinjitet, në marrëdhëniet me shtetet e tjera (çfarë mund të ketë qenë edhe shkaku, pse disa prej tyre nuk e kanë njohur, bie fjala, Kosovën). Kjo nuk është pa lidhje edhe me paraqitjen vulgare të disa prej përfaqësuesve tanë diplomatikë, të cilët nuk arrijnë dot të ndërtojnë një diskurs diplomatik të mirëfilltë, por mjaftohen të luajnë rolin e komisionerëve shëtitës, ndonjëherë edhe me përkrenaren e Skënderbeut në kokë.

 9. Palestinezet dhe izraelitet jane ne konflikt qe ne fillim te shekullit XX, nuk filluan vrasjet ne 1948. Ofertes se UN per krijimin e dy shteteve, palestinez dhe izraelit, palet ju pergjigjen njera duke e refuzura dhe futur ne lufte qe po zgjat 70 vjet, tjetra duke e pranuar dhe krijuar shtetin e Izraelit. Luftrat dhe konfliktet kane vazhduar pa pushim dhe jane ashpersuar ne varesi te politikes izraelite, me pak me Perezin dhe Barakun psh, me ashper me Sharonin dhe Netanjahun. Izraelin e perkrah Amerika, Palestinen vendet arabe, Turqia, Rusia, Franca e plot te tjere. Populli palestinez ka paguar dhe paguan me viktima te panumerta miopine e udheheqjes qe ka zgjedhur. Premisa ” te vdesesh per atdheun” do ishte mire te zevendesohej me “te punosh per atdheun”.

  Evropa ka ndare jo vetem Lindjen e Mesme, po edhe vete Evropen, Afriken me vizore e laps ne dore pas renies se perandorive, kolonializmit, mbarimit te luftrave boterore. Ka krijuar shtete me kufij te diskutueshem e te padrejte. Shqiperia vete eshte nje nga keta shembuj, pa shkuar me tutje. Puna eshte si zgjidhet situata ne favor te popullit perkates. Duke e futur ne llogore me breza te tere, pa ndertuar e pa perparuar, apo behet nje kompromis dhe punohet per prosperitetin e atij territori qe te ra ne pjese? Rezultatet e zgjedhjeve jane sheshit, vetem ata qe s’duan nuk i shikojne.Ato shtepite qe humben palestinezet ne 48 dhe 67, do ti kishin rindertuar 20 here deri tani, po te mos i benin milionat e dollareve qe marrin si ndihme (edhe nga Izraeli vete) per te bere tunele.

  Indinjatat per viktima te pafajshme jane gjithnje shpirt-keputese, por te gjithe ata qe indinjohen per vrasjet e pardjeshme, do benin mire te flisnin sa here te munden per zgjidhjen e konfliktit sa me pare, me syte nga e ardhmja dhe jo duke ju fryre zjarreve te djeshme, jo duke e perdorur vuajtjen palestineze per te promovuar axhendat e tyre.

  1. Pervec sa ke shkruar, me te cilat jam plotesisht ne nje mendje, dua te shtoj edhe dicka; drejtesia e nje kauze nuk eshte domosdoshmerisht proporcionale me numrin e viktimave. Edhe ne Izrael mund te kishte shume civile te vrare, pra viktima te pafajeshme, sikur Izraeli te mos ishte i afte te plaste qe ne ajer raketat e panumerta te Hamasit…..

   1. Keshtu nje dite te bukur hebrenjte vendosen te rikthehen ne Izrael pas disa shekujve dhe komentuesit ne blogosferen e shekullit te 21-te i akuzojne palestinezet se pse nuk i priten ata me tufa me lule dhe mendje te hapur ne 1948-en? Po ja le ta provojme kete eksperiment te tmerrshem social dhe te kerkojme edhe ne shqiptaret te ritkthehemi ne tokat e te pareve tane ilire ne Kroaci, Bosnje e Serbi. Te shohim sa me krahe hapur e sa paqesisht do na presin atje. Dhe pyetja eshte a mund t’u vesh faj?

    Ajo qe dua te them eshte se levizje te tilla si ajo qe u ndermor ne tokat palestineze ne 1948 jane te destinuara te pjellin konflikte. Ketu nuk shtrohet ceshtja kush eshte me i mire se tjetri se kur e shtron ceshtjen keshtu ne nje konflikt qe po vazhdon me breza atehere mbeshtetesh te dy parime. Ose ai i racizmit qe perdoret vazhdimisht nga pala izraelite (arabet jane te pacivilizuar, te eger barbare) dhe qe ka njefare rezonance te nje pjese e vogel e popullsise se botes perfshi edhe nje dore shqiptaresh. Ose ai i parimit moral qe perdoret nga te dyja palet: per hebrenjte izraeli eshte toka e premtuar, e drejte e sanksionuar nga Zoti si popull i perzgjedhur dhe per arabet se moralisht hebrenjete jane nje popull i denuar nga Zoti, te destinuar te pjellin probleme e dhune ne cdo kohe te historise.

    Une mendoj se e pare nga prizmi moral historik kjo katrahure nuk zgjidhet kurre. Dhe ata qe kerkojne konflikt nga te dy krahet i meshojne pikerisht kesaj. Kjo persa i perket moralit historik.

    Sa i perket pergjegjesise se menaxhimit te situates kjo natyrisht qe bie mbi palen me te zhvilluar, ate qe ka me shume shtet me shume institucione me shume ushtri e kapacitete te te gjitha llojeve. Dhe se kush jane keta dihet shume mire. Por keta te fundit kane zgjedhur te fajesojne viktimat pasi kane ardhur e i kane mbyllur si minj ne territore te ngushta, u kane dhene toka te pa mjaftueshme dhe te papunueshme nje popullsie qe ka qene kryesisht fshatare dhe tani i fajesojne se pse nuk po sillen si qytetare te kulturuar e pse pjellin terrorizem.

    Keshtu qe dakort me ate qe duhet levizur para e duhet gjetur zgjidhja por kam frike se me pare duhet hequr dore nga mentaliteti i fajesimit te viktimes. Se edhe pse mund ti’a njohesh te metat te perdhunuares kjo nuk e shfajeson perdhunuesin. Dhe se fundja-fundit ajo qe po ndodh me dekada ne sy te gjithe botes nuk eshte nje stimulim kompjuterik por ngjarje reale.

    1. As me moral historik nuk zgjidhet dot, as me parime të modernitetit nuk zgjidhet dot. Tokën hebrenjtë ua blenë arabëve, deri para vitit 48′, kur Izraeli u njoh si shtet nga UN. Me çdokënd tjetër që nuk e njeh këtë fakt të kryer, të shprehur ndryshe si “e drejta e Izraelit për të ekzistuar si shtet”, nuk mund të komentohet. Ose të paktën, për të qënë të sinqertë me veten, këta lloj njerëzish, do duhet të kërkojnë që ky vendim të kthehet – por për këtë gjë, mbështetja mbetet shumë e vakët. Do e mbështesnin veç ato shtete që ju kundërvunë atëherë këtij parimi. Shtetet arabe. Po këto shtete e kanë sulmuar Izraelin disa herë përgjatë historisë së vet. Atëherë Izraeli thotë se “duhet të mbrohet”. Dhe ka të drejtë. Gjithashtu, është fakt se Izraeli po e kolonizon atë zonë – këtu nuk ka të drejtë.

     Problemi themelor është se ka viktima. Dhe për këtë fakt nuk mund të shprehësh gjë tjetër, veç keqardhje.

     1. Kolonizimi apo, siç quhej dikur nga shtypi yne, “çifutizimi i tokave arabe”, ka qene gjithmone nje mase e detyruar taktike ne kuadrin e strategjise se mbrojtjes. Po te kihet parasysh gjeografia dhe terreni, atehere do te kuptohet se Izraeli nuk mund te mbrohet pa pasur kontrollin e plote te atyre zonave dhe te popullsise qe banon ne to.

      Thelbi i problemit eshte se arabet nuk e kane duruar kurre dhe nuk e durojne pranine e hebrenjve. Jane gati te vdesin e te shuhen te gjithe, por jo te njohin shtetin e Izraelit.

      Para se te flasim e te komentojme, duhet te njohim mire historine dhe arsyet e konfliktit. Pastaj duhet ta veme veten jo vetem ne vendin e viktimave palestineze, por edhe ne vendin e hebrenjve qe jetojne ne Izrael.

      Per analogji po permend nje precedent tjeter historik: perdorimin e bombes atomike nga Amerika ne Japoni. Edhe aty vdiqen ne menyren me te tmerrshme mijera viktima te pafajshme. Edhe ai akt nga pikepamja njerezore eshte i denueshem. Po ç’te bente Amerika? Japonia s’kishte ndermend te dorezohej. Japonezet qe nuk kishin humbur kurre ndonje lufte ne historine e tyre, nuk mund ta imagjinonin humbjen. Ishin gati edhe ata te vdisnin te gjithe. Me arme konvencionale nuk i dilej dot. Alternativa ishte vazhdimi pafundesisht i luftes dhe humbja e jetes se mijera ushtareve amerikane.

    2. Shkruan:

     “…..nuk eshte nje stimulim kompjuterik por ngjarje reale.”

     I thone SIMULIM kompjuterik, jo STIMULIM, qe eshte fjale me kuptim krejt tjeter nga ai qe do te shprehesh,,,,

     Edhe kjo eshte pak si puna e “njësoj” dhe “njehsoj”, qe permendet ne nje shkrim tjeter ketu ne blog.

 10. Është e çuditshme se si hidhen teza historike pa patur asnjë bazë. E vërteta është se projekti i Zionizmit (që çifutët të kenë një shtet kombëtar të vetin) ka filluar shumë kohë përpara luftrave botërore dhe nuk ka qenë rezultat i holokaustit. Vërtetë që procesi ka nisur duke blerë toka dhe duke bashkëjetuar paqësisht me popullsinë vendase, por më pas, pasi janë fuqizuar dhe kanë krijuar ushtri, kanë vazhduar me grabitje, masakra dhe spastrime etnike. Sipërfaqja e blerë ka qenë shumë e vogël, pjesa tjetër ka qenë e grabitur me masakra të tipit të Çamërisë. Lufta e dytë botërore dhe armiqësia e popujve të Europës ndaj çifutëve bëri që emigrimi i çifutëve në drejtim të Izraelit të përshpejtohej. Më shumë detaje ka në këtë dokumentar: https://www.facebook.com/photo.php?v=10152162548471104

  Fashizmi ka egzistuar në Izrael që para vitit 1948. Këtë e vërteton edhe një letër e nënshkruar nga Albert Einstein (ndërmjet çifutëve të tjerëve të shquar) që e cilëson një parti Izraelite si fashiste dhe e nxit qeverinë amerikane të asaj kohe që të mos ta përkrahë: https://archive.org/details/AlbertEinsteinLetterToTheNewYorkTimes.December41948

  Vendimi i vitit 1948 u mor nga OKB nën presjon dhe ishte i padrejtë për palestinezët (palestinezëve që ishin më shumë se 2/3 e popullsisë iu la më pak se gjysma e sipërfaqes). Gjithsesi, duke shfrytëzuar epërsinë ushtarake, Izraeli asnjëherë nuk ka qëndruar në kufijtë e përcaktuar, por ka zhvilluar luftëra të herë pas herëshme duke bërë masakra dhe duke pushtuar tokat e palestinezëve dhe të fqinjëve të tjerë. Gjithmonë i ka thyer ligjet ndërkombëtare dhe ka shkelur më shumë rezoluta të OKB-së sesa të gjitha vendet e tjera të marra së bashku. Për këtë mund të shikoni se çfarë thotë Naom Chomsky, një profesor i njohur amerikan, i cili edhe vetë është çifut.

  Në territoret që ka patur në zotërim Izraeli ka zbatuar gjithmonë një aparteid, racizëm dhe diskriminim të pashoq ndaj popullsisë arabe (palestineze). Kjo dëshmohet edhe nga vetë Izraelitët e ndershëm (ata që kanë arritur të çlirohen nga propaganda trushpëlarëse e Zionizmit), si p.sh. Miko Peled, djali i një gjenerali të ushtrisë Izraelite, apo Eran Efrati, edhe ky djali i një zyrtari të rëndësishëm në policinë e Izraelit (shiko https://www.youtube.com/watch?v=etXAm-OylQQ dhe https://www.youtube.com/watch?v=93hqlmrZKd8).
  Po ashtu, edhe çifutë të tjerë jashtë Izraelit e denoncojnë rregjimin Zionist si çnjerëzor dhe të ngjashëm me Nazizmin e Hitlerit (p.sh. një i mbijetuar i holokaustit: https://www.youtube.com/watch?v=Gsqj3HH4NVk).

  Në fakt ka shumë çifutë që janë kundër Zionizmit, bile janë edhe kundër vetë egzistencës së shtetit të Izraelit, si një shtet kombëtar i çifutëve. Disa nga këta janë çifutët ortodoksë, të cilët nuk mungojnë të marrin pjesë në çdo protestë kundër Zionizmit, dhe këtë e kanë bërë për vite e vite me rradhë, duke e bërë të qartë se judaizmi (feja e çifutëve) dhe zionizmi nuk kanë asgjë të përbashkët. Është interesante se kryerabini i Jeruzalemit ka kërkuar me insistim nga OKB-ja që të mos ta pranojë krijimin e shtetit të Izraelit, dhe në rast se e pranon, të paktën Jeruzalemi të mos lihet nën administrimin e Izraelit. Me sa duket ai do ta ketë parë mirë se çfarë malli janë këta lloj njerëzish të mbledhur nga të gjitha cepat e botës.

  Izraeli ka treguar një barbari të pashoqe me krimet dhe masakrat që ka bërë, duke thyer ligjet ndërkombëtare, duke sfiduar rregullat më elementare të humanizmit, dhe duke përdorur një politikë dhe propagandë djallëzore që gjithmonë mundohet të hiqet si viktimë dhe tua lerë fajin viktimave të vërteta. Kjo nuk është një gjë e vogël që mund të kalohet lehtë, kjo është një përballje midis barbarizmit dhe humanizmit. Këtu është në lojë e ardhmja e njerëzimit, a do të mbizotërojë paqja dhe qytetërimi, apo do të mbizotërojnë luftrat, masakrat dhe barbarizmi. Prandaj dhe konflikti në Gaza ka më shumë rëndësi se të gjitha konfliktet e tjera përreth, prandaj edhe opinioni botëror është më i ndjeshëm për këtë çështje dhe po sensibilizohet gjithmonë e më shumë.

  Ja se çfarë shkruan për këtë një gazetar ndërkombëtar në Gaza:

  “But even if you somehow thought that most Palestinians support Hamas, how does that justify attacks on civilian houses? Because the son is a Hamas member, you will blow up everybody in the familiy? That’s agains the Geneva conventions, an international understanding only reached after Europe spent 200 years destroying itself and the bleeding countries realised the next time would be the last one, and that barbarism could not be accepted any longer.

  As the memories of the world wars fade, people are forgetting those very hardly achieved learnings. The Israeli army is barbaric as are the Israeli policies. Hamas is barbaric too, horribly. But there’s someone here whose barbarism is a lot mightier and causing a lot more pain.

  This is bigger than Israel and Gaza. This is about what the humankind has learned about its own tendency to madness and how it needs to control it. This is about people losing their own sense of humanity and thinking that someone else deserves to die, and die horribly. This is about people desensitising themselves and trying to find justifications for that. This is about ringing the alarm about this trend and putting our good hearts before our political, national, ethnic or religious affiliations.”

  (Referenca: https://www.facebook.com/temoris/posts/10152267949048017)

  Si mund të zgjidhet konflikti Izrael-Palestinë? Për mendimin tim zgjidhja më e mirë do ishte një shtet multi-etnik nën administrimin e OKB-së, ku çifutët dhe arabët (dhe kushdo tjetër) të kenë të drejta të barabarta. Ka plot shtete multi-etnike në botë, ku shembulli më i famshëm është ai i Zvicrës. A duhet të “zhduken” çifutët nga Palestina? Aspak, ajo është shtëpia e tyre dhe nuk kanë ku të shkojnë, mund të jetojnë aty sa të duan, me kusht që ti respektojnë edhe të tjerët. Vetëm se ata që kanë kryer krime duhet të dënohen, nga cilado anë qofshin, në mënyrë që të vihet drejtësia në vend dhe masakra të tilla të mos përsëriten më në të ardhmen. Kurse për ata që nuk rrojnë dot së bashku me palestinezët dhe duan të kenë se s’bën një shtet nacional të pastër Zionist, ndoshta Amerika vë dorën në zemër dhe u hap një vend të lirë në tokat e tyre, dhe le të krijojnë shtetin e 51-të të SHBA. Kështu kanë për të jetuar në paqe dhe harmoni, të rrethuar nga miqtë e tyre të përjetshëm, dhe jo nga terroristë.

Komentet janë mbyllur.

Zbuloni më tepër nga Peizazhe të fjalës

Pajtohuni tani, që të vazhdoni të lexoni dhe të përfitoni hyrjen te arkivi i plotë.

Vazhdoni leximin