CLERIHEWS TË TJERA

nga Arben Dedja

 

Mbreti Genti

Mbreti Genti

u bë trendy

kur Aleksandër Meksi

e dekretoi për dy mijë lekshin.

 

Sulltan Mehmeti i Tretë

Sulltan Mehmeti i Tretë,

i vrau vëllezërit e vet.

“Ishin shumë” tha, “bre!

Ç’t’i mbaja havale.”

 

Blaise Pascal

Blaise Pascal,

qëkur shpëtoi nga rënia me kalë,

këdo haste

për Zotin vinte baste.

 

Marko Boçari

Marko Boçari

i thosh në vesh çdo ushtari:

“Mësojeni mirë fjalorin tim,

të dini si t’i shani Bushatllinjtë.”

 

Giacomo Leopardi

Giacomo Leopardi

s’kish sy leopardi,

por e pa nga ajo kodrinë

pafundësinë.

 

Theodor Billroth

Theodor Billroth

i tha Brahms-it: “Johannes, jo kot

stonova dje në violinë:

s’e hiqja dot mendsh bisturinë.”

 

Jean-Martin Charcot

Jean-Martin Charcot:

një nxënësi yt që pinte puro

e rrinte i ulur në fund,

më duket e quanin Sigmund…

 

Baroni Franz Nopcsa

Baroni Franz Nopcsa

tha: “Megjithëse u tërhoqa

nga gara për Mbret të Shqiptarëve

s’ra poshtë dhjetës numri i kandidatëve.”

 

Miss Edith Durham

Miss Edith Durham

s’pinte duhan.

“Ta mësojmë ne” i thanë burrneshat,

“kur të mblidhemi në Nënshat.”

 

Mustafa Qemal Ataturk

Mustafa Qemal Ataturk

kur veshi kallpak edhe qyrk,

në Europë e lëvduan

dhe… e kopjuan.

 

Isa Boletini

Isa Boletini

rrugës së kthimit

nga Londra nuk e gjet’

revolen e tretë.

 

Qemal Stafa

Qemal Stafa

ç’të ngriu qafa:

me Udhëheqës të vjetër e të rinj

çdo maj në fotografi.

 

Mahatma Gandhi

Mahatma Gandhi

e urrente nagantin,

hante mëmëligë,

vinte shëndetlig.[1]

 

Mihal Mihaloviç Bahtin

Mihal Mihaloviç Bahtin,

dorëshkrimin për Dostojevskin që e pati

me vete në Kazakistan

e drodhi duhan.

 

Valéry Giscard d’Estaing

Valéry Giscard d’Estaing,

king si aktor filmash western,

i pëlqente shtetet afrikanë

me shumë savanë.

 

Iljaz Çeço

Iljaz Çeço

tha: “Do t’ia bëj si çeço

golin Partizanit,

po i ika Rragamit.”

 

Paolo Rossi

Kur te Paolo Rossi

vinte krosi:

si magnet

topi e gjente vetë.

 

Bettino Craxi

Bettino Craxi

tek hipte në taksi

ia kthyen mbrapsht menjëherë

bakshishet lënë kamarierëve.

 

Gjon Pali i Dytë

Gjon Pali i Dytë

i picërroi mirë sytë.

Kështu ia pa Ali Agçait plumbin

dhe Gorbaçovit gushëpëllumbin.

 

Benedikti i Gjashtëmbëdhjetë

Benedikti i Gjashtëmbëdhjetë

nga Froni i Shën Pjetrit zbriti vetë.

“Më ranë kërbishtet”

tha, në latinishte.[2]

 

Kryepeshkopi Janullatos

Kryepeshkopit Janullatos

ja ndaluan tavën me kos.

“Të ha” tha, “të paktën pak xaxiqis,

se në plis nuk rri iriqis.”

 

Aranit Çela

Aranit Çela

tha: “Ç’të jenë çengela

që kasapëve bosh u mbeten,

merruani, se na duhen për Degën.”

 

Hajredin Çeliku

Hajredin Çeliku

tha: “Eh, o lum miku,

me këtë llagapin

veç në Byro mund ta mbaja vrapin.”

 

Adriatik Llalla

Adriatik Llalla:

s’i pëlqen më dhalla,

as taksidari;

veç “Ferrari”.

 

Musa Ahmeti

Musa Ahmeti

tha: “Kjo kockë e gjeti

Teodor Shkodranin,

që s’po do të lëvizë nga Vatikani.”

 

[1] Alternate take:

Mahatma Gandhi

Mahatma Gandhi

e urrente nagantin,

s’hante llukanik,

vinte shëndetlig.

 

[2] Alternate take:

Benedikti i Gjashtëmbëdhjetë

Benedikti i Gjashtëmbëdhjetë

nga Froni i Shën Pjetrit zbriti vetë.

“M’u këputën kryqet”

tha, dhe bëri kryq.

 

(c) 2021 Arben Dedja. Të gjitha të drejtat të rezervuara.

Zbuloni më tepër nga Peizazhe të fjalës

Pajtohuni tani, që të vazhdoni të lexoni dhe të përfitoni hyrjen te arkivi i plotë.

Vazhdoni leximin