NJOLLA TË MURRME

Një shoku ynë fotograf amator, i apasionuar pas gjallërisë në rrugët e lulëzuara të ish-Bllokut në Tiranën e viteve 199…, na tregoi foton që ia kish shkrepur një grupi pleqsh, teksa këta kundronin vilën që dikur i kishte përkitur partiakut të lartë Xheladin G. Njëri prej nesh njohu menjëherë në foto disa anëtarë të Këshillit të atëhershëm të Shtetit, mes të cilëve ish-drejtorin e Drejtorisë së Censurës dhe Retushimit, Babaçe Ç., ish-kryetaren e Komisionit të Përgjimeve Fatushe I., dhe ish-shefin e Komitetit të Pushkatimeve, Miti Y.

Shoku ynë fotograf, i cili vetëm më pas e kishte pikasur se portreti i grupit që kishte realizuar rimerrte, njëfarësoj, një traditë hiearkish përndryshe të kallura në dhé, na pyeti nëse po dallonim apo jo diçka tjetër në foton që na kishte vënë përpara – ose një si perde bryme të bardhëlleme, fjollë tymi prej një cigareje tashmë të shuar, të ftohtë si pezhishkë merimange, afër ish-komisarit të Burgjeve të Sigurisë Totale Shyqyri H.; të cilën e paskëshim kujtuar për papastërti të letrës fotografike ose e shumta artifakt të kameras numerike SLR që shoku ynë përdorte. Supersticiozi mes nesh, i prirur për të besuar shfaqje të pashpjegueshme të së mbinatyrshmes, ose dukuri të ashtuquajtura paranormale, ndoshta do ta kishte marrë atë njollë për fantazmë; praní përndryshe të vështirë për t’u pikasur me sy të lirë; dhe në të vërtetë, disa njerëz që e kishin studiuar foton, kishin njohur atje hijen e partiakut të lartë Xheladin G., banorit të dikurshëm të vilës në fjalë, tashmë të vdekur nga kanceri i rrylave të fytit; të veshur me pardesy të gjatë të hirtë deri në fund të këmbëve, që i varej si flamur i lodhur në kremastarin e shpatullave.

Shoku ynë përsëri kish dalë rrugëve të ish-Bllokut, me shpresën se do të ndeshte sërish me çetën irredentiste të pleqve të regjimit të vjetër; por kishte fotografuar këtë herë një grup të ri, të përbërë nga ish-shefja e Pastërtisë së Figurave Fazilet B., ish-ministri i Bunkerëve Strategjikë Hazret V. dhe ish-Mbikëqyrësi i Revolucionit Proletar për Amerikën Latine Pirro Zh., kryelartë duke kaluar mes për mes bahçes së vilës që dikur i ishte dhënë në përdorim drejtorit të Drejtorisë së Arrestimeve, Vlash A. Edhe këtë herë, në foto mund të pikasje dy hije gjatoshe e opake, si puplat e tymit prej një zjarri ende të pashuar në pyll; të identifikueshme si Vlash A., i ngecur pezull mbi grupin si ndonjë shpend i ngurosur nga rrufeja; dhe mentori i tij, nënkryetari i Këshillit të Shtetit Teme Gj., të dy shuar prej kohësh prej sëmundjesh të rënda degjenerative.

I bindur tashmë se në hapësirat e riformatuara të ish-Bllokut kishin ngritur folenë gjithfarë hijesh, pranish spektrale, lugetërish, ektoplazmash dhe fanitjesh të banorëve të kamotshëm të vilave, shoku ynë kishte aplikuar për një grant nga një institut hollandez i kërkimeve paranormale, i cili do t’i duhej për të realizuar katalogun fotografik të këtyre qenieve, të kapura teksa admironin, lakmonin ose vajtonin luksin dhe privilegjet e dikurshme, në shoqërinë e kolegëve të tyre të mbetur gjallë.

1 Koment

  1. “Një shoku ynë fotograf amator, i apasionuar pas gjallërisë në rrugët e lulëzuara të ish-Bllokut në Tiranën e viteve 199…, na tregoi foton që ia kish shkrepur një grupi pleqsh, teksa këta kundronin vilën që dikur i kishte përkitur partiakut të lartë Xheladin G. Njëri prej nesh njohu menjëherë në foto disa anëtarë të Këshillit të atëhershëm të Shtetit, mes të cilëve ish-drejtorin e Drejtorisë së Censurës dhe Retushimit, Babaçe Ç., ish-kryetaren e Komisionit të Përgjimeve Fatushe I., dhe ish-shefin e Komitetit të Pushkatimeve, Miti Y………”

    Madheshtore krijim.I vogel,por i mprehur dhe perqendruar mjeshterisht maja ne drejtimin e duhur te dhimbshem per ne te gjithe.Ne te gjithe jemi dekori.Shoqeria e shprishur Shqiptare.Ndoshta do te duhen tre breza te pastrohet gjaku i te gjitheve nga ai helm i ndyre vrastar.

    Duhet te besh dhe nje “Njolla te murme 2” reth bijve te tyre fizike dhe kamaleono-ideologjike ne fotografine e nje fotografi amatoroprofesional te dale nga shkolla praktike e ekonomise se tregut te ri te “lire” te llojit,si gjithmone, te vecante shqiptar.

Komentet janë mbyllur.

Zbuloni më tepër nga Peizazhe të fjalës

Pajtohuni tani, që të vazhdoni të lexoni dhe të përfitoni hyrjen te arkivi i plotë.

Vazhdoni leximin