VLLAHOFOBIA

Ka një rrymë të diskursit kombëtarist – ende të nëndheshme si urithi – që flet për të ashtuquajturin problem “vllah” në shqiptarinë e sotme.

Sipas kësaj rryme, një pjesë e mirë e kozmopolitizmit, anti-shqiptarizmit dhe anti-kosovarizmit në kulturën e sotme mainstream në Shqipëri, dhe veçanërisht në Tiranë, vjen ngaqë elitat kulturore të kryeqytetit dhe institucionet e shoqërisë civile janë uzurpuar nga elementi vllah – një pakicë që përpiqet, me mënyra të ndryshme, të sundojë mbi shumicën shqiptare.

Mendimi im është që jo vetëm problemi vllah për shqiptarinë e sotme nuk ekziston, por edhe që vetë fjala vllah është një fjalëkod (codeword) për të shenjuar, diferencuar, izoluar dhe stigmatizuar shqiptarin e fesë së krishterë ortodokse.

Ku e mbështet këtë mendim?

Së pari, në vështirësinë objektive të identifikimit të dikujt si vllah. Dihet historikisht që në Shqipëri të Jugut dhe të Mesme ka shumë vllehë; por askush nuk është në gjendje të ofrojë prova të sigurta për t’i dalluar këta vllehë prej shqiptarëve ortodoksë, përveç gojëdhënave, historive të pleqve, dhe dëshmive të etnografëve të djeshëm e të sotëm që ndonjëherë kanë punuar me program.

Disa vllehë e kanë ruajtur gjuhën e tyre (arumanishten), por të tjerë e kanë humbur; disa vllehë madje edhe nuk e dinë më që janë të tillë. E vetmja gjë që kanë të përbashkët vllehët mes tyre është përkatësia në fenë e krishterë ortodokse; por kjo nuk i dallon aspak prej shqiptarëve etnikë që i përkasin kësaj feje, as prej grekëve, bullgarëve, maqedonësve dhe pakicave të tjera në Shqipëri.

Atëherë ç’është gjithë kjo zhurmë për vllehët? Ku bazohet ajo?

Baza objektive, nëse mund ta quaj kështu, ka të bëjë me praninë shpërpjesëtimisht të madhe të qytetarëve shqiptarë me prejardhje nga komunitete të fesë së krishterë ortodokse në institucionet kulturore të Shqipërisë: universitetet, institutet shkencore, në art dhe veçanërisht në mediat; por edhe në ndërfaqen e Shqipërisë me botën e huaj, e cila ekziston kryesisht në OJQ-të dhe fondacionet e ndryshme në Tiranë, të cilat jo rrallë financohen prej të huajve.

Baza subjektive e zhurmës vllahofobe ka të bëjë, përkundrazi, me nevojën për homogjenizim që ndiejnë qarqet kombëtariste etnocentrike shqiptare që tashmë identifikohen në doktrinën kombëtariste si fé surrogato; dhe që nuk pajtohen dot me heterogjenitetin e shqiptarisë si bashkekzistencë shqiptarësh të feve dhe fillesave kulturore të ndryshme.

Normalisht, elementi me prejardhje nga komunitetet e fesë së krishterë ortodokse do të ishte stigmatizuar si “grek”; në pajtim edhe me traditën. Që stigma e vjetër e grekut është zëvendësuar tani me këtë të renë e vllahut, kjo ka të bëjë me pamundësinë taktike, të elementit etnocentrik shqiptar, për të quajtur “grekë” të gjithë këta kinse uzurpatorë të diskursit elitar shqiptar, sepse ashtu do t’u jepej një armë e vyer në dorë shovinistëve grekë të cilët njëlloj tradicionalisht kanë quajtur “grek” çdo shqiptar të fesë ortodokse, madje duke mos lënë jashtë kësaj etikete as vllehët.

Pikërisht ky është avantazhi i fjalëkodit “vllah”: jep mundësi për t’u ofruar turmave fashistoide një kokë turku, ose një etiketë minoritare që mbetet çështje e brendshme e shqiptarëve, sa kohë që vllehët vetë nuk kanë as atdhe, as padron ndërkombëtar; dhe e jep këtë mundësi në mënyrë të tillë, që është praktikisht e pamundur për një qytetar shqiptar nga komunitetet e fesë së krishterë ortodokse, që ta mohojë se është vllah.

Absurditeti i vllahofobisë lidhet edhe me atë që, ndërsa ka në Shqipëri disa shoqata kulturore vllehësh që kanë marrë përsipër të mbrojnë kulturën e statusin e asaj pakice brenda shtetit shqiptar, unë nuk kam dëgjuar kurrë që ndonjë prej këtyre vllehëve “kozmopolitë” të cilët përgojohen lart e poshtë si anti-shqiptarë të ketë treguar ndonjë interes për fatet e komunitetit të tyre, ose të jetë deklaruar publikisht për përkatësinë e vet etnike; ndryshe nga ç’bëjnë, bie fjala, qytetarët shqiptarë të pakicës greke, të cilët janë krenarë për etnicitetin e tyre dhe nuk ngurojnë ta shpallin atë haptazi.

Pse e quaj këtë absurde? Sepse sipas kësaj logjike, asnjë qytetar shqiptar i fesë ortodokse nuk mund të tregojë me argumente se nuk i përket etnisë vllahe; me fjalë të tjera, sepse për etnocentrikun shqiptar mjafton që ta quajë dikë vllah, që ky të jetë ashtu.

Siç e thashë, problemi vllah në Shqipëri dhe në shqiptari është një problem i paqenë, i shpikur nga etnocentrikët të cilët nuk mund të mbijetojnë dot, pa krijuar përçarje dhe probleme të tilla. Vllehët dhe shqiptarët kanë bashkëjetuar historikisht pa probleme; madje vllehë ishin një pjesë e madhe e veprimtarëve të Rilindjes, të cilët kontribuan për rimëkëmbjen e identitetit shqiptar modern me penë, me kulturë, me sakrifica vetjake dhe me pará. Nëse ka pasur vllehë grekomanë, njëlloj ka pasur edhe shqiptarë grekomanë…

Për nga prejardhja, vllehët janë një popullsi nomade e cila rrjedh prej ilirëve dhe ndoshta trakëve të romanizuar të Ballkanit; gjuha e tyre, aromanishtja, është një formë e latinishtes ballkanike, e afërt por jo e njëjtë me rumanishten. Nuk ka ndonjë të dhënë historike që vllehët janë “të ardhur” në Shqipëri; përkundrazi, ka shumë të ngjarë që vllehët dhe shqiptarët e sotëm të jenë dy degë të të njëjtit popull të lashtësisë, prej të cilave njëra (vllehët) u romanizuan gjatë shekujve të sundimit romak të Ballkanit, ndërsa tjetra (shqiptarët) i rezistoi romanizimit.

Nga vllehët e sotëm në Shqipëri, një pjesë mjaft e madhe e kanë humbur gjuhën; dhe ruajnë vetëm një kujtim të zbehtë të origjinës së tyre, sidomos kur jetojnë në mjedise urbane historikisht islame, si Tirana, Kavaja, Durrësi dhe në përgjithësi Shqipëria e Mesme. Të tjerë vllehë njihen si të tillë vetëm e vetëm ngaqë kanë pasë jetuar si nomadë dhe relativisht vonë janë ngulitur dhe kanë krijuar fshatrat e tyre, ose lagjet e tyre në fshatra ose qytete përndryshe shqiptarësh.

Nga ana tjetër, prania e shpërpjesëtuar e shqiptarëve nga komunitete të fesë së krishterë ortodokse në elitat e sotme kulturore (dhe në elitat e djeshme, të kohës së komunizmit) shpjegohet pa qenë nevoja t’u drejtohemi teorive të komplotit. Së pari, vetë statusi i dorës së dytë i nënshtetasve të fesë greke-ortodokse të Portës së Lartë, i bëri këta që, për të mbijetuar, të merren me zeje ose të marrin rrugën e kurbetit ose t’i shpien fëmijët në shkolla e t’i ekspozohen kulturës iluministe perëndimore më shpejt e më mirë se shumica myslimane e shqiptarëve ose katolikët e maleve; së dyti, pakicat për nga vetë natyra e tyre fluide janë më të përgatitura se shumica për t’u mbijetuar përmbysjeve të mëdha sociale, prandaj edhe s’ka asfare gjë për t’u habitur që pakicat tregojnë interes për politika të majta, të reformës dhe të shndërrimeve sociale; së treti, komunitetet islamike shqiptare i humbën elitat e tyre pas vitit 1912 dhe sidomos pas vitit 1945; dhe këtë katastrofë nuk e shkaktuan, besoj unë, komunitetet e krishtera – as katolikët, as ortodoksët.

Vllahofobia është shprehja më elokuente e një diskursi kombëtarist etnocentrik, që i shtrembëron problemet, i egërson njerëzit dhe krijon koka turku të cilat pastaj të ndëshkohen sa herë që shoqëria shqiptare dështon në përpjekjet e veta për t’u emancipuar. Pavarësisht nga profili individual i atyre që flasin për problemin ose rrezikun vllah për shqiptarinë moderne (ose më mirë post-moderne), ky diskurs i tyre është përçarës dhe nuk i sjell asnjë të mirë çështjes shqiptare, në Shqipëri dhe në përgjithësi në Ballkan.

96 Komente

 1. “”..problemi vllah në Shqipëri dhe në shqiptari është një problem i paqenë, i shpikur nga etnocentrikët të cilët nuk mund të mbijetojnë dot, pa krijuar përçarje dhe probleme të tilla…”
  “…Vllahofobia është shprehja më elokuente e një diskursi kombëtarist etnocentrik, që i shtrembëron problemet, i egërson njerëzit dhe krijon koka turku të cilat pastaj të ndëshkohen sa herë që shoqëria shqiptare dështon në përpjekjet e veta për t’u emancipuar…”
  😉
  CONGRATULATIONS xhaxha per kete pergjigje kaq te urte dhe te kulturuar 🙂

  Edhe pse me kane quajtur “ekstremist” ne kete blog, ndjej krenari dhe filloj te shpresoj kur shikoj shkrime dhe pergjigje te ketij niveli.

 2. Nuk i ndjek mediat shqiptare, por e kam shumë të vështirë që të them që ky është një problem që është shtruar ndonjëherë për zgjidhje, apo edhe thjesht për diskutim, në Shqipëri, që të përbëjë shqetësim.

  Nëse ndokush mund të na thotë se ndonjë Figurë ka përmëndur diçka të tillë, atëhere vërtet që është shqetësuese (e kam fjalën për ndonjë figurë që është shprehur në shtypin zyrtar… në forume gjen ç’do lloj zërash… që janë të destinuar të shuhen ponë ato forume.)

  1. Të them një unë, Agim Doçi te forumishqiptar.com.
   Temën në fjalë, nuk po e gjej dot megjithëse kërkova.

   Ka dhe të tjerë… po varet se çfarë përkufizimi i jep ti fjalës “figurë”.

  2. Edrus, me sa mbaj mend, Ismail Kadareja ka folur për vllehët (dhe shulet) që kishte sjellë Enver Hoxha në Byronë Politike – Rita Marko, Simon Stefani, Lenka Çuko… te libri “Nga dhjetori në dhjetor” [korrigjuar; ishte “Ftesë në studio”]. Librin nuk e kam këtu, prandaj nuk e verifikoj dot këtë burim. Ndoshta ndonjë koleg mund të ndihmojë.

 3. te them te drejten kur kam qene ne Tirane as nuk kisha degjuar ndonjehere per vllehet as per te ashtuquajturin problem vllah. Vllehet i kam degjuar te permenden njehere nga nje kusheri qe jetonte ne Korce e qe atje i quanin cobenj. Teorite e konspiracionit mbi vllehet mund te lulezojne vetem ne province ku mbase tensione fetare te trasheguara jane akoma menyra identifikimi dhe se fundmi ne internet. Por ne Shqiperine urbane keto jane natyrirsht dokrra qe nuk kane shans te mbijetojne. Prandaj kam pershtypjen qe kesi teorish “alternative” po zhvendosen gjithnje e me shume ne internet.

 4. Me duket qesharak shqetesimi i Edrusit per shqetesimin e ekzagjeruar te Xha Xhait, pasi me kujtohet fare mire pjesemarrja e tij ne korin forumist heren e pare qe u vu ne skene opera “Kush e solli Vllahun?” te PPU. Edhe sot e kesaj dite u ka mbetur jehona duartrokitjeve te publikut.

  Ku ka tym ka zjarr!

  1. Parulla A., ndërsa mua nuk më duket aspak qesharake dhe e konsideroj si stimulues për ti dhënë argumente ndonjë turme qëtë fillojë që të flasë … sepse, nuk janë vetëm vllehët që janë “marrë nëpër gojë ndonjëherë… kështu është folur (sipas rastit) edhe për gjirokastritët, vlonjatët apo skraparlinjtë, si dhe për ortodoksët, myslymanët apo katolikët (dhe po të merreshin parasysh “turmat” e forumeve… atëhere vërtet që nuk do t’i gjëndej fundi arsyetimeve dhe debateve pafund që shpeshherë ngrenë krye.

   P.A., faleminderit prej teje që përdore termin “kor”, por po të shikosh komentin tim, ka diçka në kllapa andej nga fundi, dhe nuk e bëra atë shtesë për të paraprirë ndonjë vërejtje si kjo, por pikërisht për të thënë që Ai muhabet është harruar dhe do të më vinte keq tani që ndonjë kundëranalist të fillonte të shkruante ndonjë analizë për shkrimin e Xhaxhait dhe të bëhej tërkuzë ky muhabet

   1. Edrus, nuk me vjen mire por me duhet te te kujtoj se ato zera para se u shuan u shumefishuan e dogjen internetin mbare si bar i thate. U shuan mbas shume e shume nderhyrje zjarrfiksesh e jo vetvetiu sic mund tu pelqej te mendoni. Tani kllapat e thonjzat vec qofshin paterica te nje apologjie se perndryshe i dashur, kjo harrese me perforcon bindjen (dhe me vjen keq te ta them) qe e paske marre seriozisht kete punen e hipokrizise.

 5. Faktikisht, e kuptoj shqetesimin e Edrusit, edhe pse nuk bie dakord. Eshte pak a shume si ajo keshilla e zakonshme kur te behet ndonje reaksion ne lekure, mos e krruaj qe te mos te krruhet. Etnocentrizmi per te cilin flet Xhaxhai eshte pikerisht nje reaksion i tille. Nacionalizmi qe shprehet ne terma te tilla perjashtuese, eshte ne pergjithesi reaksionar, sic e ve re edhe Hyllini tek tema tjeter, kur pohon se puritanizmi i tij nacional qe i ben gjithe rracat e tjera me bisht, vjen si reaksion i imperializmit, dhe kjo gjuhe pervecse i ben reaksion shoqerise shqiptare, duhet kuptuar qe eshte e rrezikshme. Nuk mund te pretendohet se nje reaksion i tille ka gjetur aq zedhenes sa te jete bere per t’u krruajtur. Megjithate, fakti qe nuk ka zedhenes te denje, nuk do te thote se eshte reaksion qe nuk ekziston. Kushti qe ti Edrus ve, se ky problem nuk eshte “shtruar” ndonjehere per diskutim, rrjedhimisht eshte e tepert te shtrohet, eshte kusht i panevojshem, pasi pavaresisht faktit qe mund te mos kete pasur zedhenes te denje qe t’a kene shtruar formalisht, fenomeni ekziston ne mentalitet turrme. Ke te drejte qe problemi qe shtron Xhaxhai te te duket i ekzagjeruar, por ki parasysh qe ky problem nuk mund te shtrohet vecse donkishotshe, pasi turrma nuk ka nje identitet te qarte, por fantazmagorik. Ne cfaredo menyre, edhe donkishotshe, i duhet treguar vendi, sepse mjafton nje dell narcisist ne pseudoargument, qe peshperimat e kesaj fantazme, (its whisper) te na shperthejne BAM ne duar. Si thote edhe Parrulla, ku ka tym, mos prit te shikosh zjarrin, por gjeji burimin dhe kontrolloje. Dhe burimi eshte tek nje spartaniade etnocentrike qe “shtremberon problemet” dhe qe mund t’a gjeje harmonine vec ne cmenduri, ne M.A.D.ness, Mutually Assured Destruction.

 6. Nuk ka ndonjë të dhënë historike që vllehët janë “të ardhur” në Shqipëri; përkundrazi, ka shumë të ngjarë që vllehët dhe shqiptarët e sotëm të jenë dy degë të të njëjtit popull të lashtësisë,

  Flmd qe sqaruat kete pike XhaXha, se shume kujtojne se Vllehet jane te ‘njerkes’ ne nje kohe qe jane te nenes.

  1. Qafir,

   Kjo eshte nje teze e njohur tashme. Noel Malcolm-i, ne librin e tij “Kosova, nje histori e shkurter” (botim i “Koha” – Prishtine, 2001), ne kapitullin 2 “Origjina: serbet, shqiptaret dhe vllehte” shkruan (faqe 40) : “Rajoni kryesor i Ballkanit te brendshem ku mund te kete mbetur nje popullate latinishtfolese, si ne qytete edhe ne fshatra, pas invadimit sllav, tani u permend : ai perfshinte luginen e Moraves se Siperme, Maqedonine Veriore dhe mbare Kosoven. Se kendejmi, pikerisht pikerisht ne rrafshnaltat e rrajonit te Kosoves (veçanerisht, por jo vetem ne anen perendimore te saj, duke perfshire disa pjese te Malit te Zi) mund te jete zhvilluar simbioza shqiptaro-vllahe. Te gjitha burimet dokumentare pajtohen rreth kesaj çeshtjeje. Ajo qe del nga kjo eshte se rrajoni i Kosoves, perfshire nje pjese te Shqiperise Veriore, ishte epiqendra e dy historive etnike te ndryshme, por edhe te nderlidhura : te shqiptareve dhe vlleheve”.
   (behet fjale per shek. VI – IX – shenimi im).

 7. Ky është kështu e ky është ashtu. Ka plot pazare të ndyra që bëjnë disa elita në Shqipëri, por edhe injorantë të kthyer në analistë vetëm e vetëm të mbushin atë vakum analitik që me zor po e nxjerr kokën nga dramaticiteti i kotë dhe trysnia e njerëzve drejt humnerës letrare.

  Disa epiteti janë me të vertetë të ndyra, raciste dhe ksenofobe. Dhe këto ndodhin në Shqipëri. Të gjithë i dimë dhe s’ka rëndësi t’i numëroj. Mjafton prerja Veri/ Jug për të kuptuar më mirë se sa të bashkuar jemi. Por kjo nuk është problematika e kësaj teme.

  Ju falenderoj për këtë zbërthim, të paktën diçka me vlerë mësova sot. Më mirë vonë se kurrë.

 8. Shqiptarofobia xha xha, ky eshte problemi i shqiptareve e ku permendja e vlleheve nuk ben gje tjeter , perpos nxitjen e shqiptarofobise.

  Po te leme menjane dashamiresine, ka dicka shqetesuese e une nuk parapelqej si shume ketu te mbyll syte e te heci para.

  Shqiperia ka elite shqiptaro-vllehe, ky eshte se pari fakt, se dy fakt, se treti fakt e se fundmi fakt.
  Dje Koco Tashko , sot Edi Rama.
  Pardje gjyshi i Pollos, i lidhur me andartet, dje i ati i Pollos, sahanlepiresi i Enverit e sot Genc Polloja, zevendes i Sales.

  Shqiperia e neserme, mund te jete fare mire dualizim Rama-Pollo, 2 cobener.

  Cobaneria e Rames dhe Pollos eshte jashte cdo dyshimi.

  Pyeta tim ate(kurioz sic jam per te mbledhur mendimin popullor) per raportet shqiptaro-vllahe ne zonen time dhe permbledhja ishte kjo:

  Ne shqiptaret ne pergjithesi kemi shkuar mire me cobenet, por shume besen sua kemi pasur, te pakten mesa mbahet mend keshtu ka qene.

  Samiu tek miqte e armiqte e Shqiperise , thote se vllehet jane miqte tane e shume kane bere, por ka nje pjese mes tyre qe mendojne se vllehet duhet te jene koka e shqiptaret trupi.

  Praktikisht, ka perputhje mendimi te atyre qe kane jetuar me vllehe perkrah, si shoke e miq shpie e te cdo kohe, si dje ashtu edhe sot.

  Samiu thote pikerisht qe, miq po besa si jepet te gjitheve.
  Tani kur Samiu thote, kujdes me besen, im ate me thote kujdes me besen, kur Samiu thote se ata duan te jene lideret e shqiptareve dhe praktikisht kemi
  Rama vs Pollo, coban vs coban, tani ku qendron e verteta mbi shqiptaret dhe vllehet?

  Sigurisht qe nuk qendron tek ata shqiptare kryesisht katolike e sunite qe si po duken bathet, jane bere shume te rrezikshem nga ana mediatike dhe xha xhai ka disa argumente qe qendrojne, por nga ana tjeter xha xhai kalon ne nje minimizim, nje mbyllje te deshiruar sysh qe mua sma mbush mendjen aspak .

  Ka vllehe qe se dine origjinen e tyre, nje shoku im i femijerise rrezik as tani nuk e di, sepse i ati i ‘fshihej’ asaj origjine(ne fakt as vete sdinte vllahisht) dhe e mora vesh si i thone nga ‘te tjeret’. Shpirt njeriu i ati e po ashtu edhe i biri.

  Tani per te arritur tek e fshehura duhet te nisemi nga e dukshmja.
  E dukshmja eshte ne syte e te gjitheve, vllehet atje lart jane shume po shume me teper sesa u takon si perqindje popullsie.
  Nese argumenti mbrojtes do ishte se jane shume te mencur prandaj jane kaq shume atje lart i bie qe ne shqiptaret jemi budallenj, pra ja ku kalojme tek shqiptarofobia.

  Keshtu qe para se te jemi vllahofobe, te menjanojme te qenit shqiptarofobe.

  Atehere arsyet pse jane atje lart kaq shume duhet te kerkohen ne periudhen komuniste e faktikisht komunistet e Korces ishin ne perqindje te madhe vllehe. Ky eshte fakt.
  Keta levizen ne Tirane,moren vende kyce e sipas tradites se ketij vendi, fisi terheq fisin e vllahu terheq vllahun, keshtu pas 1990, meqe pushtetin e moren bijte e Babait dmth elita komuniste e prinderve kaloi ne eliten e te bijve, keshtu edhe elita me origjine vllahe beri te njejten gje, dmth Rama vlleh i biri i babait vlleh, Polloja vlleh i biri i babit vlleh e keshtu me radhe, intelektualet komuniste vllehe u lane vendin intelektualeve moderne vllehe.

  Kjo gje ka paralelizmin e saj ne gjirin e ortodoksise shqiptare.
  Shume nga kleriket e kohes se Nolit ishin vllehe, por Noli ashtu si Samiu, ishte nacionalist, perpiqej per shqiptaret, keshtu qe ne statusin e kishes ortodokse shqiptare u vu qe kleriket e larte te ishin patjeter me ‘gjuhe e gjak’ shqiptare, keshtu evitohej qe vllehet apo minoritaret te zinin eliten klerikale te ortodoksise shqiptare.
  Kjo sepse ortodoksia eshte nacionaliste, ka nje ortodoksi serbe, ku kleriket e larte jane serbe, ka nje ortodoksi bullgare ku jane bullgare, ka nje ruse ku jane ruse, ka nje greke ku jane greke, llogjikisht ortodoksia shqiptare duhet ti kete kleriket e larte shqiptare.

  Tani pas Janullatosit, ndodhi serisht Frika e Nolit, ashtu si frika e Samiut, dmth aktualisht Janullatosi e mbushi me klerike vllehe e llogjikisht per te, minoritare e ai vete eshte i jashteligjshem.

  Ku dua te dal? Dua te them qe Janulla besim kishte tek vllehet e i futi me shumice tek kleri edhe ai i larte, sepse shqiptaret te prirur sic do ishin logjikisht te perfaqesonin klerin do e kishin hedhur permbys Janullen si te jashteligjshem e do ia kishin plasur syve statusin e ortodoksise noliste, dmth ortodoksise shqiptare.
  Po ashtu edhe kleri vllah do ish kthyer permbys.

  Keshtu greke e vllehe ne ortodoksine shqiptare po bejne ligjin e kane qartesisht aleance, aleance qe nja dy vllehe andej nga fsh.com pa piken e turpit e propogandonin duke perdorur sigurisht retoriken liberale qe ka 60 vjet qe eshte ne mode ne Shqiperi, qe mbyt cdo diskutim.

  Keshtu kjo vllahofobia e xha xhait, sherben thjesht per te mbytur nje diskutim qe perkundrazi duhet bere , me pergjegjesi, me seriozitet, me argumenta, se jemi lodhur nga propaganda, une te pakten jam i shkalafitur nga propaganda.

  1. Hyllin, unë kur e hap një temë e hap për ta diskutuar, jo për të mbyllur diskutimin.
   Por një gjë është të diskutosh, një gjë tjetër të përsëritësh disa qëndrime me shpresë se përsëritja do të kompensojë për mungesën, ose varfërinë e argumentit.
   Kam një pyetje për ty: ku mbështetesh kur e identifikon dikë si vllah? Si i dallon vllehët nga shqiptarët e fesë ortodokse?
   Dihet, bie fjala, se ortodoksët e vjetër në Tiranë dhe në Kavajë janë përgjithësisht vllehë. Po në Elbasan?
   Dihet edhe se shqiptarët e Bregut (Himara) nuk janë vllehë. Por kur vjen fjala për Toskërinë e mirëfilltë (Myzeqeja, Berati, Pogradeci, Korça, Erseka, Përmeti) dhe zona të tjera të Jugut si Gjirokastra e Saranda, asgjë nuk dihet me siguri.
   Një hartë e përpiluar nga dr. Thede Kahl, i universitetit të Munsterit, i cili ka punuar në terren (në Shqipëri) gjatë viteve 1995-1996, e që mund të konsultohet këtu, tregon se në shumicën e vendbanimeve, vllehë dhe shqiptarë tradicionalisht të fesë ortodokse jetojnë së bashku.
   Ki parasysh se vllehët që e kanë ruajtur gjuhën e tyre janë një pakicë mes pakicës; dhe se shumica e shqiptarëve me prejardhje nga komunitete vllahe nuk flasin vllahisht, madje një pjesë e tyre as që e dinë se janë vllehë.
   Prandaj po të pyes edhe një herë: si i identifikon ti këta vllehë, me kaq siguri?
   Ki mëshirë për mua dhe mos më thuaj që ashtu e ke dëgjuar nga gjyshi, sepse ky argument nuk ka vlerë në këtë diskutim (edhe pse mund të ketë vlerë për ty si person).
   Shqiptarët dhe vllehët kanë dymijë vjet që japin e marrin me njëri-tjetrin, duke ndarë pak a shumë të njëjtat troje. Avantazhi i shqiptarëve është që kanë gjuhën e tyre të shkruar dhe shtetin e tyre; ndërsa vllehët nuk e kanë pasur këtë fat.
   Historikisht, vllehët kanë qenë fise barinjsh nomadë, të cilët lëviznin nëpër Ballkan me bagëtinë (po edhe shumë shqiptarë ashtu kanë qenë). Ngulitja e vllehëve në fshatra e në qytete është dukuri relativisht e vonë. Megjithatë, disa vllehë janë ngulitur më herët, disa të tjerë më vonë…
   Pa folur pastaj për vllehët e islamizuar.
   Për ta përmbledhur: unë besoj se ti dhe të tjerë që “identifikoni” vllehët në krye të institucioneve shqiptare, e bëni këtë pa pasur arsye; dhe se në thelb, me “vllehë”, ju keni parasysh të gjithë ata shqiptarë të fesë ortodokse që juve nuk iu pëlqejnë, për arsye të ndryshme, por që nuk mund t’i identifikoni si “grekë”, se ashtu do t’i shërbenit propagandës grekomadhe.
   Mund ta kem gabim. Ma korrigjo. Më shpjego, të lutem, se si i identifikon ti vllehët.

 9. Po mire, xhanem, se nuk po marr vesh se ku duam te dalim me kete diskutim:

  Vllehet me shumice ne koken e Shqiperise e pranuam qe jane. Mbase s’jane vllehe, po fundja c’rendesi ka, ja ta zeme se jane. Ja po bie dakord me babain e Hyllinit, qe jane edhe te pabese a ku di une cfare tjeter. Me pak fjale, nuk jane shqiptare safi e te beses, si matjanet, per shembull.

  Si te bejme? Cfare pritet te beje shteti, shoqeria civile, populli shqiptar, elitat nacionaliste (ato te shiturat tek serbi dhe greku te presin rradhen, se do merremi edhe me to)? Cfare te bejme me Ramen dhe me Pollon (se me ata e kam inatin), si ti heqim qafe? Apo bejme muhabet kot? Jo per gje, po keshtu ngjajme pak si ziliqare, duket sikur meqe nuk i zeme dot vete ato “kryet e vendit,” sajojme teorira konspirative dhe shpikim arsye per te justifikuar pse ata dhe jo ne.

 10. ”””Kam një pyetje për ty: ku mbështetesh kur e identifikon dikë si vllah? Si i dallon vllehët nga shqiptarët e fesë ortodokse?”””

  E kam thene, tek vetedija e tij per origjinen apo tek bashkefshataret e tij, ashtu si ka qene perhere, se perhere njerezit jane interesuar per origjinen e tjetrit(cfis,ckrahine, ca feje, vllah,evgjit etj) e di kete e di shume mire.

  ””’Ki mëshirë për mua dhe mos më thuaj që ashtu e ke dëgjuar nga gjyshi, sepse ky argument nuk ka vlerë në këtë diskutim (edhe pse mund të ketë vlerë për ty si person).””’

  Ka si ska, keshtu edhe bere perhere dallimi mes shqiptarit dhe tjetrit,nga gjyshi tek nipi.
  Per ata pak vllehe qe nuk eshte ruajtur vetedija e origjines apo te tjeret nuk e dine, meqe ske si ta dish atehere jane shqiptare.
  Por ne ndryshim nga c’thua ti, vllehet perhere e kane ruajtur vetedijen e origjines, kjo edhe sepse vllehet nguleshin shume familje ne nje fshat e martoheshin mes tyre pergjithesisht, ashtu si benin shqiptaret.
  Vllehet e myzeqese jane te ardhur sepse ka kujtese popullore. Psh ne Pojan erdhen shume vllehe ne shek 19, dhjetra familje.
  Kjo sepse vllehet nuk kane qene kurre bujq, jane bere te tille ne shek 19-20.
  Sedentarizimi i tyre i vonshem, i ka bere qe ne shume zona te jugut te mbahen si te ardhur, prandaj mos u cudit fare ti xha xha, qe ketej poshte nga populli mbahen mend.
  A e di ti xha xha, se ne Fier, sternipet e kosovareve qe erdhen ne kohen e Zogut, quhen kosovare dhe ata vete e dallojne veten nga lalet e camet?
  Ka gjera interesante ‘poshte’ xha xha, quhen argumenta popullore.

  ””’Shqiptarët dhe vllehët kanë dymijë vjet që japin e marrin me njëri-tjetrin, duke ndarë pak a shumë të njëjtat troje. Avantazhi i shqiptarëve është që kanë gjuhën e tyre të shkruar dhe shtetin e tyre; ndërsa vllehët nuk e kanë pasur këtë fat.”””

  Nuk e mohon njeri, qe kane shume kohe e qe duke pare edhe se ka pasur vllehe ne dalmaci e slloveni,qe jane zhdukur ne mesjete, keta tanet ka shume mundesi te jene stok iliro-romak ose edhe thjesht latine.
  Por nuk kane pasur shqiptaret ‘avantazh’ se vllehet jane ish qytetare te dikurshem se barinjte si tipologji, jane veshtiresisht te asimilueshem, se ske ku i kap, pra vllehet ne Shqiperi jane viktima te civilizimit romak e si te tille heret a vone do zhduken si etni.
  Avantazhi yne eshte se nuk jemi viktima te civilizimit romak.

  ”””’unë besoj se ti dhe të tjerë që “identifikoni” vllehët në krye të institucioneve shqiptare, e bëni këtë pa pasur arsye; dhe se në thelb, me “vllehë”, ju keni parasysh të gjithë ata shqiptarë të fesë ortodokse që juve nuk iu pëlqejnë, për arsye të ndryshme, por që nuk mund t’i identifikoni si “grekë”, se ashtu do t’i shërbenit propagandës grekomadhe.”””’

  Ti beson se,pavaresisht se une i dhashe gjere e gjate arsyet, se c’ndodh ne shtet e ne kishen ortodokse.
  Greket jane lehtesisht te identifikueshem, Anastas Angjelin e njohin te gjithe, se greku nuk e fsheh origjinen nese e di.

  Une jam i pari qe nese nje shqiptar ortodoks akuzohet si vlleh, ti dal ne mbrojtje, meqe e kam provuar ate eksperience, por rastet e tilla jane te pakta, shume te pakta e vijne vetem nga islamiket e thekur qe quajne cdo ortodoks grek ose vlleh, nderkaq katoliket e ruajne pak gojen.

  Kristoforidhi e ka fituar vendin e perjetshem ne historine e shqiperise, por gjithe keta vllehe komuniste e bij te nomeklatures komuniste qe sot jane ne pushtet, mua me japin shije te hidhur.
  Koha e Zogut dhe e Nolit, xha xha, ajo do permendur, aty skishim kesi problemesh, se Zogu u perpoq per shqiptare ne krye te shtetit e Noli per shqiptare ne krye te kishes.

  Nuk lind problemi, nese vllehet kane aq vende sa u takojne, se kete problem shqiptaret se kane ngritur ndonjehere, problemi qe ka ngritur Samiu e po ngrihet edhe sot, eshte qe vllehet te mos kene me shume vende se cu takojne.

 11. ”””Cfare te bejme me Ramen dhe me Pollon (se me ata e kam inatin), si ti heqim qafe? Apo bejme muhabet kot? ”””

  Ne fillim problemi shquhet pastaj shihet per zgjidhje, xha xhai kete teme e ka hapur per te thene qe problemi nuk ekziston por po krijohet me qellime te caktuara politike…..

 12. http://lorenastroka.com/?p=672

  Aromanianët (ata që flasin gjuhën arumune jetojnë në):

  1. Greqi
  2. Shqipëri – 200.000

  Ja psh, edhe vllehet ngop t’ja ngopim se ne Shqiperi eshte bere deti kos me shifrat….
  Greket thone 400 mije greke, maqedonet thone 300 mije maqedonas, nderkaq kjo cobania thote 200 mije cobener.

  Tani ti veme te zihen me njeri tjetrin se 900 mije ortodokse ne Shqiperi nuk jane.

  ”””’Kështu që pas shumë vitesh kemi një “zgjim” të anëtarëve të komunitetit në fjalë ,sot vllehët kërkojnë zyrtarizimin e gjuhës rumune në shkollat shqipe”””’

  Hec aty, e do zyrtarizimin ne shkollat shqipe pale, jo po tu mesojme femijeve cobance, tani se i do qefi kesaj.
  Nuk thote te hapen shkolla per gjuhen vllahe, te cilat as qe kam me te voglen ta kundershtoj, biles ku ta nxisim, te shikojme se kush jane vllehe e kush jo,po e dashka cobancen ne shkollat shqipe.

  kurse ketu :

  ”””Kreu i PBDNJ-se Vangjel Dule zhvilloi nje takim me pjestare te komunitetit vlleh ne Shqiperi. Gjate ketij takimi, Vangjel Dule kerkoi ndihmen e ketij komuniteti te bashkohen me kerkesat e PBDNJ per me shume te drejta per minoretetet ne Shqiperi. Dule tha se edhe vllehet, ashtu si komunitetet e tjera minoritare duhet te ngrene zerin per te drejtat e tyre duke kontribuar keshtu ne te ardhmen Europiane te Shqiperise, duke i dhene nje shtyse te madhe bashkepunimit dhe mirekuptimit midis minoriteteve dhe shumices Shqiptare çka do te siguronte nje rruge te hapur per integrimin e Shqiperise ne BE.””’

  Leqe i kemi zyrtaret e larte me origjine minoritetesh te ndryshme kisha ortodokse plot me greke e vllehe, po na qenkeshin te perserkutuar. Po cfare duan keta more, kete spo marr vesh…..

  O xha xha a ma sqaron cfare duan se spo i marr vesh ?

 13. Meqe eshte nje teme shume pikante per te cilen eshte harxhuar shume fryme dhe zell edhe nga pothuajsevllehe te ndryshem te virtualitetit pas publikimit ne blogun tim te shkrimit “Baballare e xhaxhallare” e pashe te udhes te bej ca saktesime ne kete shkrim qe si zakonisht gelon nga te paverteta. Sic duket Xha Xhai nuk e kupton se erudicioni i shkon per pambuk kur e perdor per qellime te mbrapshta i nxitur sigurisht edhe nga motive aspak studimore..
  Qe ne fillim bie ne sy nje veprim imoral i autorit ne ato cfare shkruan: Qellimshem perpiqet te krjioje idene e nje kryqezate antivllehe te ndermarre nga disa kombetariste fashistoide te cmendur shqiptare. Kjo e ka emrin as me shume e as me pak maskarallek. Te vesh shenjen e barazimit mes tere komunitetit vlleh qe jeton ne Shqiperi nga njera ane dhe te nje grupi te vogel ne numer palovllehesh dhe ca sherbyesve shqiptare te tyre te permendur si “elita” sorroiste e shoqerise civile “shqiptare” sigurisht qe perben nje skutheri dhe imoralitet. Nuk jane Mishat, Lubonjat, Velot dhe Plasaret komuniteti vlleh shqiptar, por PO..ata jane vllehe dhe PO jane kupola e perzgjedhur sorroiste e shoqerise civile “shqiptare”. Jane vllehe dhe jane sherbyes te paguar shume rendshem per ckombetarizmin e shqiptareve nen emrin “shoqeri e hapur”, “mendje te hapur”, e pse jo nese do perifrazoja Mark Markun ne replike ne studio Ardian Klosit edhe “bythe e hapur”. Pa permendur pastaj edhe nje tufe sherbyesish anemike e thatanike, pa peshen e duhur intelektuale, te cilet me zell dylekesh kerkojne gjithsesi te ofrojne sherbimet e tyre modeste per “bythehapjen” e lartpermendur.
  Kerkon te luash akoma me emocionet e vlleheve kudo qe jane, zoti studiues duke vene titullin qesharak te mesiperm? Ok…Zgjedhja jote.luaj sa te duash! Mua personalisht nuk me interesojne aspak emocionet e vlleheve ne teresi per sa kohe qe ata vetidentifikohen me ate grupin voskopojar te lartpermendur te misionareve te Sorrosit.

  Citim nga Xha Xhai:
  “Ka një rrymë të diskursit kombëtarist – ende të nëndheshme si urithi – që flet për të ashtuquajturin problem “vllah” në shqiptarinë e sotme.”
  Perkundrazi. Diskursi kombetar (dhe jo kombetarist, zoti Xha Xhai!) rrymat e veta per fat te mire akoma nuk i ka te nendheshme si urithi, sepse nuk ka asnje aresye te trembet apo te fshihet nga urithet e vertete- grupi i vlleheve sorroiste te shumepermendur (dhe jo komuniteti vlleh ne teresi) ne rastin konkret per analogji te thenieve te tua.
  Citim nga Xha Xhai:
  “Sipas kësaj rryme, një pjesë e mirë e kozmopolitizmit, anti-shqiptarizmit dhe anti-kosovarizmit në kulturën e sotme mainstream në Shqipëri, dhe veçanërisht në Tiranë, vjen ngaqë elitat kulturore të kryeqytetit dhe institucionet e shoqërisë civile janë uzurpuar nga elementi vllah – një pakicë që përpiqet, me mënyra të ndryshme, të sundojë mbi shumicën shqiptare.”

  Pasaktesi e qellimshme e Xha Xhait: nuk i kane uzurpuar sic thua ti (sepse vllehet HISTORIKISHT nuk kane pasur e nuk kane as bythe e as koke per uzurpime apo dhune antishqiptare) dhe as nuk i kane marre me ndonje merite te vecante ato poste e pozicione “elitare”, por jane emeruar ne ato poste nga masoneria e re me emrin Soros. Pra jane emeruar, jane perzgjedhur si race e zgjedhur “shqiptare” qe jane. Jane perzgjedhur pikerisht se jane popull pa atdhe! Pra, Xha Xha, jo se jane me te zotet e me me shume vlera nga te cilat pastaj rrjedh edhe e drejta uzurpuese sipas teje. Por thjesht i kane perzgjedhur te jene pjetaret me te zellshem te shoqerise civile sorroiste. Pra vllehet jane perzgjedhur te jene legjioni i huaj (kali vlleh i Trojes shqiptare) ne luften per hapjen e mendjeve te “mbyllura” te shqipove…

  Citim nga Xha Xhai:
  “Mendimi im është që jo vetëm problemi vllah për shqiptarinë e sotme nuk ekziston, por edhe që vetë fjala vllah është një fjalëkod (codeword) për të shenjuar, diferencuar, izoluar dhe stigmatizuar shqiptarin e fesë së krishterë ortodokse.”
  Vazhdon fshehja pas gishti me alibi teper amatoreske nga nje person qe pretendon erudicion edhe ne fushen e vllehollogjise. Jo Xha Xhai, jo! Shqiptari di te stigmatizoje mire vllehun dhe grekun edhe kur keta perpiqen te fshihen nen petkun fetar te ortodoksise. Psh askush nuk e ka quajtur Bollanon vlleh. Por e kane quajtur sic eshte dhe sic ndjehet ai vete: grek! Dhe po keshtu askush nuk i ka quajtur greke ata vllehe per te cilet kam shkruajtur ne shkrime te tjera…pra ate grup te vogel vllehesh qe jane caktuar nga soroismi te hapin mendjet e “mbyllura” te shqipove “mendjengushte”….Pra ata nuk i kane quajtur kurre greke, por u kane thene vllehe e cobener sipas rastit dhe tradites orale te shqipes se folur e te shkruar.
  Qellimshem Xha Xhai kerkon te fuse percarjen mes ortodoksove dhe myslimaneve.Pra nje pandershmeri e rradhes e ketij studiuesi e cila sot nuk me habit aspak

  Citim nga Xha Xhai:
  “Ku e mbështet këtë mendim?
  Së pari, në vështirësinë objektive të identifikimit të dikujt si vllah. Dihet historikisht që në Shqipëri të Jugut dhe të Mesme ka shumë vllehë; por askush nuk është në gjendje të ofrojë prova të sigurta për t’i dalluar këta vllehë prej shqiptarëve ortodoksë, përveç gojëdhënave, historive të pleqve, dhe dëshmive të etnografëve të djeshëm e të sotëm që ndonjëherë kanë punuar me program.”
  Shume amatoreske alibia, Xha Xha! Po shoqaten kulturore vllehe e harrove zoti studiues? E harrove faktin qe vete ata jane prononcuar si vllehe sa here qe ka qene rasti? Valle Misha nuk eshte vlleh? Velo nuk eshte vllleh? Lubonja nuk eshte vlleh? Plasari nuk eshte vlleh? Plus pothuajsevllehet sic i kam quajtur une ata qe indirekt kane lidhje gjaku apo fisnore me vllehet apo qe interesat e tyre i cojne ne te njejtat kullota.

  Citim nga Xha Xhai:
  “Disa vllehë e kanë ruajtur gjuhën e tyre (arumanishten), por të tjerë e kanë humbur; disa vllehë madje edhe nuk e dinë më që janë të tillë. E vetmja gjë që kanë të përbashkët vllehët mes tyre është përkatësia në fenë e krishterë ortodokse; por kjo nuk i dallon aspak prej shqiptarëve etnikë që i përkasin kësaj feje, as prej grekëve, bullgarëve, maqedonësve dhe pakicave të tjera në Shqipëri.”

  Po flasim per ndergjegje vllehe, zoti studieues. Elementi me i forte etnik eshte ndergjegja kombetare, etnike, pastaj eshte gjuha dhe zakonet e tradicioni. Dhe ne vetedije ata jane vllehe pak rendesi ka nese dine vllahisht apo jo. Edhe arbereshet, arvanitasit ne shumicen dermuese nuk dine shqip pse dine shume shume pak fjale, por kjo sipas teje do te thote qe nuk jane shqiptare??? Pra perseri shmangie e qellimshme e studiuesit tone nga thelbi i argumentit.

  Citim nga Xha Xhai:
  “Atëherë ç’është gjithë kjo zhurmë për vllehët? Ku bazohet ajo?
  Baza objektive, nëse mund ta quaj kështu, ka të bëjë me praninë shpërpjesëtimisht të madhe të qytetarëve shqiptarë me prejardhje nga komunitete të fesë së krishterë ortodokse në institucionet kulturore të Shqipërisë: universitetet, institutet shkencore, në art dhe veçanërisht në mediat; por edhe në ndërfaqen e Shqipërisë me botën e huaj, e cila ekziston kryesisht në OJQ-të dhe fondacionet e ndryshme në Tiranë, të cilat jo rrallë financohen prej të huajve.”

  Vazhdon pandershmeria e studiuesit duke zhvendosur apriori emertesen vlleh dhe coban per cdo shqiptar ortodoks. Xha Xhai meqe ka shume vjet qe rron nde dhe te huaj nuk e ditka qe shqipot e ruajne traditen e emertimit te tjetrit me emrin e vertete: grekut i thone grek e vllahut vllah, pavaresisht perkatesise fetare ortodokse. Pandershmerisht Xha Xhai vazhdon te perpiqet me tymnaja e lojera fjalesh te ngaterroje konceptin fe me konceptin etni. Ortodoks eshte besim fetar, sic eshte besim fetar edhe ai katolik dhe mysliman, Xha Xhai, kurse grek dhe vlleh jane perkatesi etnike, sic eshte perkatesi etnike shqiptar.

  Citim nga Xha Xhai:
  “Baza subjektive e zhurmës vllahofobe ka të bëjë, përkundrazi, me nevojën për homogjenizim që ndiejnë qarqet kombëtariste etnocentrike shqiptare që tashmë identifikohen në doktrinën kombëtariste si fé surrogato; dhe që nuk pajtohen dot me heterogjenitetin e shqiptarisë si bashkekzistencë shqiptarësh të feve dhe fillesave kulturore të ndryshme.”
  Bashkeekzistence shqiptaresh te feve dhe filesave kulturore te ndryshme? Vllehet po na i ben shqipo me zor, zoti Xha Xhai? Po zgjidhe kete ceshtje me shoqaten dhe komunitetin vlleh dhe pastaj eja ne teme me nje gjykim me te sakte dhe me te argumentuar meqe je ketu me cilesine e studiuesit e jo te plazhistit. Kjo eshte shume qesharake: Vete vllhet e Shqiperise thone ne jemi vllehe dhe kemi nje culture gjuhe, tradite dhe etni te ndryshme nga e sgqipove, kur hop kercen studiesi Xha Xhai dhe thote qe vllehet jane shqipetare!U thote vlleheve: hej nuk jeni vllehe por jeni shqipo edhe ju! Nenteksti i qarte: pretendohet nje legjitimim i klikes vllehe e cila eshte emeruar nga sorroistet ne krye te shoqerise civile “shqiptare”. Pra kur ndon je ze I vetmuar te drejtoje gishtin nga vllhet qe mbushin cdo nate studiot televizive opinionformuese apo kryesite e bordeve te OJF-ve Xha-Xhallaret do kercejne perpjete duke thene: “Hej po edhe ata shqipetare jane si edhe ju qe gerthisni per vllahizmin e tyre…” Por vllahun nuk e ben dot shqipo ti dhe shqipon nuk e bej dot vllah une, zoti Xha Xhai! Ata jane sic jane: shqipot shqipo dhe vllehet vllehe.
  Citim nga Xha Xhai:
  “Normalisht, elementi me prejardhje nga komunitetet e fesë së krishterë ortodokse do të ishte stigmatizuar si “grek”; në pajtim edhe me traditën. Që stigma e vjetër e grekut është zëvendësuar tani me këtë të renë e vllahut, kjo ka të bëjë me pamundësinë taktike, të elementit etnocentrik shqiptar, për të quajtur “grekë” të gjithë këta kinse uzurpatorë të diskursit elitar shqiptar, sepse ashtu do t’u jepej një armë e vyer në dorë shovinistëve grekë të cilët njëlloj tradicionalisht kanë quajtur “grek” çdo shqiptar të fesë ortodokse, madje duke mos lënë jashtë kësaj etikete as vllehët.
  Perpjekje e mjere per te mbuluar “mootin me shoorre” do te thoshte nje shqiptaroamerikan i vonuar ne drejtshkrimin e gjuhes ametare.

  Citim nga Xha Xhai:
  “Pikërisht ky është avantazhi i fjalëkodit “vllah”: jep mundësi për t’u ofruar turmave fashistoide një kokë turku, ose një etiketë minoritare që mbetet çështje e brendshme e shqiptarëve, sa kohë që vllehët vetë nuk kanë as atdhe, as padron ndërkombëtar; dhe e jep këtë mundësi në mënyrë të tillë, që është praktikisht e pamundur për një qytetar shqiptar nga komunitetet e fesë së krishterë ortodokse, që ta mohojë se është vllah.

  Padronin nderkombetar e kane vllehet sic e kane pasur gjithnje historikisht. Vllehet ne diskursin e historise se tyre jane bere gjithnje ne anen e te fortit, dhe e kane braktisur ate sapo kane kuptuar qe nje tjeter faktor me i forte eshte shfaqur ne mejdan. Edhe ne Shqiperi vllhet kane namin e atij qe sheh vec interesin e vet dhe te i cili nuk mund te kesh aspak bese…Pra permenda perceptimin tradicional qe shqiptaret kane per vlllehet. Sot grupi i vlleheve dhe pothuasjevlleheve shqiptare kane padron Sorosin, fondacionin dhe milionat e dollareve qe burojne nga ai fondacion.Mos u qaj hallin soristeve vllehe, Xha Xha! Ti e di fort mire qe ata gezojne shendet dhe prosperitet te plote ne Shqiperine e sotme. Pra askush nuk i ka perdorur si “koke turku”. Si koke vllehu po!
  Dhe jo sic shkruan ti “sa kohe qe ata nuk kane atdhe”, por sa kohe qe ata kerkojne qe edhe ne shqiptaret te mos kemi atdhe, sa kohe qe edhe ne shqiptaret te behemi cobener pa atdhe si ata! Pra beje diferencen zoti studiues nese kerkon besueshmeri ne ato qe shkruan dhe kurseje fjalen “fashistoide”.

  Citim nga Xha Xhai:
  “Absurditeti i vllahofobisë lidhet edhe me atë që, ndërsa ka në Shqipëri disa shoqata kulturore vllehësh që kanë marrë përsipër të mbrojnë kulturën e statusin e asaj pakice brenda shtetit shqiptar, unë nuk kam dëgjuar kurrë që ndonjë prej këtyre vllehëve “kozmopolitë” të cilët përgojohen lart e poshtë si anti-shqiptarë të ketë treguar ndonjë interes për fatet e komunitetit të tyre, ose të jetë deklaruar publikisht për përkatësinë e vet etnike; ndryshe nga ç’bëjnë, bie fjala, qytetarët shqiptarë të pakicës greke, të cilët janë krenarë për etnicitetin e tyre dhe nuk ngurojnë ta shpallin atë haptazi.
  Xha Xhai pakicat minoritare greke sigurisht kane nje aresye dhe motiv krenaria per perkatesine e tyre etnike sepse ekziston trualli meme i tyre: Greqia. Kurse vllehet nuk e kane nje atrdhe te tyre, ndaj edhe nuk kane perse te jene krenare per etnicitetin e tyre. Por sigurisht nukkane perse te ndjehen te turperuar per kete mungese atdheu qe ua diktoi historia. Por ata jane perzgjedhur pikerisht se jane pa atdhe per te kryer misionin e shkombtarizimit te nje popullate te huaj (shqipot konkretisht). Dhe misioni i atij grupi vllehesh te perzgjedhur nga Sorros ne kryqezaten antikombetare eshte ckombetarizmi i shqipove bash ne zemer te Shqiperise! Nje mision i peshtire qe e bejne vetem ata qe nuk kane asgje etnike per te humbur: vllehet ne rastin konkret.

  Citim nga Xha Xhai:
  “Pse e quaj këtë absurde? Sepse sipas kësaj logjike, asnjë qytetar shqiptar i fesë ortodokse nuk mund të tregojë me argumente se nuk i përket etnisë vllahe; me fjalë të tjera, sepse për etnocentrikun shqiptar mjafton që ta quajë dikë vllah, që ky të jetë ashtu.”Siç e thashë, problemi vllah në Shqipëri dhe në shqiptari është një problem i paqenë, i shpikur nga etnocentrikët të cilët nuk mund të mbijetojnë dot, pa krijuar përçarje dhe probleme të tilla. “
  Problem i paqene? Je studiues apo cfare je, zoti Xha Xhai? Nese je studiues do beje mire te mesoje aresyet pse Mendje te Ndritura Shqiposh si Frasheri, Konica, Kadare kane stigmatizuar vllehet si minoritet qe ia ka me hile Shqiperise. Si studiues qe je domosdo perdor edhe statistiken ne studimet e tua, dhe statistikat vertetojne qe ne diktature vllehet (dhe jo minoritaret greke) ishin perzgjedhur nga diktatori ne kryerjen e misioneve me te pashpirta antishqiptare…Edhe ne 19 vjet postkomunizem elementi VLLEH (dhe jo ortodoks sic te pelqen ty zoteri studiues te thuash qellimshem) perbente pjesen dermuese te kupoles qeverisese te Shqiperise.

  Citim nga Xha Xhai:
  “Vllehët dhe shqiptarët kanë bashkëjetuar historikisht pa probleme; madje vllehë ishin një pjesë e madhe e veprimtarëve të Rilindjes, të cilët kontribuan për rimëkëmbjen e identitetit shqiptar modern me penë, me kulturë, me sakrifica vetjake dhe me pará.”
  Nuk kontribuan se iu hap barku per Shqiperine dhe as se ishin filantrope, por sepse Shqiperia ishte i vetmi vend i perandorise osmane ku ata nuk ndjeheshin te kercenuar nga vendasit. Pra e kane bere thjesht per interesa personale etnike, perndryshe fara e cobeneve do ishte zhdukur me kohe te pakten nga Shqiperia.

  Citim nga Xha Xhai:
  “Nëse ka pasur vllehë grekomanë, njëlloj ka pasur edhe shqiptarë grekomanë…”
  Kjo eshte shume e vertete. Sic ka pasur shqipo vllehomane per interesa te dyshimta e aspak te ndershme nga pikepamja etnike.e po ashtu edhe vllehe “shqipomane” per sa kohe qe u digjej toka nen kembe.Eshte e kuptueshme qe ne ate rast vllehu ishte nevojtari.Por sot jetojme ne nje situate krejt tjeter ku kombeve asgjersimi u vjen nga brenda dhe jo nga ndonje pushtim i dhunshem…(lexo: kali vlleh i trojes shqiptare )

  Citim nga Xha Xhai:
  “Për nga prejardhja, vllehët janë një popullsi nomade e cila rrjedh prej ilirëve dhe ndoshta trakëve të romanizuar të Ballkanit; gjuha e tyre, aromanishtja, është një formë e latinishtes ballkanike, e afërt por jo e njëjtë me rumanishten. Nuk ka ndonjë të dhënë historike që vllehët janë “të ardhur” në Shqipëri; përkundrazi, ka shumë të ngjarë që vllehët dhe shqiptarët e sotëm të jenë dy degë të të njëjtit popull të lashtësisë, prej të cilave njëra (vllehët) u romanizuan gjatë shekujve të sundimit romak të Ballkanit, ndërsa tjetra (shqiptarët) i rezistoi romanizimit.”
  Nje shembull model i fallsifikimit te pacipe te historise nga studiesi Xha Xhai kur na servir zbulimin e pa argumentuar se vllehet dhe shqipot qenkan e njejta race(!) dhe jane qe te dy ne territorin e tyre legjitim(!)…nenteksti: certifikimi i vlleheve si shqipo. Po jo i cdo vllehu sigurisht, por i “elites” sorroiste vllehe qe i kane ngarkuar misionin per ckombetarizimin e shqiptareve.
  Citim nga Xha Xhai:
  “Nga vllehët e sotëm në Shqipëri, një pjesë mjaft e madhe e kanë humbur gjuhën; dhe ruajnë vetëm një kujtim të zbehtë të origjinës së tyre, sidomos kur jetojnë në mjedise urbane historikisht islame, si Tirana, Kavaja, Durrësi dhe në përgjithësi Shqipëria e Mesme. Të tjerë vllehë njihen si të tillë vetëm e vetëm ngaqë kanë pasë jetuar si nomadë dhe relativisht vonë janë ngulitur dhe kanë krijuar fshatrat e tyre, ose lagjet e tyre në fshatra ose qytete përndryshe shqiptarësh.”
  Vazhdon loja e fjaleve ne terma gjoja profesionale si psh “latinishtja ballkanike” sajesa te deshperuara per te pararednur edhe term ate tille si “shqipja vllehe” apo “vllahishtja shqiptare” e mos e dhente Zoti edhe ndonje term si Shqiperia Vllehe apo Vllahia shqiptare”. Hane Vllahia, hane Shqiperia! Pajisu me ndonje harte here pas here zoti studiues se rrezik do na e nxjerresh Vllahine ne Shqiperine e Mesme keshtu sic e ke nisur…
  Citim nga Xha Xhai:
  “Nga ana tjetër, prania e shpërpjesëtuar e shqiptarëve nga komunitete të fesë së krishterë ortodokse në elitat e sotme kulturore (dhe në elitat e djeshme, të kohës së komunizmit) shpjegohet pa qenë nevoja t’u drejtohemi teorive të komplotit. Së pari, vetë statusi i dorës së dytë i nënshtetasve të fesë greke-ortodokse të Portës së Lartë, i bëri këta që, për të mbijetuar, të merren me zeje ose të marrin rrugën e kurbetit ose t’i shpien fëmijët në shkolla e t’i ekspozohen kulturës iluministe perëndimore më shpejt e më mirë se shumica myslimane e shqiptarëve ose katolikët e maleve;
  Vllehet zeje? Na habite zoti studies. Vazhdojne shpikjet e Xha Xhait kur deklaron se vllehet ishin te prirur me pershkollim perendimor perkundrejt popullates katolike apo myslimane…Por sa figura te shkolluara e te ndritura myslmane dhe katolike ka vetem qyteti i Shkodres nuk kane vllehet e marre sebashku ne tere koherat. Nese nuk beson referoju statistikave te cilat me sa shoh i ke zet. Vllehet tradicionalisht ne ato epoka qe flet ti njiheshin kryesisht si cobener dhe per asgje tjeter. Vllehet i cuan femijet ne shkolla perendimore? Me duket se vllehet u shkolluan ne Bukuresht dhe ne ndonje qytet grek e vetem ne pak raste ne Europen perendimore.

  Citim nga Xha Xhai:
  “së dyti, pakicat për nga vetë natyra e tyre fluide janë më të përgatitura se shumica për t’u mbijetuar përmbysjeve të mëdha sociale, prandaj edhe s’ka asfare gjë për t’u habitur që pakicat tregojnë interes për politika të majta, të reformës dhe të shndërrimeve sociale;”
  Dhe ky hyn ky argument ne diskutimin per “vllahofobine” e pretenduar prej teje?

  Citim nga Xha Xhai:
  së treti, komunitetet islamike shqiptare i humbën elitat e tyre pas vitit 1912 dhe sidomos pas vitit 1945; dhe këtë katastrofë nuk e shkaktuan, besoj unë, komunitetet e krishtera – as katolikët, as ortodoksët.
  Ja edhe zbulimi i rradhes i Xha Xhait ne vazhden e nje sere zbulimeve te kesaj natyre. “Vakuumi i elitave islamike.” Me amatoreske nuk mund te behet. Vazhdon konfuzioni I Xha Xhait ne lidhje me ndryshimin e koncepteve vllah dhe ortodoks. Kerkon me cdo kusht te fuse elementin fetar ne procerdimim me “ te vertetat” qe na server, dhe I shmanget si djalli temjanit e;emtit etnik” vlleh pa atdhe”. Kerkon te kundervere ortodokse perballe myslimaneve , nderkohe qe ne temen konkrete behet fjale per Vllehe vs. Shqipo. Pse kaq konfuz, Xha Xha? Aq me teper qe dhe ne titull kete “studimin” tend e ke quajtur “vllahofobia” dhe jo “ortodoksofobia”.
  Citim nga Xha Xhai:
  “Vllahofobia është shprehja më elokuente e një diskursi kombëtarist etnocentrik, që i shtrembëron problemet, i egërson njerëzit dhe krijon koka turku të cilat pastaj të ndëshkohen sa herë që shoqëria shqiptare dështon në përpjekjet e veta për t’u emancipuar. Pavarësisht nga profili individual i atyre që flasin për problemin ose rrezikun vllah për shqiptarinë moderne (ose më mirë post-moderne), ky diskurs i tyre është përçarës dhe nuk i sjell asnjë të mirë çështjes shqiptare, në Shqipëri dhe në përgjithësi në Ballkan.”
  Vertet qe ka nje problem te cilin shqiptaret e coroditur te tranzicionit nuk e shohin,dhe ai nuk quhet vllahofobia, por SHQIPTAROFOBIA. Shqiptaret te lodhur nga tranzicioni dhe si zakonisht pre e shkujdesjes dhe e vetesigurise fodulle te tipit “jemi zoter ne vendin tone” nuk e kuptojne qe pa kuptuar po behen, po shndrrohen ne tufa delesh me cobene vllehe ne kullotat shqiptare.Sa me shpejt ta kuptojne shqipot kete gje aq me harmonike do te jete bashkejetesa ne gjirin e shoqerise shqiptare e shqipove me lementin vlleh i cili nuk eshte cudi qe nje dite te paguaje vertete padrejtesisht haracet e zullumeve te ketij grupi palovllehesh sorroiste, i cili edhe pse eshte i pakte ne numer eshte shume i fuqishem nese do llogarisim padronin e tyre Soros, milionat e dollareve te tij dhe nga ana tjeter indiferentizmin e natyrshem te shqipove kunderjet cdo dukurie antikombetare. Eshte fakt i njohur historik qe shqipot veprojne me nje kohe vonese ne krahasim me kombet e tjera, kur u cenohen gjerat e lidhura ngushte me Atdheun. Por me mire vone se kurre…

  [Whisper, tjetër herë që shkruan këtu në blog, të lutem m’u drejto mua autorit ekzaktësisht me emrin që kam zgjedhur vetë, se përndryshe nuk do të t’i kaloj shkrimet. Këtë herë ta bëra kabull dhe i bëra unë korrigjimet e nevojshme. Xha Xhai]

 14. Shkrimi i mësipërm i Whisper-it nuk i përmbush standardet që ndjekin shkrimet, por edhe komentet e këtij blogu.
  Është një material i keq, i mbushur me urrejtje dhe emocion të pakontrolluar; dhe i tillë që provon se rreziku fashist, për të cilin fola unë më lart, nuk është i ekzagjeruar prej meje, por real.
  E lejova të kalojë, sepse provë më të mirë të tezave të mia për vllahofobinë nuk do të gjeja dot.
  Meqë ky njeri tani më sulmon personalisht me fjalë prej amatori, madje duke më fyer, unë nuk i përgjigjem dot pa e kthyer këtë hapësirë në ring boksi virtual; por edhe nuk kam nevojë, sepse do të përsëritja veten.
  Ju ftoj ta lexoni dhe të nxirrni vetë përfundimet tuaja.
  Dua vetëm të kujtoj se unë e kam denoncuar vllahofobinë shumë kohë më parë se të ndeshja në elaboratet e Whisper-it; së paku që në vitin 1997; një material besoj i vitit 2000, i marrë nga Alb-Club, mund të konsultohet edhe këtu në blog.
  Këtij autori, kur pati shkruar para pak muajsh për këtë çështje, ia pata dhënë përgjigjen te PPU; për fat të keq, të gjitha komentet e asaj faqeje u hoqën, së bashku me shkrimin përkatës, prej moderatorëve të forumit.
  Shkrimi im më sipër nuk i drejtohej Whisper-it; meqë çështjen me të e konsideroja të ezauruar. Përkundrazi, lidhej me disa komente që u bënë për vllehët në blogun tonë, para pak ditësh.
  Sa për vllahofobinë, mjafton të shkoni në Google dhe të bëni një kërkim të thjeshtë për “vllehët”, për të parë se në çfarë gjirizesh do të përfundoni. E kam të qartë që gjithë ky pasion ekskremental nuk mund ta ketë burimin nga një njeri i vetëm.

 15. Absurditeti Shqiptare eshte nji Gershet i kombinuar ndermjet nacionalizmit dhe injorances.

  Megjithate dicka mbi temen Vllahofobia dhe Shqiptarofobia.

  Nuk mund te flase me kompetence mbi vllahet e konvertuar ne Islam por kam lexuar diku se shumica e Laberise se sotme jane thjesht Vllahe (Lab = La-n Be-sen, )e cituar nga nji Historian Arvanitas ne Greqi , dhe se Vllahet jane banoret e pare te teritorit te sotem Shqiptare , kryesisht nga Lezha Kruj -Tiran-Durres -deri ne Himaren e Sotme sidhe Elbasan-Korc-Pogradec deri ne Greqi .
  Po ashtu ne nji Forum tjeter kam lexuar sipas nji Historiani Gjerman se Naimi Samiu Abdyl-Frasheri jan Vllah me origjine.
  Kam degjuar se Qemal Ata Turki eshte Shqiptare .
  Kam degjuar se ne Shqiperi ka nji % “Turqish” (kryesisht ne Shqiperine e Mesme shif.Haxhi Qamilin) te ardhur me Osmanet ne Shqiperi etj etj .
  Ne Shqiptaret mesa shofim kemi nji magesi te madhe ,e para jemi nacionalistet prej leshi te Ballkanit , e dyta kemi instiktin e hijenes e cila kur nuk ka cfar me hanger ,fillon ha kembet e veta , e treta jemi Absurditeti me i talentuar ne Historise Ballkanike e katerta pervec se na mungon Pasqyra duhet patjeter te kemi mangut edhe dicka ne kaptin.

 16. XhaXhai,

  Nuk e di konkretisht se cilin standard te blogut tuaj kam shkelur. Ju kerkoj ndjese in advance nese vertet kam shkelur ndonje standard etik tuajin, por ju lutem jini me konkret se cfare nuk shkon ne frymen e komentit tim. Pra e kam fjalen per ate qe mund te konsiderohet joetike, fyese apo nese shkojme edhe me tej, denigurse apo raciste (ksenofobe e derivate te ketij lloji deri ne fashizmin qe permend ti xhaxha ne shkrimin tend).

  Eshte shkrim i keq thoni ju. Mos donit te thonit eshte shkrim qe nuk ju pelqen, sepse nuk besoj se e keni ju (dhe askush ) metrin e vleresimit “keq” apo “mire” te nje shkrimi). Nese nuk ju pelqen si shkrim eshte problemi juaj si lexues dhe aspak i imi si autor.

  I mbushur me urrejtje thoni. Ndaj cilit? Nuk e artikuloni dot, sepse vertet nuk ka aspak urrejtje ne ate shkrim gje qe edhe sikur te ishte nuk eshte aspak habi te urresh dike qe te urren ty dhe vendin tend. Pra urrejtja eshte ndjesi njerezore si edhe dashuria, Xhaxha, ndaj mos u habit shume.

  Emocion te pakontrolluar? Jo me shume emotiv se artikulli juaj ku ne menyre arbitrare shpikni nje vllahofobi! Une jam emotiv pikerisht ndaj lehtesise paragjykuese me te cilen ju deformoni perceptimin e shqiptareve kundrejt nje pjese nje pakice vllhesh te permendur me emra ne artikullin tim dhe ne artikuj te autoreve te ndryshem gjate ketyre viteve, pra ate perceptim shqiptaresh kundrejt nmje grupi vllhesh ju XhaXha pa asnje baze e oparaqisni si nje fobi antivllehe, si nje rrezik fashistoid qe i kanoset komunitetit vlleh ne Shqiperi. Kjo eshte shume e pavertete dhe eshte nje shpikje e juaja. Nje shpikje per t’iu shmangur thelbit te vertete te perceptimit shqiptar kunder asaj maskarade te neveritshme antishqiptare qe bejne nje grusht vllehesh te perdorur nga Soros dhe nenproduketet e tij…

  Po, eshte e vertete qe ka ton te forte kundrejt jush si autor shkrimi im, por jo fyes. Ka ton te forte sepse ne shume raste temash te tilla qellimshem dredhoni dhe beni lojera fjalesh e sofizma mjegullueseduke iu shmangur peballjes me argumentat e tjetrit. Personalisht e percmoj kete lloj menyre komunikuese te tipit hedhje dege me dege. Kam pervoje personale nga debatet e meparshme me ju Xha Xha per temat kombetare. Shkrimi im i mesiperm nuk ka kurrsesi fyerje ne person. Ka sarkazem, ironi, por jo fyerje. As me shume e as me pak eshte ne te njejtet parametra komunikimi sa shkrimet e tua. Me pergenjeshtroni nese mundeni.

  Ajo qe mendoj se ia vlen bashkebisedimit eshte qe te mos shmangemi dhe te mos fshihemi pas gishtit kur dikush na ve perballe te verteta apo fakte qe edhe mund te mos na pelqejne…

  XhaXhai bere mire qe e le shkrimin tim ne kete teme, por jo me ate motiv qe thua. Por me motivin e perballjes dhe te sfides qe te ben shkrimi im, si edhe shkrime te meparshme te mia per ceshtjen e atij grupi vllehesh soroiste (dhe aspak te gjithe komunitetit vlleh sic perpiqesh perseri ta paraqesesh dukurine e vllahofobise ti XhaXha).
  Kam ngritur disa ceshtje te “Baballare dhe Xhaxhallare” ne lidhje me kete qe ti e quan “vllahofobi” te cilave u je shmangur pa mundur t’u pergjigjesh asnjehere edhe kur je sfiduar publikisht ne ato forume ku ke ndermarre sulme kunder perceptimit tim te shprehur ne shkrimet e mia…ke nje rast tani ne kete teme nese deshiron.

  ps. Per me shume mund te rifreskosh kujtesen e afert ne kete linkun e meposhtem nese vertet deshiron te tregosh se si behet oponenca (qe nuk bere dot) ne nje nje bashkebisedim:

  http://whisperthereal.blogspot.com/2009/01/baballar-dhe-xhaxhallar.html

 17. Citoj nga whisper

  Te vesh shenjen e barazimit mes tere komunitetit vlleh qe jeton ne Shqiperi nga njera ane dhe te nje grupi te vogel ne numer palovllehesh dhe ca sherbyesve shqiptare te tyre te permendur si “elita” sorroiste e shoqerise civile “shqiptare” sigurisht qe perben nje skutheri dhe imoralitet.

  Me fal por kjo qe shkruan eshte naive. Shkrimi yt eshte terresisht kundra vlleheve dhe jo vetem atyre pak qe kercenojne shqiptarine tende. Dhe pikerisht kjo eshte menyra e shprehjes e atyre si ti: ”une nuk e kam me gjithe cifutet, por …”, ”une nuk e kam me gjithe shqiptaret, por…”.

  Shpresoj qe ne komentin tend te ardhshem (me te vertete Xhaxha, e presim me padurim, mos nderhy) te mos thuash se nje nga shoket e tu me te mire eshte vllah…

 18. umberto umberto

  te bej me dije qe komente si i yti kam pare dhe lexuar me shumice e me tonelata ne raste debatesh te tilla, por behu aq me edukate se te mos nderhysh ne nje bashkebisedim per sa kohe qe je i painformuar.
  Nese do ishe i informuar se per cfare behet fjale, pra nese do kishe lexuar shkrimet e mia reference do e kuptoje se shigjetat e mia nuk drejtohen ne asnje rast kunder komunitetit vlleh sic pretendon zotrote, por kundrejt disa personave qe kane emer te vecante, persona reale dhe jo pseudonime si i yti, persona si Lubonja, Velo, Plasari Misha e ndonje tjeter sic e sheh kane emra e mbiemra dhe jane persona reale.
  pra per te qene fair me ate qe themi je i lutur tani te me citosh mua ku kam shkruar kunder te gjithe vlleheve..dhe jo kunder nje klike te lartpermendur. Nese nuk e ben dot kete vertetim je i lire te largohesh e te luash me ndonje loder tjeter me pak te veshtire se tema qe po diskutojme…Kam pare vertet shume “komentues” si ti…Mendova se te ky blog “pretendues” e “sqimatar” do kishte komentatore ndryshe nga ty…dmth do kishte komentues qe vertet KOMENTOJNE TEKSTIN E SHKRUAR…
  keshtu me thote ajo shqiptaria “ime” pra…

 19. Kam disa pyetje per autorin Whisper:
  1. Cfare lidhje ka fondacioni Soros me vllehet? A mund te thuhet se politikat e ketij fondacioni ndihmojne ceshtjen vllahe ne Shqiperi ose jane vllahocentrike? C’interes do te kishte fondacioni Soros te ndihmonte ceshtjen vllahe ose te punonte kunder ceshtjes kombetare shqiptare? Ne qofte se Sorosi vete eshte deklaruar se nacionalizmin ne Ballkan e sheh si te keqe qe duhet luftuar, atehere c’ka per t’u habitur me politikat kulturale te fondacionit te tij ne Shqiperi dhe Kosove?
  2. A eshte teza juaj se vllehet e kontrollojne kapitullin shqiptar te ketij fondacioni? Neqoftese eshte keshtu, mund te sqaroni se cilet jane keta vllehe ne kontroll? Kini ndonje liste te bordit te fondacionit qe te na e sillni per krahasim? Ku e mbeshtetni mendimin tuaj se disa prej intelektualeve vllehe jane “te perkedhelurit e Sorosit ne Shqiperi”?
  3. Cili eshte ky element vlleh i ortodoksise ne Shqiperi per te cilin ju thoni se “gjeneron në vazhdimësi tezat antikombëtare”? Ka ndonje lidhje kjo me ortodoksine ne vetvete, apo e perdorni ortodoksine si emerues te perbashket?
  4. Ju permendni emra personalitetesh te jetes kulturore ne Tirane si Piro Misha, Aurel Plasari, Fatos Lubonja dhe i quani vllehe. Ku e mbeshtesni kete? Si e kini zbuluar? A e kane deklaruar ndonjehere keta njerez qe ndihen vllehe ose ju rreh zemra vllahisht? A ju rezultojne keta individe aktive ne veprimtarine e shoqatave kulturore te vlleheve? A bejne keta njerez thirrje per te mesuar vllahishten ne shkollat shqipe ose per te botuar libra, tekste shkolle dhe gazeta ne vllahishte? A lobojne keta “vllehe” ne parlamentin shqiptar, per te nxjerre ligje ne favor te vlleheve ose kunderpatriotike? Cfare keni pikerisht parasysh, psh, kur e quani Lubonjen vllah? Cfare ka bere esencialisht vllahe Lubonja? Ngaqe ka cmitizuar? Ngaqe eshte perpjekur te modernizoje mendimin shqiptar? Edhe sikur te jete krejtesisht gabim cmitizimi, pse i duhet atribuar vllahut ose joshqiptarit me cdo kusht? A ben Lubonja gabime ose faje sepse eshte vllah, apo eshte vllah sepse ben gabime ose faje?
  5. Ju flisni edhe per ‘pothuajse-vllehe’, te cilet po t’ju kem kuptuar mire jane shqiptare etnike qe mbajne te njejtat pozicione shqiptarofobike si disa vllehe. A nuk e kuptoni se koncepti i pothuajse-vlleheve eshte pak si teper konvenient per t’u marre seriozisht? Sapo dikush t’ju shpjegoje se ky apo ai njeri qe ju e quanit deri dje “vllah antishqiptar” nuk eshte ne fakt vllah, atehere ju do ta kini gati epitetin rezerve te pothuajse-vllahut per ta cilesuar? A nuk rezulton nga kjo se per ju vllahu eshte Tjetri, ose kushdo qe nuk i perket grupit tuaj?
  6. Si i dalloni ju vllehet nga shqiptaret etnike te fese ortodokse? Mbi c’te dhena mbeshteteni, mbi c’statistika, mbi c’studime antropologjike ose demografike? Ne listen e vlleheve prominente, qe kini sjelle ne blogun tuaj, ka disa persona per te cilet eshte thene edhe se nuk jane vllehe. Dini gje ju ndonje instance kur keta persona qe permendni ju ne liste – Alfred Moisiu, Fatos Nano, Ylli Popa, Ermelinda Meksi, Anastas Angjeli, Pandeli Majko, Fatos Nano, Gjergj Sauli, Thimio Kondi, Theodhori Sollaku, Adrian Fullani etj. – te jene deklaruar vllehe ne publik? Ne qofte se dini, pse nuk e sillni ketu ta ndani me ne?
  7. Me ne fund, edhe po te nisemi nga hipoteza se keto qe keni shkruar ju qendrojne, une perseri nuk e kuptoj c’interes mund te kene keta vllehe per te qene antishqiptare. Cfare rreziku ju vjen vlleheve nga shqiptaret? Pse ishin vllehet proshqiptare gjate Rilindjes kombetare dhe u bene antishqiptare pastaj? Cfare ndodhi? Cfare atdheu tjeter kane vllehet e Shqiperise pervec Shqiperise vete?
  Shpresoj se do ta gjeni kohen t’iu pergjigjeni disa prej ketyre pyetjeve, Whisper. Falemnderit.

 20. Mandolina faleminderit per interesimin!
  Te sqaroj qe ne fillim se nuk behet fjale askund per ceshtjen apo kauzen vllehe.
  Pra me duket se e shtroni gabim problemin dhe per pasoje shumica e pyetjeve qe me beni nuk jane shtruar drejte ose jane jashte kontekstit…
  Nuk eshte pretenduar as nga une e nga askush tjeter qe egziston ndonje konspiracion vlleh antishqiptar me synim rilindjen e ceshtjes vllehe apo te kauzes vllehe. Pra me fjale te tjera ai grup vllehesh antishqiptare ne veprimtarine e tyre nuk kane si synim ndonje kauze vllehe. Po cfare qenkan atehere keta vllehe te cilet pergojohen nga whisper e ndonje tjeter, do te pyesesh me te drejte ti Mandoline.
  Ceshtja eshte shtjelluar ne detaje ne ate linkun qe kam sjelle me siper ne postimin e tim te meparshem. Ne vija te trasha perceptimi im eshte ky:
  Soros ka si platforme te tijen ideologjike krijimin e shoqerive te hapura. Ketij synimi i sherbejne fondacionet e krijuara me emrin e tij te cilat veprojne ne vende te ndryshme te botes, kryesisht ne vende ku shoqeria nuk eshte demokratizuar ne parametrat e duhur. Shoqerite e hapura ne shumicen e rasteve kane rezultuar me ckombetarizim. Ideja e shoqerise se hapur eshte nje ide qe i kundervihet egersisht tradicionit, kultures autentike, modeleve tradicionale ne kulture e ne shoqeri,i kundervihet shpesh edhe religjionit kur ai nuk eshte kristian,etj etj do vazhdoja pa fundesisht me shoqerine e hapur dhe synimet e saj.
  Nese do kesh lexuar sadopak per Xhorxh Sorosin do dije qe ne qender te veprimtarive te tij sociale dhe financiare eshte SPEKULLIMI. Spekullim me vlerat financiare te vendeve te ndryshme me synim perfitime per vete Sorosin, spekullime me vlerat shpirterore te vendeve te ndryshme me synim tjetersimin e ketyre vlerave shpriterore te nje kombi apo etnije dhe krijimin e njerezve te ri alla soros…njerez –marioneta te ideologjise financiare te Sorosit. Sa me e brishte te jete nje shoqeri aq me e pameshirshme eshte goditja e Sorosit. Pra Soros vepron ne shoqerite e mbyllura ku misionaret e tij do merren me” hapjen” e ketyre shoqerive te mbyllura ose “te mbyllura” njerezore , me “hapjen” e mendjeve te tyre. Keshtu Soros ne shqiperi ka hapur me dhjetar borde dhe OJF ne krye te te cilave dukshem mbizoteron elemnti vlleh. Pse elelemnti vlleh dhe jo ai shqiptar? Sepse sic e kupton behet fjale per nje proces ckombetarizues dhe me mire e me me lehtesi se shqipot kete gje do e benin ata qe ndjehen me pak shqiptare…konkretisht vllehet.Pikerisht nje pakice pa atdhe si vllehet do e bente kete pune me mire se kushdo tjeter. E theksoj pa atdhe (sepse pakicat greke fundja e kane nje atdhe meme). Pra u perzgjodhen pjestare te komunitetit vlleh per kryerjen e ketij misioni. Sigurisht per aresye te kuptueshme nuk do perzgjidhej vllehu i rruges apo vllehu i zakonshem qe perben pjesen dermuese te komunitetit vlleh ne Shqiperi, por u perzgjodh nje pakice vllhesh me elemente te spikatur vllehe, figura vllehesh me kontribut jo te pakte professional.Njerez kontributi i te cileve lehtesisht do i rradhiste ne gjirin e shoqerise civile soroiste. Dhe keshtu u afirmuan ne syte e shqiptareve figura vllehe si Misha, Lubonja, Velo, Plasari e te tjere qe nuk ua permend emrat. Keta njerez sa here qe neper studio televizive diskutohet ceshtja kombetare e shqiptareve, Historia e Shqiperise, gjuha shqipe, simbolet kombetare, ceshtja e Kosoves, sa here diskutohet per nene Terezen, Skenderbeun , pra keta njerez do jene pjese e perhershme e te ftuarve. Misha, Lubonja, Velo, Plasari dhe pothuajsevllehe si Ardian Klosi dhe ndonje adash i tij. Dhe une shtroj pyetjet:
  1- Si eshte e mundur qe kupola e shoqerise civile soroiste “shqiptare” perbehet nga vllehe ne vazhdimesi?
  2- Si eshte e mundur qe studiot televizive shqioptare ( te sponsorizuara fuqishem financiarisht nga Fondacioni Soros) ftojne gjithnje te njejtet vllehe sa here qe diskutohen ne to tema kombetare si te lartpermendurat?
  3- Si eshte e mundur qe Fondacioni Soros ka perzgjedhur vllehet si kupole te bordeve dhe OJF te krijuara nga ai fondacion?
  Pra nese flasim per nje konspiracion ai nuk eshte konspiracion vlleh, por konspiracion soroist i cili realizohet ne vendin tone me ane te perdorjes se elementit vlleh te lartpermendur per shkak te nje cilesie unike qe ka ai element: te qenurit pa atdhe. Dhe eshte pikerisht ky te qenur pa atdhe qe i shndrron vllehet ne kuaj te trojes shqiptare te diteve tona.
  Dhe ajo qe e con ne fund perceptimin tim eshte fakti qe ne keto debate per ceshtjet dhe simbolet kombetare keta tipa vllehesh te lartpermendur do rradhiten ne vazhdimesi ne anen tjeter te barrikades, ne anen antishqiptare te saj, keshtu ne rastin e Shmideve dhe Skenderbeut, keshtu ne rastin e etnogjenezes se shqiptareve, keshtu ne rastin e gjuhes shqipe, keshtu ne rastin e nene Terezes, keshtu ne rastin e Himares, keshtu ne rastin e Kosoves…keshtu ne cdo rast te lidhur me ate qe quhet ceshtje kombetare e shqiptareve, keta soroiste vllehe radhiten kunder cdo gjeje shqiptare. Me fjale te tjera jane pikerisht ky grup vllehesh soroiste i cili nuk le rast pa vene ne dyshim deri ne mohim te vlerave thelbesore kombetare te shqiptareve. Fakt dhe prove per kete qe them jane dhjetra biseda ne studiot televizive apo artikuj ne gazetat shqiptare apo blogjet virtuale te tyre.
  Kaq sa per sqarim Mandolina. Per me teper mund te lexosh te plote linkun qe kam sjelle me siper.Pastaj me kenaqesi mund te debatonim edhe bashke ne lidhje me temen…Kjo vlen edhe per cdo njeri qe deshiron te bashkebisedoje per kete ceshtje, natyrisht nese nje bashkebisedimi te tille etik nuk i ndruhet i zoti i ketij blogu…Por nese ai vertet nuk e deshiron nje diskutim te tille le te thote me ndershmeri qe ta le te qete dhe te kontribuoj ne zbukurimin e ketij blogu duke u larguar sa me shpejt te jete e mundur.

 21. Whisper dixit:

  “”Soros ne shqiperi ka hapur me dhjetar borde dhe OJF ne krye te te cilave dukshem mbizoteron elemnti vlleh.””

  Pohim shume i prere, po sa i vertete? Nuk e dime. Whisper do te sjellesh ndonje prove tjeter vec Pirro Mishes, se kete te ziun e keputi lemza?

  Me duket se kam lexur njehere qe Kac Myftaraj i quante keta njerezit e Sorosit kripto-hebrej (si puna e kuazivllehve te tu). Por Myftari i kishte futur edhe ca myslimane ne liste per ta pasuruar menyne.

  Tash vec Priorati i Sionit na ka mbetur pa ngrene. Avash-avash aty po shkojme, sa ta nxjere Artur Zheji (vllah?) Krishtin qe fliste shqip.

  O njeri ose genjen ose te kane genjyer.

 22. Whisper, alarmi qe ngre kunder Sorosit dhe ‘ideologjise’ ne te cilen ai ka investuar eshte teper gazetaresk per t’u marre seriozisht. Jo se ato qe thua nuk kane peshe (ne fakt aty ka shume per te humb gjumin e nates) por ti e shumta qe ben eshte rolin e tellallit, dhe per kete ta ka fajin modestia dhe miopia. Shqetesime, ose me mire veshtrime si te tuat jane artikuluar fort bukur nga studiues te kujdesshem qe ruajne nje fare objektiviteti dhe distance kur perveshin menget per ujra te zeza si neoliberalizmi e globalizmi. Eshte po ky objektivitet qe me vone i lejon t’i shpartallojne (ose ne gjuhen e studiuesve dekonstruktojne) keto perandori prej letre. Do beje me mire sikur te lexoje pak me shume prej ketyre studiuesve (te siguroj, nuk jane vlleh) qe i ke shume alergji dhe me pak filxhanin e kafese. Me pas do zbuloje se metoda jote nuk eshte me pak dekonstruktiviste. Dhe keshtu per cdo dekonstruktim te kombit nga njera ane, do beje nje dekonstruktivim te liberalizmit per ta balancuar. Le te fitoje me i miri! Deri tani ke folur si nje nxenes i klases trete qe sapo ka mesuar te recitoje permendsh nje poezi thurur Skenderbeut.
  Ah, dhe do te mesoje qe “shoqeria e hapur” jo gjithmone ia arrin qellimit, dhe se aktoret e kesaj loje nuk kane dhe aq fuqi (power) sa paramendon ti . Ka nje paradoks te vogel ketu: duke i imagjinuar si te plotfuqishem u jep me shume pushtet (agency) se c’kane ne te vertete (aktoreve dhe ideologjise) dhe keshtu krijohet nje rreth vete-permbushes. Pastaj po te kishe akoma deshire do lexoje se perkunder mendimit te perhapur qe globalizimi/neoliberalizmi e shfuqizon nje shtet/komb, e kunderta eshte po aq e mundshme. Arsyet, sic mund te imagjinohet, jane te shumta. Por se cfare shteti e kombi po ngrihet ne kembe eshte akoma heret per te treguar, vec shenjat nuk jane aspak premtuese. Per kete mjafton te shohesh kush po flet sot ne emer te kombit shqiptar – deshperim me te madh nuk ka.
  Whisper, me kote i je futur lojes per te demaskuar vllehet e Sorosit qe po te shkaterrojne kombin se kam frike edhe sikur te arrije (supozojme) t’i menjanoje nuk do te gjeje/me rehati e begati. Ty te djeg qumshti e i fryn kosit ne kete rast. Nese sheh Sorosin dhe vllehet si e keqja me e madhe, prit se c’po te vjen prapa. Prandaj qe te gjesh qetesi me veten dhe me paperballueshmerine e realitetit per te cilin s’ta ka fajin as vllahu ne shinjester e as Sorosi, mundohu t’i shohesh gjerat jo si te prera me thike por te shkallezuara, dhe se Shqiperia jone e dashur eshte vrima e fundit e kavallit (si per Sorosin edhe per kombetaristet). Te imagjinosh sulmin e Sorosit dhe ketyre vllehve ndaj simboleve tona si krimi dhe kercenimi me i madh qe u behet shqiptarve eshte nje luks qe vetem enderrimtare si puna jote e gezojne. Politikat ekonomike e sociale jane ku e ku me shqetesuese se e lagu se lagu Nene Tereza. Mendoje pak kete. Ndoshta, atehere nuk do beje qaramanin sic ben sot, e shqetesimi yt do te kishte nje jehone me ndergjegjesuese.
  Ti kam thjeshtezuar shume gjerat, dhe te kerkoj ndjese nese fyej inteligjencen tende dhe te lexuesve te tjere, por pergjigja qe meriton fatkeqsisht keshtu duhet te jete. Nga ato studiuesit qe te permend me siper, kam perzemer David Harvey.

 23. Duhet vertet te jesh “lende e ngopur” ne lartesin e persekutimit (per cdo gje , edhe ate atdhetare), pra, pa shume shprese rehabilitimi, kur dikush krijon armiq dhe vetem te kqinj e pseudo te llojeve qe gufojne nga goja e mendjes guve, e plagosur, lendohet, dhe klithma kerkon sherim, por duke ditur vetem te thoj; jo! Nuk jam ne dite te pikes.

  Se sa te shtoj me ne lenden e ngopur te “Wisper”, qe e akuzoj hapur per “vjedhje te Atdheut” te kujte do shqiptari e shqiptare, kudo gjenden, dhe ti jap varintin e tij; plage mllefi tere komplekse.

  Me duket me vlere te citoj kete paragraf nga “Vllaofobia”:

  “Vllahofobia është shprehja më elokuente e një diskursi kombëtarist etnocentrik, që i shtrembëron problemet, i egërson njerëzit dhe krijon koka turku të cilat pastaj të ndëshkohen sa herë që shoqëria shqiptare dështon në përpjekjet e veta për t’u emancipuar. Pavarësisht nga profili individual i atyre që flasin për problemin ose rrezikun vllah për shqiptarinë moderne (ose më mirë post-moderne), ky diskurs i tyre është përçarës dhe nuk i sjell asnjë të mirë çështjes shqiptare, në Shqipëri dhe në përgjithësi në Ballkan.”-Xha.

 24. Shshsh, ulni dritat, mbani vesh se vetem ne nje atmosfere te tille, keto teza do te ndriconin. Kjo eshte qesharake. Te pakten te kishe shkruar ndonje roman te tipit Kodi Da Vinci, se keshtu jo vetem qe nuk kontribuon ne lemin e letersise artistike, por edhe nje ceshtjeje serioze si Sorroizmi i avitesh me mjete qe do diskretitonin edhe studiuesit serioz ne te ardhmen qe do donin te zberthenin kete ceshtje. Nuk jane njerezit me nje barre mend si shumica e atyre emrave qe permend ku gjen mbeshtetje Sorroizmi, qofshin keta edhe vllehe, por ne budallenj si ti dhe Hyllini.

  Pika ku ju mbeshteteni per shqiptarofobine tuaj, eshte se kush i quan shqiptaret budallenj, eshte shqiptarofob. Ne rradhe te pare, shqiptaret nuk jane apriori te mencur, dhe perjashtimi qe e verteton kete rregull, jane pikerisht tipa si ju. Pikaaa, po te duhet te jesh budalla fare te kesh frike nga budallai?

  Keta te ofendojne inteligjencen mer jahu.

 25. Whisper, nëse dëshiron ta vazhdosh këtë debat, nuk mund t’i injorosh pyetjet që të janë bërë, duke filluar nga ato të Mandolinës, që i kalove pak si shumë lehtë.

  Të kam fshirë disa mesazhe deri tani, sepse merren me çështje personale që nuk i interesojnë kujt.

  Po të kujtoj edhe si e nise komentin tënd të parë për këtë temë:

  Qe ne fillim bie ne sy nje veprim imoral i autorit ne ato cfare shkruan: Qellimshem perpiqet te krjioje idene e nje kryqezate antivllehe te ndermarre nga disa kombetariste fashistoide te cmendur shqiptare. Kjo e ka emrin as me shume e as me pak maskarallek. Te vesh shenjen e barazimit mes tere komunitetit vlleh qe jeton ne Shqiperi nga njera ane dhe te nje grupi te vogel ne numer palovllehesh dhe ca sherbyesve shqiptare te tyre te permendur si “elita” sorroiste e shoqerise civile “shqiptare” sigurisht qe perben nje skutheri dhe imoralitet.

  Në katër rreshta më akuzon për (1) imoralitet; (2) maskarallëk dhe (3) skuthëri.

  Prandaj ta quajta amatore polemikën, sepse vetëm një amator i harxhon fishekët (ose pështymat) si ti, që me bataretë e para.

  Megjithatë, dikush që ia lejon vetes të shkruajë kështu, e ka lëkurën të trashë; dhe ti për fat të keq i tillë u prezantove; prandaj mos u çudit shumë kur ta kthejnë reston me të njëjtën monedhë.

 26. Ju lutem komentuesve të përqendrohen në temën që po diskutohet, jo në diskutantët dhe qëllimet e tyre, as në shkëmbime mllefi.

  Unë ende besoj se ne, si komunitet virtual, jemi në gjendje ta vazhdojmë këtë debat normalisht; përndryshe do të përgënjeshtronim, me sjelljen tonë, arsyet për të cilat e hapëm.

  Nga ana e vet, moderimi i komenteve po më merr shumë kohë të çmuar; edhe kolegët e tjerë janë të zënë dhe nuk më ndihmojnë dot aq sa do të doja.

  Po mbërrin një pikë kur do të detyrohemi t’i mbyllim krejt komentet për këtë blog, dhe të adoptojmë një sistem me ftesa…

 27. Xhaxha, si me u perqendru ne temen e disktutimit, kur diskutimi as ne normat ma elementare te logjikes nuk asht tu u perqendru? Ky zotnia Whisper, asht tu thane se nuk e ka me vllahet, por me disa emna te vecante e te pervetshem vllahesh qe permend, e prap nuk mund me i dhane drejtim disktumit qe ban kur keta emna te pervetshem e te vecante i permend sipas perkatsise te tyne vllahe. Kjo asht nji gafe logjike e tille qe humori Pythonesk e ka qujt “farting in your general direction”. Nuk di a m’kuptoni, e te me falni qe e ktheva n’ate gjuhe qe kam shkrujt prej kohesh, por pavaresisht gjuhes e dialektit, kuptimi vjen gjithmone prej logjikes. E ketij zotnise Whisper i rrika logjika si kesule e shtremet. Asht i pamundun diskutimi i nderum Xhaxha kur gafat logjike perdoren per t’u mshtet, e per me teper per te ba figurina ekzibicioniste si keto. Nji lamsh i madh ku duhen me u provu spekulime permbi spekulime, Sorrosiane, vllahe, shqiptare, globale, lokale, gjenerale, kontekstuale, etj, nji kakofoni pellitjesh ku nji Hyllin mshtetet tek gojedhanat kur ka studime, e mshtetet prej nji zotnie Whisper, vec te trullos kaptinen, si ka thone gega prej Tirone, e nuk mundet ma me u diskutu, por vec me dal diku n’ajer te pastert.

  T’mira e per ma t’mira u pjekshim.

 28. Whisper,
  përqasja e Sorosit me përbetimin antishqiptar vlleh është paranoja më madhështore që mund të jetë lexuar ndonjëherë e shkruar në shqip. Nuk i shkruan dot pak më shkurtër e në mënyrë deklarative këto gjëra, që të fitojnë në kompleksitetin dhe konçizitetin e tyre karakterin e një vepre arti? Të siguroj se nuk ta them me ironi. Sinqerisht e kam pa asnjë mendim të mbrapshtë. Sheh ndoshta ndonjë mundësi të integrosh dot edhe Pangon tek kjo punë?

 29. Bardhyl!
  Ne ket kakofoni,desha me dit se cfare kuptimi ka per ju argumenti llogjik???
  Desha me dit also,mbi c’baze ndertohen studimet???
  Per shembull,nese nuk mund te vertetojme nje gje drejpersedrejti,a ban me e vertetu me ane te “argumentit llogjik”?????

 30. Lexoj:

  “…Paqartesia e kushtetutes ne kete pike eshte e nevojshme qe te parandaloje diskriminimin e atyre pak mizave qe perbejne minoritetet, ama Shqiperia ngelet shtepia e shqiptareve…”

  “…sepse ashtu do t’u jepej nje arme e vyer ne dore shovinisteve greke te cilet njelloj tradicionalisht kane quajtur “grek” cdo shqiptar te fese ortodokse, madje duke mos lene jashte kesaj etikete as vllehet.
  Perpjekje e mjere per te mbuluar “mootin me shoorre” do te thoshte nje shqiptaroamerikan i vonuar ne drejtshkrimin e gjuhes ametare…”

  xh2, po te drejtohem ty me shprehjen: “me thuaj c’shoke ke, te them se cili je”. eshte e pafalshme per ty qe nuk nguron te censurosh cdo koment qe prek interesat e tua personale, te lejosh hapesira ne bllogun tend per qendrimet me te flakta fashiste qe fyejne ne menyren me te paskrupullt mijera shtetas shqiptare, dhe ne te njejten kohe vazhdon te flasesh per “standarte te larta intelektuale te ketij bllogu”. eshte i pafalshem per ty bashkebisedimi (ulja ne nje tryeze) me keto mendesi dhe pamflete te pershtira fashistoide.

  pra me dy fjale minoritetet ne shqiperi: “greket, gollobordasit, vllehet, romet” barazpeshohen me mizat, mutin dhe shurren, dhe keto komente gelojne lirisht ne hapsirat e ketij “bllogu standartlarte”.

  Lexoj diku mes komentuesve:

  “…Bashkeekzistence shqiptaresh te feve dhe filesave kulturore te ndryshme? Vllehet po na i ben shqipo me zor, zoti Xha Xhai…”

  nga c’shpella primitive dhe obskurantiste vijne valle keto mendime?! kush jeni ju zoteri qe ndjeni se keni me teper te drejta kushtetuese se te tjere shtetas te republikes se shqiperise (banues prej mijera vjetesh ne shtepite e tyre) ?! minoritetet jane minoritete, greket jane greke dhe vllehet jane vllehe, por njekohesisht jane edhe shtetas shqiptare me te gjithe te drejtat legjitime si edhe banoret e zonave te tjera te shqiperise. askush nuk pengon nje grek te shqiperise te ndihet edhe shqiptar. sepse ky shtet i sotem shqiptar ka ne themele (ne cdo fushe te jetes, ne cdo qelize) gjakun dhe djersen e qindra mijera minoritareve. eshte e drejta e tyre kushtetuese, por edhe detyrim i shtetit shqiptar, liria e plote e fjales, e mendimit, dhe e pjesemarrjes ne cdo hallke te jetes politike, kulturore, sociale, fetare ne republiken e shqiperise.
  c’mendje e mbrapshte dhe anakronike patriarkale ju ben te mendoni, se cdokush duhet te perftoj boten dhe te ndjehet si ju?!

  mjerane propagandat fashiste, mjerane corbat naziskine qe fatkeqesisht i lexoj perhere e me teper (mes komentuesve) edhe ne kete blog!

  1. Stërkalth, para ca ditësh pati një problem të ngjashëm në një blog të madh amerikan, ku komentet dolën nga kontrolli.

   Pati edhe aty lexues që iu kthyen autorit të blogut, për ta qortuar se pse i lejonte disa komente dhe pse i censuronte disa të tjera.

   Ky iu përgjigj se, nga eksperienca e vet, mënyra më e mirë për t’i trajtuar komentet në blog është t’i lësh krejt të hapura, t’i braktisësh në mëshirë të lexuesve, në mënyrë të tillë që ato të shndërrohen në një pasqyrë të publikut që e ndjek blogun, jo të përpjekjeve të autorit për të arritur diçka nëpërmjet debatit.

   Unë këtë nuk kam ndërmend ta bëj, por nga ana tjetër jam i vetëdijshëm se është e pamundur që të ndjek një politikë të tillë moderimi, që t’i kënaqë lexuesit si e pa-anshme.

   Për shkrimet me përmbajtje fashiste, raciste dhe ksenofobike të disa kolegëve kam marrë shumë kritika; më kanë ftuar t’i censuroj, që të mos ia cenoj nivelin blogut.

   Në fakt, këto shkrime e komente nuk kanë të bëjnë me blogun. Janë tuajat, Stërkalth, e t’i gëzoni. Ky është niveli i lexuesve të blogut. Nëse i gjeni të neveritshme, sikurse edhe unë, kundërshtojini, mos rrini e të bëni sehir. Diskreditojini këta fashistë, tregojuni vendin me argumente të cilat nuk mungojnë. Përkrahjen time e keni me pashë.

   Por mos harro, koleg blogtar, se edhe ti vetë ke treguar sistematikisht se nuk je i imunizuar ndaj shqiptarofobisë, turkofobisë, islamofobisë dhe fobive të tjera karakteristike për një mendësi greke provinciale tipike, që bie era temjan kishe të kalbur.

   Unë kritikën tënde e mirëpres, sinqerisht, por shpresoj që pasqyrën ta kthesh edhe nga vetja ndonjëherë.

   1. xh2

    “…kujdes me fjalen ti zoteri!…”

    po te citoj nje varg nga d. agolli. ku i ke ndeshur ti mor’ mik keto fobite e rradhes?! t’i kundervihesh percartjeve dhe marrosjeve nacionaliste dhe fashiste neoshqiptare, si edhe propagandave per shqiperi te madhe dhe ndryshimeve te kufijve qe mendjelehtesisht trumpetoje me te madhe ketu e nje vit me pare, nuk eshte fobi (frike) personale. eshte nje detyrim qytetar i nje personi qe ende ka trute ne koke, dhe qe kupton me se miri cdo te sillte ky akt ketu ne rajon.

    nga i pe keto mendesite provinciale ti i dashur mik, aty ne ameriken e shushatur dhe te shkrefur imperialiste te bushit, te politikes ekspasioniste-terroriste dhe te krizave te pafundme social-ekonomike qe ajo pjell ne rang global?! nese do te kishe ndjekur shkrimet e mia, do te kishe pare edhe kundervenien time perballe klases pushtetare edhe ne greqi, ne mbrojtje te individit kushdo qofte ai.

    sa per “pasqyrat” diktati i hegjemonise amerikane (per te cilat nuk te degjoj te flasesh shume) eshte dhjetra here me i demshem dhe mbytes ne sferen nderkombetare se sa pasqyrimi i problematikave dhe i problemeve te shoqerise greke, te shembelltyrave dhe reflektimeve te saj…

    1. Stërkalth, nga sa ke shkruar në këtë blog, kam krijuar opinionin që je një etnocentrik grekomadh.
     Mund ta kem gabim.
     Të lutem më trego një shembull ku je ngritur të flasësh kundër shovinizmit dhe kombëtarizmit grekomadh, politikave asimiluese të Greqisë dhe qëndrimeve të shtetit grek ndaj minoriteteve.
     Aq më mirë akoma, kundër gabimeve që kanë bërë qeveritë greke në politikat ndaj minoritetit grek në Shqipëri pas vitit 1990.
     Ashtu do ta tërheq kritikën.
     Sa për Amerikën, kot lodhesh të më mbushësh mendjen. Kam shkruar një libër të tërë për këto gjëra. E gjen akoma librarive në Tiranë.

 31. Edhe unë, besnik i zakonit të keq të së lexuarit në diagonale, u rrevoltova aq shumë nga ky shkrim sa gjaku më hypi në kokë e sytë mu skuqën nga urrejtja.

  I bindur së kësaj rradhe xhaxha-ja më kish dal në shteg, mora lupën e fillova të kërkoja paragrafët që do ta vinin me shpatulla pas muri. Për çudi, të tillë nuk kish. E lexova edhe nja dy tre herë të tjera, e prap një hiç. Të gjitha në rregull e të argumentuara me llogjikë të shëndoshë.

  Më erdhi turp nga vetja, ashtu si më kish ardhur vite më parë për një interpretim të nxituar të një pikture të Dali-së.
  http://www.flickr.com/photos/sujatha_fan/2335606085/

  I ndërgjegjshëm që të tilla keqkuptime mund të evitoheshin veç nga unë e nga Dali-ja, vendosa të bëj atë që varej nga unë; ti studioj gjërat më me kujdes para së të hap gojë.

 32. Bisede shume interesante.
  Une besoj se ne akoma nuk kemi evoluar ne mendimin tone dhe menyren sesi i racionalizojme problemet. Psh. te arrijme te kuptojme se nje problem mund te kete disa shkaqe, ose asnje lloj shkaku te kapshem nga truri yne (psh. te jete shkaktuar nga Jashtetoksori X). Por edhe rasti i UFO-s X qe ne momentin t1 duket i pakapshem si shkak i problemit, behet i kapshem ne momentin t2 qe ne e fusim ne bashkesine e shkaqeve te mundshme. Keshtu qe ne nuk arrijme te dallojme shkaqet racionale (te arsyeshme, cfare duken te logjikshme brenda atij konteksti kulturor/gjuhesor ku jemi rritur) dhe atyre joracionale, qe nuk kane asnje kuptim e vlere logjike (vertetesie) ne kete kontekst.

  Sidoqofte, une mendoj se Whisper po mundohet t’i racionalizoj problemet qe ai i percepton si te tilla (pra si probleme). Whisper mendon se fatura per mbrapeshtite e sistemit tone politik sot per sot ka nje adrese postare: vllehet, greket, shoqeria e hapur (Mos valle edhe Karl Popper!). Whisper ja atribuon ketij grupi problemin. Si rrjedhoj heqja e ketij grupi nga pushteti, do te sjelli heqjen e problemit. Pra problemi qe e shqeteson Whisper-in nuk jane vllehet porse keqqeverisja dhe prapesite e qeveritareve. Keqqeverisja dhe prapesite eshte nje perkufizim i asaj qe Whisper e shpreh me fjalen “antishqiptar”. Pasi sipas narracionit te shqiptarizmes “Antishqiptar” eshte ai qe i nuk i sherben interesave te kombit, porse “eshte nje tradhetor” (himni).

  Historia na tregon se keto grupe (greku, vllehu, etj.) dhe identitet e tyre jane krijuar nga te tjere, sikurse rolet e tyre. Atehere le te kufizohemi tek problemi qe ka Whisper: prapesite e qeverise, te cilat ai ja mvesh “anti-shqiptarizmes”, si motiv kryesor te ketyre veprave. Zgjidhja qe propozon Whisper: heqja e qeveritareve qe ai i karakterizon si vllehe, i atyre qe kryejne keto prapesite, te Mbrapshtit. Shkurt: Problemi eshte Prapesite (anti-shqiptarizma) dhe Zgjidhja: Eleminimi i te Mbrapshteve.

  Nese do ta perkufizonim problemin dhe zgjidhjen ne keto terma, duke u larguar nga emocionet nacionaliste, atehere shohim se problemi nuk jane vllehet, edhe zgjidhja qe propozon Whisper nuk eshte aq drastike. Whisper ka gabim vetem ne “lidhjen e shkurter” qe ai i ben problemit.

  Nga ana tjeter une shoh nje ngjashmeri te perkufizimit qe i ben Whisper problemit me kritiken qe Lubonja ben sahere ndaj qeveritarve, me opoziten e tij te perhershme. Keshtu qe nese Whisper kerkon te zgjidhi problemin, pasi eshte problemi qe e mundon, dhe jo perkatesia kombetare apo fetare e dikujt, atehere me detyrohet mua nje shpjegim se pse Lubonja eshte vlleh. Mora Lubonjen si shembull, por ky mund te ishte kushdoqofte kritik.

 33. Në shkrimin nga Xha xhai, dua të shtoj se EDHE midis vetë komunitetit ortodoks në Shqipërinë e jugut, ka një ndarje të lehtë të rangut shumë lokal midis ortodoksëve shqiptarë dhe vllehëve. Ndarja është e lehtë, për shkak se komunitetet me njera tjetrën janë shkëmbyer në njerëz, aq sa vërtet nuk mund të marrësh vesh nëse dikush është vllah apo jo.

  Për gjyshen e vet pyeta njëherë tim atë nëse ishte vllahe dhe mu përgjigj: nuk e di, mbase mund të ishte fisi i saj (!). Ime më pa patur asnjë damar të njohur vllah, nga shoqet e veta në fshatin e saj të lindjes, kishte mësuar vllaçe!

  Po ka një dallim ama midis vllehëve të cilët e kanë ruajtur gjuhën dhe atyre që kanë zbritur shpejt, e që e kanë humbur edhe vetë termin “vllah” por quhen çobenë. Këto në gjuhë popullore. Meqë edhe Hyllini vjen prej një komuniteti të afërt me atë nga vij unë, dhe meqë u hap diskutimi në këtë pikë – dmth a duhet t’i besojmë traditës gojore të emërtimit, besoj se po, mund ta bëjmë. Duket pak e çuditshme për dikë të lindur dhe rritur në qytet mbase, pa ndonjë lidhje të çfarë do lloji rurale, që të besojë traditën. Po tradita mbahet dhe ruhet, kujtesa popullore duhet vlerësuar. Mua psh njësoj e habitshme më duket të më ketë gënjyer dikush i afërt në gjak me mua, për përkatësinë e dikujt tjetër. Nuk ka asnjë arsye të mundur e të llogjikshme që të ndodhë kjo.

  Aty ku nuk bie dakort, është te stigmatizimi se “nuk janë të besës” apo ku di gjë unë tjetër… Ja që ruraliteti, për vetë lidhjet e veta të ngushta fisnore dhe kulturore, ka një këndvështrim shumë të ngushtë për botën përreth. Të cilën unë e hedh poshtë. Ndërmjet komuniteteve të përkatësisë së ndryshme fetare, ekzistojnë epitete negative të ndërsjellta, të cilat i përgjigjeshin një organizimi tribal disi të largët në kohë dhe mentalitet. Nuk mund të mbështetemi mbi traditën për këtë… ndryshe do na kishin dalë e tepruar therrjet e ndërsjellta.

  Gjithashtu për hir të integritetit intelektual dhe respektit të ndërsjelltë në gjykim, nuk mundemi dot të stigmatizojmë persona të veçantë duke i përmbledhur si bagëti nën komunitetin e veçantë kulturor apo fetar.

  Po jap një shpjegim të shkurtër pse.
  Marrim këta dy individë: Maks Velo dhe Fatos Lubonja. E marrim si të mirëqenë për hir të diskutimit se këta janë vllehë.
  Teoria vllahofobe thotë se vllehët janë favorizuar prej regjimit të mëparshëm për të arritur në kupolën e pushtetit. Këta dy njerëz, realisht kanë vuajtur me burg atë periudhë e kështu nuk mundemi t’i veshim si arlekinë vetëm për tia përshtatur zgjidhjen e gjetur problemit (që siç e vë re Kapedani, problemi është tjetër).

  Kush e mban mend nga analiza matematike e gjimnazit, në një kapitull trajtoheshin shndërrimet e njëvlershme në ekuacione. Gjatë shndërrimeve hap pas hapi, dmth thjeshtimeve për të gjetur rrënjën(t) e ekuacionit, nëse nuk ishin të njëvlershme shndërrimet, rrënjët dilnin mangut. Problemi nuk zgjidhej. Nëpërmjet kolektivizimit të problemit si “problemi vllah”, bëjmë të njëjtën gjë.

  Nëse janë 6, ata të cilët mbështesin një rrymë të cilët një, apo disa të tjerë u kundërvihen, do bënin mirë t’i përmendnin këta me emra të përveçëm, pa ndriçuar hanxharët e polemikës ndaj një komuniteti të tërë. NUK ËSHTË E DREJTË. Përderisa në fund të fundit, “kundërshtarët” mund të identifikohen ideologjikisht. Quajini sorrosianë, apo antikombëtarë etj.
  Nëse prapë dikujt i ngelen paqartësi se përsëri nuk stigmatizon komunitetin por “disa”, atëherë unë sfidoj këdo të bëjë një shkrim polemik, apo kritik, pa vendosur afër e afër, cilësimet “vllah” dhe “antikombëtar”, as pa aluduar drejt për drejt apo tërthorazi se vllehët janë parimisht antikombëtarë.

  Xha xhai thotë diku: kritikojini shkrimet fashistoide…

  Ok xhaxha, unë premtoj se do e bëj, por ama vetëm një herë në një temë të caktuar, që flet për atë problem. Herët e tjera do ju lutesha t’i qethnit, sepse është tepër luksoze të harxhohet koha që kemi investuar të gjithë këtu, me ju të parin, duke polemizuar me çdo ekstremist që i teket të kalojë këtej pari. 🙂

 34. Whisper, problemin po e kalon ne alarmizem e shpresoj qe alarmizmi yt, ne te ardhmen te perkthehet ne gabim, se nuk do doja kurre qe te kishe te drejte ne teresine e mendimit tend.

  Gjithsesi ketu te mbeshtes pa dorashka:

  ”””Shoqerite e hapura ne shumicen e rasteve kane rezultuar me ckombetarizim. Ideja e shoqerise se hapur eshte nje ide qe i kundervihet egersisht tradicionit, kultures autentike, modeleve tradicionale ne kulture e ne shoqeri,i kundervihet shpesh edhe religjionit kur ai nuk eshte kristian””’

  Kjo eshte mese e vertete, biles Europa ne Ballkan, ka mbeshtetur pa rezerva cdo organizate qe direkt apo indirekt lufton traditen, kulturen e puritanizmin gjuhesor.

  Mjafti psh eshte nje organizate e tille e financuar nga jashte, qe ne statusin e tij e jep qarte idene.

  Do thoja, se ‘Njeriu i Ri’ i Enver Hoxhes, po vazhdon ende sot te propogandohet si ‘Europian’ dhe ata sot jane bijte e Njeriut te Ri, te lene pergjysem, po kompletojne vepren e eterve.

  Ti llogarit sesi, parimi themelor:
  Te gjithe jemi te barabarte para ligjit – eshte shartuar dhe propogandohet si:

  Te gjithe jemi te barabarte.

  Pra duhet te jepet ideja se te gjithe jemi te barabarte, te gjithe vellezer (barazia aty vjen nga gjaku i njejte) e te gjithe duhet te kemi te njejtat zakone, te njejtin mentalitet,ta shohim te ardhmen me te njejtin veshtrim etj.

  Pra thelbesore per te arritur kete, eshte pikerisht shkaterrimi i atyre elementeve qe i bejne njerezit te dallohen nga njeri-tjetri, dmth tradita, zakonet, mentaliteti, origjina…..

  Pra qellimi thelbesor i tyre dhe i kesaj shoqerise se hapur qe ka aq shume qejf e do te jape leksione Parulla, eshte pikerisht mosriprodhimi i vetvetes por shperfytyrimi identitar, zhdukja e ndjesise historike, perkatesise, vendosja e njejte e vetvetes ne hapesire e kohe.

  Si realizohet ? Ja duke goditur, traditen, historine, mitet e vete gjuhen, pasi aty njeriu formeson identitetin e tij, aty njeriu gjate rritjes merr modelet e veta.

  Kjo ‘shoqeria e hapur’ ka per qellim qe shqiptari te mos riprodhohet si shqiptar, qe nipi te shkeputet nga ndikimi identitar i gjyshit, shqiptari te mos shohe vetem shqiptarin si vella, por te shohe si vella te parin kinez qe behet nenshtetas i Shqiperise.

  Kjo propagande behet gjeresisht ne media dhe ‘Europianet’ nuk dalin ne shesh, por financojne ata qe duan te perhapin kete mentalitet e sigurisht me forcen e medias, kane arritur shume suksese.

  Pastaj meqe ky eshte si puna e zjarrit qe mjaft te ndezesh nje dru e pastaj merr gjithe stiva, shume drure kane marre zjarr si vijim logjik i perhapjes se zjarrit.

  Por ata kete spo e arrijne dot ne vendet e tyre, se ne cdo vend ka forca politike qe duan qe popujt te ruajne e riprodhojne vetveten e jo nje model amerikan apo me mire modeli Kohl-Miteran.

  Ne Shqiperi viti i fundit me 4 rastet qe bene buje, tregoi qe shqiptaret nuk jane te gatshem te mashtrohen apo me sakte te mos riprodhojne me vetveten e ne Shqiperi u ka hasur keq sharra ne gozhde, pavaresisht modelit te shemtuar kosovar, i cili eshte thjesht nje eksperiment qe po doli i sukseshem te praktikohet ne mbare ballkanin.

  Kujtojne se shqiptaret hane bar apo jane aq injorante saqe lehtesisht te modifikueshem, por akoma skane marr vesh leksionin nr 1 qe jep historia shqiptare e qe romaku pardje e turku dje e dinin shume mire:

  Shqiptari e do me dru……

  Kujtojne se me kesi manovrash propogandistike do e bejne shqiptarin dele, po ujku nuk behet dot dele, maksimumi zbutet e behet si qeni qe ja ndersen kujt te duash.

 35. Se pari mua me habit shume qe cytja e ketushme ndaj te ashtuquajturave “pakica” behet nga njerez qe jetojne vete si pakica ne vende te huaja. Pra behet nga persona qe peshen e diskriminimit social (ate relativisht te butin qe e has tek tuk ne Europen perendimore) e provojne mbase vete mbi kurriz. Si mund tju versulesh pakicave nese vete ha buke si pakice? Ju lutem pra, pak me teper mirekuptim dhe qetesi.

  Se dyti me duket mese e qarte qe njerez qe kane me qindra vjet ne Shqiperi e Kosove e nuk ju ka mbetur as gjuhe e as ndonje element dallues kulturor nuk jane me pakica por jane shqiptare si gjithe te tjeret, aq me teper kur merr parasysh qe nje pjese kane ngrene, sherbyer, luftuar dhe bile vuajtur si shqiptare bashke me gjithe te tjeret.

  Se treti nese ka ndonje gje qe e demton me shume shqiptarizmin ajo eshte pikerisht etnocentrizmi perjashtues si ky qe po shohim te ngreje koken neper komente ketu. Sepse nese fillon me kesi ndarjesh jopo ky vlleh, jopo ky turk, jopo ky musliman e ky tjetri ortodoks atehere popullsia shqiptare nga 6-7 milion (Shqiperi Kosove Maqedoni) qe mendohet qe ka reduktohet menjehere ne 1-2 milion. Sepse normalisht po llogaris tek reduktimi edhe hibrided e dale nga lidhjet e perziera dmth. ata qe sipas llogjikes se epruvetave e pemeve gjenetike nuk do te kualifikoheshin si hamshore te races. Keta 1-2 milionet e mbetur nga ana e tyre nese vazhdojne sipas te njejtes llogjike do te fillonin mosmarreveshjet mbi ndarje akoma me triviale duke e ulur numrin e “shqiptareve” akoma me shume. Sic e thote dhe xhaxhai ky etnocentrizmi perjashtues perdoret rendom nga te djathtet ekstrem per vota por eshte i pakontrollueshem dhe si rrjedhim per mua as me shume e as me pak sesa krejtesisht antishqiptar. Prandaj kini kujdes kur argumentoni ne kete menyre te nxitur nga atdhedashuria e madhe ose jo, pasi arrihet pikerisht e kunderta. Percarje, dobesim e se fundmi nenshtrim.

  Ne fund te fundit cfare e ben nje njeri shqiptar. Per mua pergjigja eshte e thjeshte. Gjuha dhe identiteti qe i atribuon vetes. Kaq del e tepron.

 36. Xhaxhai thote:

  Në fakt, këto shkrime e komente nuk kanë të bëjnë me blogun. Janë tuajat, Stërkalth, e t’i gëzoni. Ky është niveli i lexuesve të blogut. Nëse i gjeni të neveritshme, sikurse edhe unë, kundërshtojini, mos rrini e të bëni sehir. Diskreditojini këta fashistë, tregojuni vendin me argumente të cilat nuk mungojnë. Përkrahjen time e keni me pashë.

  Mos ua hidh pergjegjesine komentuesve/lexuesve Xhaxha. C’te bejme ne kur nuk mund te KOMUNIKOJME me ta? Nuk eshte se nuk mund te bejme bisede, eshte ceshtje komunikimi. Mund t’i pyesesh sa bejne nje dhe nje dhe te te pergjigjen ”e kuqe”.

  C’fare kodi thua ti qe merresh me kode te perdorim?

  PS. whisper, monologu im me vllahofobine tende mbaroi ne postimin e meparshem. Te shkuara.

 37. Julius:

  ”””Aty ku nuk bie dakort, është te stigmatizimi se “nuk janë të besës” apo ku di gjë unë tjetër… Ja që ruraliteti, për vetë lidhjet e veta të ngushta fisnore dhe kulturore, ka një këndvështrim shumë të ngushtë për botën përreth. Të cilën unë e hedh poshtë.””’

  Julius, te kam shpirt e te kam xhan, por me fjalet e njerit te nje film:

  Kjo eshte parimore…. Ketu, une te godas !

  Shqiptari ti e di, perhere e ka pare besen, qofte ne veri qofte ne jug, si virtyt i shqiptarit, si vecori absolute, qe na dallon prej te tjereve.
  Biles edhe tek serbet ka qene si shprehje, arbanashka vera…..

  ””’Frang Bardhi te “Apologjia për Skënderbeun” 1836 shkruan se sllavët, kur duan të binden për besën e shokut, e ripyesin: “ama, arbanashka vera!”””

  Keshtu qe, edhe sikur vllehet te kene qene te beses, ne kurre nuk mund ti quanim te beses, ne kuptimin shqiptar.
  Por ne te njejten kohe, vllehet qe zakone kane plot si ne, kete konceptin e beses nuk e njohin.
  Latini si karakter nuk eshte njeri i beses, besen ta jep gjuha, eshte element kulturor qe merret nga gjuha, prandaj edhe serbet Frang Bardhit pyesnin shoshoqin arbanashka vera.

  ”””Teoria vllahofobe thotë se vllehët janë favorizuar prej regjimit të mëparshëm për të arritur në kupolën e pushtetit. Këta dy njerëz, realisht kanë vuajtur me burg atë periudhë e kështu nuk mundemi t’i veshim si arlekinë vetëm për tia përshtatur zgjidhjen e gjetur problemit (që siç e vë re Kapedani, problemi është tjetër).”””

  Po ti mos merr perjashtimin e rregullit, per te hedhur poshte rregullin me burre, ca eshte kjo menyre perendimore se trajtuari gjerat.

  Me kete menyre, ta zeme ne rast lufte hipotetike me Greqine, ti me ndalon te them se greket jane armiqte e shqiptareve, sepse ka shume greke qe jane kunder luftes.

  E di ti cfare eshte ‘idealtipi’ i Weberit ?
  Ja ketu kemi ‘idealtipin e vllehut’ qe Samiu thote ruhu. Samiu nuk po thote te gjithe vllehte por po thote ‘ka disa vllehe’ e idealtipi i ketyre disa vlleheve te Samiut perfaqesohet nga kushdo prej vlleheve qe jane ne pushtet si bijte e babait.

  Ti i bie idealtipit, sepse ky nuk eshte absolut. Po ku ka gje absolute ne kete bote ?

  ”””Nëse prapë dikujt i ngelen paqartësi se përsëri nuk stigmatizon komunitetin por “disa”, atëherë unë sfidoj këdo të bëjë një shkrim polemik, apo kritik, pa vendosur afër e afër, cilësimet “vllah” dhe “antikombëtar”, as pa aluduar drejt për drejt apo tërthorazi se vllehët janë parimisht antikombëtarë.”””

  Te thuash se parimisht vllehet jane antikombetare eshte ekstremizim i parimit, ‘kujdes nga disa vllehe’.

  1. Më fal po stë fal – është batuta tamam, unë këtu të godas. Marrë nga çifti i lumtur.

   Po nejse, ai për besën është paragjykim, përderisa besa është eksportuar në kuptim edhe te grekët e i thonë me të njëjtin emërtim.

   Nuk ia vlen shumë të merremi me skenarë hipotetikë, “po sikur”. Këtu po flasim teorikisht për një skenar paqeje.

   Ndërsa parimit, vërtet mund t’i veshësh rroba frënge po të duash, po problemi qëndron se unë as ndaj parimit nuk mbaj dot paragjykim, sma lejon llogjika. Ajo e një shoqërie të shëndetshme të paktën që thotë se: dikush është i pafajshëm pa u vërtetuar si fajtor.

   Ti vendos një grup apo pjesë të tij, a priori si fajtorë. Xhan të kam dhe unë, po dakort me ty nuk bie dot.
   Në vend të bëjmë retorikë, bëni ndonjë punë përsëmbari e nisuni bjeri “Mandolinës” psh kur thotë një gjë: vërtetoni se janë vllenj këta që përmendni. Kjo është më e pakta që duhet bërë.

   Tjetër punë… si me Pangon e si me temën e lirisë së fjalës në Evropë, problemi kryesor është mosfunksionimi i rregullt i sistemit ligjor. Normalisht, do duhej të vendoste rregulla shteti shqiptar, e ka për detyrë!!!! se cili quhet vllah e cili shqiptar safi. E kështu, nuk do mund të bënin xherahun popullor të shërimit të shoqërisë shqiptare disa këtu… Sepse do ishte e drejtë ligjore te deklarohej kush se çfarë është në të vërtetë. Unë qorrazi sokakëve të të marrëve, nuk u futem dot mer lal, dua ca dritë.

 38. Xhaxha, po shkruaj perjashtimisht.

  E vetmja gje pozitive nga ty me lart eshte fakti qe e keni lene komentin e Whisper ne blog. E kam nje mendim (hipoteze) qe pse e keni bere kete, por nuk dua te artikulohem, pasi nuk mund (dhe as dua) te hyj ne koken e askujt; as tuajen.
  Doja pra te theksoja miratimin tim te ketij veprimi; i njejti koment u hoq nga blogu peshku pa uje ne menyre te turpshme dhe feminore. Ne menyre axhamije.

  Tani, kjo per ty, Whisper. Are you out of your mind qe lejon veten te shprehesh ne kete rrethine? A nuk e shikon cfare ndodh? Nje kor qe do e kishte zili edhe ish ansambli i Ushtrise Popullore? Duke filluar nga pergjegja mignone e te zotit te shtepise. Pa kush po ve ne hesap komentet e tjera. Ja nje shembull at random: Mandolina. O boy! Oh the humanity!

  Come on ppl; get real!

  Whisper, ky koment ishte per hir tend. Me erdh keq. Thjesht keqardhje, e filtruar nga cdo element tjeter.

  Xhaxha, mos ma quaj ket koment, te lutem. Me cuan nje email para 15 minutash ku me treguan per komentin e Whisperit te lejuar ketu, ndaj dhe erdha.

  Te mira.

  Cimi

  1. “Pershtatje postimi”
   (“mllef plag kompleks”) miresevjen!

   Xhaxha, po shkruaj perjashtimisht.

   E vetmja gje pozitive nga ty me lart eshte fakti qe e keni lene komentin e Emigrant ne blog. E kam nje mendim (hipoteze) qe pse e keni bere kete, por dua te artikulohem, pasi nuk mund (dhe as dua) te hyj ne koken e askujt; as tuajen (si mund te shkruante dhe Emigrant).
   Doja pra te theksoja miratimin tim te ketij veprimi; i njejti koment s’u hoq nga blogu… ne menyre te turpshme dhe feminore. Ne menyre axhamije.

   Tani, kjo per ty, Emigrant. Are you out of your mind qe lejon veten te shprehesh ne kete rrethine? A nuk e shikon cfare ndodh? Nje kor qe do e kishte zili edhe ish ansambli i Ushtrise Popullore? Duke filluar nga mungesa e pergjegjes mignone e te zotit te shtepise. Pa kush po ve ne hesap komentet e tjera. Ja nje shembull at random: Cim. O boy! Oh the humanity!

   Come on ppl; get real!

   Emigrant, ky koment ishte per hir tend. Me erdh keq. Thjesht keqardhje, e filtruar nga cdo element tjeter.

   Xhaxha, mos ma quaj ket koment, te lutem. Me cuan nje email para 15 minutash…te lejuar ketu, ndaj dhe erdha.

   Te mira.

   Vemendje

   p.s. Sygjerim.
   (Duhet te keshe vllezer te mos njohesh vllafobi (Vllahofobi), ndryshe, jo vetem qe del metalik, por i ndryshkur/vjeter.

 39. Emigrant ti je i diskredituar ne kete teme vec per faktin qe e ke te pamundur te flasesh pa patericat e anglishtes! Edhe ketu ku ta kerkon puna te jesh plot emocion ti keto i merr hua nga anglishtja apo ndonje video ne YouTube. Sipas perkufizimeve qe jane hedhur lart e posht per shqiptarin e antishqiptarin ti o vlla je me keq se vllahu ne kete rast perderisa nuk mendon e shprehesh ne shqip! Dmth rebelimin qe te jep kjo teme ti nuk je as ne gjendje ta rrokesh ne shqip. Mbahu nene mos ki frike se ke djemt ne Amerike.

  Me vijim te mendimit qe kishte hedh Eni, vetem ju emigranteve ju kap kjo psikoza e ndarjes shapit prej sheqerit meqe akoma ngushelloheni me idene se te pakten keni Shqiperine ku mund te jeni zot! Kjo deshire e juaja per ta ‘pastruar’ Shqiperine eshte mekanizem kompensimi per inferioritetin tuaj te tanishem dhe friken qe ky inferioritet do t’ju ndjek pas edhe ne Shqiperi. Nuk ju vjen cudi qe ky ‘patriotizem’ ju zhvillohet pikerisht pasi jeni larguar, se perndryshe te ishit aq sherbetore te vendit do ‘ti kishit bere balle hapjes te shoqerise, kufijve, mundesive, mendjes per te llustruar bustin e Skenderbeut me avull te frymes sic pastronim xhamat e syzave dikur. Po lereni te shkreten per ne qe jetojme ketu… nuk mund te jete Shqiperia nje wet dream e emigranteve.

  1. Sokol, ndjenjën e inferioritetit si emigrantë mund t’ja u veshësh atyre si puna ime që janë thjeshtë punëtorë… që do t’ju duhej të punonin 10vjet për të marrë rrogën vjetore të Emigrantit… nuk besoj se janë frustracionet ekonomike të Emigrantit, apo ambiciet për të hyrë në politikë të të gjithë emigrantëve të tjerë që na shtyjnë që të ndjekim debate të tilla… sepse nuk besoj, ashtu siç nuk besoj që Xhaxhai i ka shkruajtur këto artikuj për përfitime të tilla, por thjesht për të diskutuar si persona të lirë dhe të çliruar nga paragjykimet.

 40. Dhe nje koment shtese emigrant e do fle se e shoh qe nuk te mba me pilafi.

  Ne ate kohe kur isha gati te heq buken e gojes per pak Beatles, Stones e ndonje idhull qe vec emrin i kishim degjuar bombardoheshim me propaganden se keta ishin rrezik per kulturen, traditen, dhe fisnikerine tone. Flitej vetem per anarkine shpirterore e sex, drugs and rock and roll qe keta himnizonin. I gjithe argumenti i shtruar prej whisper&co. ngrihet mbi kercenimin qe i sjell soroizmi asaj treshes hyjnore qe permenda me siper. Te kisha ato mend qe keni ju, them qe nuk duhen ndeshkuar vllehet sorosiane por Stonsat, Zepplin, Cohen, Ono e me rradhe se po na shkaterrojne folklorin e harmonine me predikimet e maskuara per paqe e dashurise universale qe doemos cojne ne cmontimin e cdo gjeje shqiptare. He, si thua? I djegim fare albumet se aty me duket se na pikon catia.

 41. Problemi nuk asht se nuk duhen me u shfrytezu gojdhanat dhe tradita gojore per me kry studime e me dal ne perfundime te kujdesshme, por se pakujdesshmeria ne perfundime qe dalin nga nii send aq i paqarte sa tradita folklorike asht problem. Pse asht e paqarte tradita folklorike? Sepse nji komunitet shqiptaresh, nji fshat, nji fis, apo edhe nji person, mund te kete pas marrdhanie krejt te mira me nji komunitet, fis apo person vllah, dhe traditen e marrdhanieve te mira me ta, e ka percjelle brezni mas breznie, nderkohe qe nji komunitet tjaten, apo fis e person tjaten, marrdhaniet me vllahet mund t’i kete pas te keqija, e traditen e marrdhanieve te keqiia me keta, po njisoj si te paret, mund t’i kete percjelle brezni mas breznish. Tash kur flasim per nji tradite gojdhanash qe duhet mbledh, nuk duhen me u neglizhu asnjina pale. Si te neglizhosh njanen apo tjatren pale, gafa asht e percaktume qarte nga logjika formale; me qe morali bazohet tek e mira apo e keqja, argumenti konsiderohet si shume i dobet, cka asht gabim, ose shume i forte, cka asht po njisoj gabim, ashtu si dhe morali asht i forte apo i dobet.

  Kur kam thane ma nalt se Hyllini ban gabime qe perdor gojedhanat, i nderum orakull, kam pas parasysh se nji argument logjik nuk mund te kete perfundime, as shume te forta, e as shume te dobeta, por perfundime qe duhet me kene jo vetem te kujdesshme, por edhe ne harmoni me te dhanat. Studimet e kryme ne kete fushe dhe qe jane te bazume ne te dhanat gojore – gojedhana – jane e duhet me kene te llojit pershkrues, si edhe e kerkon logjika, nderkohe qe gojedhanat qe perdor Hyllini jane te nji lloji normatues, te bazume noshta ne nji tradite te vecante marrdhaniesh te keqija, vecanti qe don me u hek si e pergjithshme, si psh, nuk duhet me ia dhane besen vllahut, etj. Nji perdorim i tille i njianshem i gojedhanave asht nji gafe krejt e palogjikshme ne argument.

  E mira e gojdhanave asht se duhet me i majt veshet hap, nderkohe qe cka predikohet ketu prej Whisper, asht mbyllja gjenerale, pavaresisht se Whisper don me kembengul se e ka per emna te vecante. Ban me i dal kush per krahe ktyne emnave te vecante, kategorite e Whisper e kane percaktu qarte se asht ose sorroizmi yt, ose antishqiptarizmi yt, ose kripto-vllahia jote, ose anemia jote intelektuale qe te determinon me e ba, por kurrsesi deshira per nji diskutim te hapun, ku terma si “bythe hapja”, nuk mund me ba gja tjaten pervec me i mbyll diskutuesit e me i leshu gazin. Nuk du me thane se jane tu e ba si nazistet qe i kane pas mbyll cifutet ne nji dhome e i kane lshu gazin, por me e ba si Whisper qe thekso mbylljen e perdor nji stil si bythehapja ne argument, vec per vene te mbylluna ku leshohet gazi dhe “farting in your general direction” me ban me menu, perndryshe logjike nuk shoh kurrkund.

 42. ””Shoqerite e hapura ne shumicen e rasteve kane rezultuar me ckombetarizim. Ideja e shoqerise se hapur eshte nje ide qe i kundervihet egersisht tradicionit, kultures autentike, modeleve tradicionale ne kulture e ne shoqeri,i kundervihet shpesh edhe religjionit kur ai nuk eshte kristian””’

  Me kene kjo e vertete i nderumi Hyllin, ke rrzu krejt traditen shqiptare te bujarise dhe mikpritjes, vlera qe historikisht i kane identifiku dhe i kane rujt shqiptaret si komb, pra qe kane funksionu per kombetarizimin, e jo per ckombentarizimin.

  1. Shume e sakte kjo. Hyllini si etimolog dhe studiues i Heideger, me c’mbaj mend se e mban veten, duhet te dije edhe lidhjen thelbesore per kombin shqiptar mes buajtjes dhe bujarise, dhe kush prej ketyre te dyjave eshte paresore per kete komb.

 43. Nuk desha te perzihem ne kete muhabet, pasi me mjaftoi qe u thirra shqiptarofob ne kete blog, dhe nuk kisha ndermend te degjoja me tej edhe pordhet e Whisperit e te damkosesha edhe per oborrtar te Xhaxhait, a thua se Xhaxhai eshte i biri i Lekes, e jo nje mesues modest i nje nxenesi modest, nderkohe qe cdo gje qe do mund te kontribuoja do degdisej si, “oh sa humaniste” “get real” “nuk te foli njeri ty” “mbaj vendin” “Kulla, nuk je vecse nje plesht, oborrtar i Xhaxhait” “meso etiken” etj, a thua se nuk e paskam pasur nje baba une qe me ka mesuar etiken dhe edukaten, e u dashka Hasan Pordha te ma mesoje. Por Cim, me detyron ti, dhe keshillat e tua prej oborrtari qe i jep Whisperit. T’a them shqip, qe duke nderhyre ne kete teme pa kontribuar per te, (kontributi i mandolines nuk mu duk humanist, me konotacionet qe e permend ti kete term, por pikerisht real, ajo qe ti mohon, pasi pyetjet qe i ka shtruar Whisperit, jane pika ku argumenti i tij calon) por vetem duke ushqyer paranojen personale te Whisper, nuk ben gje tjeter pervecse i ushqen meskinitetin […].

 44. ”””Kur kam thane ma nalt se Hyllini ban gabime qe perdor gojedhanat, i nderum orakull, kam pas parasysh se nji argument logjik nuk mund te kete perfundime, as shume te forta, e as shume te dobeta, por perfundime qe duhet me kene jo vetem te kujdesshme, por edhe ne harmoni me te dhanat.””’

  Cfare studimesh ? Une si kam besen as studimeve mbi Lidhjen e Prizrenit e jo me studimeve mbi vllehet.

  Ortodokset shqiptare ,ata te vjetrit dmth, kudo qe ishin, parapelqenin te martoheshin me vllehe sesa me shqiptare myslymane. Per kete sme duhen fare studimet mua, qe thua ti zoteri, se e njoh ne terren.
  Une te them ujku, ti me thua jo po gjurmet ku jane, e me vjen me nje teori filozofike mbi c’eshte argumenti, se po te mos kete gjurme nuk kemi argumentet e duhura, qe ckemi para eshte ujk,pasi i bie qe ujku te kete ardhur duke fluturuar e ujku nuk ka krahe qe te fluturoje, keshtu qe nuk kemi si flasim per ujk.

  Ore mik, i kemi futur ne shpi, pa e dime si jane dhe kudo ne Shqiperi, ndac ne Frasher te Permetit e ndac ne Pojan te Fierit eshte e njejta muzike.
  Duhet te hash nje thes kripe me tjetrin qe ta njohesh thote populli.

  Ti apo shume te tjere ketu, rrezik nuk keni ngrene me vllehe as nje luge kripe e vjen e me jep leksione filozofike mbi argumentin.
  Kjo eshte ceshtje delikate, se te japesh percaktime mbi nje grup, duhet te futesh ne mes apo te degjosh ata qe kane jetuar ne mes atij grupi, jo studime hipotetike.
  Ohu sa gjera ka pas mes shqiptaresh qe nuk thuhen neper studime aq te mira qofshin, ti me gjeke studime mbi vllehet qe na qenkeshin me te verteta se cthote populli.

  ””’Me kene kjo e vertete i nderumi Hyllin, ke rrzu krejt traditen shqiptare te bujarise dhe mikpritjes, vlera qe historikisht i kane identifiku dhe i kane rujt shqiptaret si komb, pra qe kane funksionu per kombetarizimin, e jo per ckombentarizimin.””’

  Ketu me fal i nderuar po ja ke futur kot fare, 5 miza zuri qeni…. Une shkruaj pse jam dakort, ti ne vend te kapesh ckam shkruar une, shkon edhe kap cka shkruar tjetri dhe me fal per shprehjen, por po ja fut si kau peles.
  Ku e sheh ti qe eshte rrezu krejt tradita shqiptare ?

  1. Hyllin thotë:

   “Ore mik, i kemi futur ne shpi, …”

   Mos duhet kujtuar fillimisht që atë “shtëpi” e kemi ndërtuar bashkë?

 45. ”””(Ketij te fundit po i lejoj edhe shpalljen e vetes budalla pervec vertetimit se jam shqiptarofob, apo terheqjes si burrat te kesaj fjale, ne menyre qe mos jete ne gjak me mua).”””

  Ta kam bere edhe vertetimin, shko lexoje , po deshe biles ta them prape, se une disave u flas njehere ngaqe marrin vesh por ndonje tjetri nuk pertoj edhe tua them disa here, se Perendia si ka bere te gjithe njesoj.

  Ne kete blog per fat te keq me disa individe me duhet shpesh te perseritem……do jete per faj te motit, qe e kap me miza Raiunon.

  1. Ku, se nuk e paskam pare. Eshte serioz muhabeti, prandaj konsiderome si tip qe me ka bere perendia ndryshe e duhet te ma perseritesh?

  2. Hyllin, te them te drejten, jam ne dileme. Pse i konsideroj mendimet e tua ashtu si ti i shpreh, fashiste, kjo nuk me ben antikombetar mua, por ty qe shpreh mendime te tilla. Pse them qe nje grek qe punon per shqiperine eshte shqiptar, kjo serish, nuk me ben antikombetar. Keto t’i kam thene njehere. Nese do thosha qe gjithe greket, edhe ata ushtare qe kane vrare e kane prere emigrante te shkrete neper kufi, jane shqiptare, atehere po. Ketu te kerkohet ty te vertetosh qe une jam apo jo antikombetar, dhe per kete te keshilloj te lexosh debatet mbi Kosoven ku mund te kem komentuar, debatet mbi Bollanon, debatet mbi “varrezat e ushtareve greke”, debatet mbi emigrantet shqiptare ne Greqi, e te tjera. Dhe vetem kur te gjesh qofte edhe nje rast te vetem, ku te me kete shpetuar goja dhe te mos kem specifikuar, por te kem thene se te gjitha pakicat Bullgare, Greke, apo cfaredo qofshin, vetem nje rast te vetem te gjesh, atehere do te te jap te drejten se nuk jam i moderuar, por antikombetar. Perndryshe, vertetimi jot ende mungon, ti mbetesh ende fashist, ndersa une akoma nuk e kam mbledhur mendjen ne je budalla, apo me ke hyre ne hak. Edhe njehere, muhabeti eshte tejet serioz, mali me malin nuk piqen, ndersa njeriu me njeriun jo vetem qe piqen, por kur piqen mund t’ia beje dhe bam, e te veje ku te veje. Vertetoje, terhiqe, ose shpallu budalla. Kete e kerkon etika e komunikimit, por edhe Besa e Shqiptarit.

 46. ”””Po nejse, ai për besën është paragjykim, përderisa besa është eksportuar në kuptim edhe te grekët e i thonë me të njëjtin emërtim.””’

  E clidhje ka eksporti gjuhesor me kuptimin qe jep nje fjale.
  A e di zotrote se besa ka qene edhe institucion ?

  ”””’dërsa parimit, vërtet mund t’i veshësh rroba frënge po të duash, po problemi qëndron se unë as ndaj parimit nuk mbaj dot paragjykim, sma lejon llogjika. Ajo e një shoqërie të shëndetshme të paktën që thotë se: dikush është i pafajshëm pa u vërtetuar si fajtor.””’

  Parimi o parim daku, parimi ekziston pikerisht sepse paragjykon. Ku ka parim qe nuk paragjykon ?
  Dikush eshte i pafajshem pa u vertetuar si fajtor, eshte paragjykim, me duhet ta paragjykoj si te pafajshem edhe pse e shoh me syte e mi qe filani po perdhunon nje femije.

  Por pikerisht nevoja qe paragjykimi ti pershtatet shumices derrmuese te rasteve, solli formimin e parimeve, mbi te cilat bazohet krejt shoqeria njerezore.
  Nje shoqeri pa parime do ish shoqeri krejt anarkike.

  ””’Ti vendos një grup apo pjesë të tij, a priori si fajtorë. Xhan të kam dhe unë, po dakort me ty nuk bie dot.”””
  Sigurisht sepse une nisem nga parimi qe tjetri eshte fajtor nese logjika ime thote se eshte fajtor, keshtu edhe perdhunuesin e quaj fajtor nese e shoh qe perdhunon, pa pritur fare gjykaten, biles do irritohesha pamase sikur gjykata te mos e shpallte fajtor, do i thyeja xhamat.

  ”””Në vend të bëjmë retorikë, bëni ndonjë punë përsëmbari e nisuni bjeri “Mandolinës” psh kur thotë një gjë: vërtetoni se janë vllenj këta që përmendni. Kjo është më e pakta që duhet bërë.”””

  Me verteto ketu qe ti je shqiptar, biles me verteto qe ti ekziston,pastaj do i bie edhe une Mandolines.

  ”””Normalisht, do duhej të vendoste rregulla shteti shqiptar, e ka për detyrë!!!! se cili quhet vllah e cili shqiptar safi. E kështu, nuk do mund të bënin xherahun popullor të shërimit të shoqërisë shqiptare disa këtu”””

  Po ja ketu puthesh me Milon ti. Si tha ai tek i njejti film pak a shume:
  po qe se………. une te shtrengoj doren, ndersa po qe se ……. une te godas.

  Ketu te shtrengoj doren. Shteti shqiptar duhet te vendose rregulla, ta marrim vesh kush eshte vllah e kush jo, ti ndihmoje te hapin shkolla, ti ndihmoje qe te shkruajne ne radhe te pare, ti ndihmoje te komunikojne me vllehet e Greqise e me vllehet e Rumanise (se deri atje kane shkuar), pra ne duhet tu kthejme borxhin, nderi lahet me nder.

  Tu japim mo vlla c’eshte e tyrja, sjam kondra une…..

  1. Hë mo, mos e tepro tashi…
   Fola për besën si eksport, në kuptim edhe institucion. Në kuptimin që duke qënë i eksportuar dhe injektuar kuptimi, fjala ka ngelur e njëjtë dhe në gjuhën greke. Me një fjalë është transferuar apo zhvendosur kuptimi, i gjithi. Sepse nuk është përkthyer fjala.

   Mos e përdor tashi “besën” për qëllime të ngushta mrikroborgjeze – si thotë Kapedan Sulua.

   Shiko këtu, ti e di që komuniteti ortodoks stigmatizon myslymanët se e kanë lënë “besën” dhe e lidh këtë me fenë. Edhe e anasjellta ndodh, kur komuniteti myslyman thotë se “kaurrat e derrit nuk kanë besë”. Besa është besë, kur jepet pa u kërkuar. Në rast se dy apo më shumë palë e japin besën, institucioni funksionon. Ti tashi po ua mohon a priori disa komuniteteve për qëllime të ngushta meskine.

   Pse kaq qorrazi more mik?

   Çdo njeri për qëllimet e veta, mund të përdorë këtë aludim se “të tjerët” nuk kanë besë. E ku dolëm? Asgjëkundi.

   Po flasim më poshtë për një shoqëri që beson te vlerat të cilat e lejojnë të funksionojë si e shëndetshme. Në një shoqëri të tillë, apo më mirë, për të arritur një shoqëri të tillë, do duhet t’i BESosh tjetrit. Nuk e ke dëgjuar të thonë që të mençurit (të urtit) janë mirëbesues ndaj të tjerëve? Madje kemi dhe të kundërtën nën termin – shejtan budalla, apo sharlatan.
   Duke ua mohuar mirëbesimin apriori, rrezikon të kthehesh në i tillë.
   Mendo ti sa funksionale do ishte një shoqëri ku dikush të kishte frikë mos e vrisnin sa del nga shtëpia, frikë mos e vjedhin, frikë mos e abuzojnë etj. Këto të dhëna të paragjykimit negativ, nuk tregojnë gjë tjetër veç frikë të fshehur, pasiguri, inat e cmirë. Po, vërtet parimi është paragjykues, por paragjykon pozitivisht.

   Ndërsa këto paragjykimet negative, janë pjella të një kohe të largët e cila nuk kishte nivel të lartë mirëbesimi. Pse ti kujton se gjyshja ime, nuk paragjykonte vllehët? Ata ishin rritur në tjetër kohë ama… Ju keni marrë nuse nga ta, edhe të mitë kanë marrë. Po këta, do i paragjykosh ti?

   Më tej thua: më vërteto që je shqiptar.
   Po unë shkruajta më lart, kujtesën popullore e marr parasysh. Ama, unë marr përsipër të them se X-i është i tillë kur kam eksperienca të ngushta personale me të. Nuk më lejon asnjë rregull apo intuitë të them për çdo filan se është i tillë apo i atillë, pa e njohur fare!!!

   A e kupton ti sa larg je verifikimit për X apo Y figurë, kur

   1) i ke dëgjuar vetëm emrin,
   2) e mbështet gjykimin mbi aludime negative,
   3) përgjithësuese
   4) e për më tepër kërkon që teoria të njihet si e vërtetë?

   Çdo hap që hedh nga pika në pikë, ti e ngushtëson aq shumë mendimin tënd personal, sa e bën atë të pavlefshëm fare… Të paktën për mua.

 47. Cka do me thane shoqni e mbyllun, i nderumi Hyllin? Nuk di shoqnia shqiptare t’ia kete mbyll shtepine mikut, e i ka dhane mikut, pavaresisht cka thane Evropa Kurve, edhe kreun e kuvendit, kur miku i asht ba vlla, (jo vllah). E ti pervec se je t’u thane “ujku”, si Sami Frasheri e ai Cobani ne mal, nuk je t’u ba gja tjaten. Ku asht pra ujku Hyllin? Me qe je t’u thane se i njihke marrdhaniet Shqiptaro-Vllahe ne terren, thuj se kur i paska ra vllahu shqiptarit si ujku dhenve? Jo per gjurmet, por per ujkun po te pys, se gjurmet e shoh qe i tregon me nje logjike alogjike. Apo kaq shume paske nejt me ta sa qe alarmet e rrema te Cobenerve per “ujq” i ke pervetesu aq shume sa qe tash dhe ti je noshta quasi-vllah, per me marre hua nga Whisper?

  I nderum Hyllin, shof se qenke ne perpjekje boll te mira tek perdor mjetet Weberiane, por mos i keqperdor, sepse idealtipi nuk asht kategori normatuese, si e perdor ti kur kushtezon besen fal idealtipit, por kategori neutrale gjenerale, e cila nuk mund te perdoret ne gjykimin per besen, e cila asht normative deri ne detaj te vecante. Asht detaji i vecante qe kushtezon kategorine gjenerale; asht besa pra qe kushtezon idealtipin, dhe jo anasjelltas. E perderisa vllahet dhe shqiptaret kane jetu ne paqe qekurse asht e ditun historia, atehere marrdhaniet mes tyre jane te kushtezume nga besa, dhe jo nga mungesa e saj. Ose je i lutun te tregosh ujkun? Vec kujdes, mos thirr gjithmone ujku, se e ban veten budall.

 48. Le t’i kthehemi tani argumentit nese vertete keni mendere te argumentoni jashte patetikes ato ceshtje qe ngre une. Cuditerisht beni si kineze ketu. Dikush kerkon certifikaten e lindjes se Lubonjave e Velove, Mishave e Plasareve…Po le t’ua jape Xha Xhai ato meqe i ka miq te ngushte… Ai e di fort mire perkatesine Vllehe te te lartpermendurve. Valle eshte paranoje e imja qe surreterit e lartpermendur i ke ne studiot televizive sa here qe diskutohet ceshtja kombetare? Plasini syte dhe shikojini arkivat e tv nese vertet kerkoni te merreni me perceptimin tim. Valle eshte genjeshter qe ai grup vllehesh dhe shtojca shqiptare e tyre e lartpermendur jane ose kryesues bordesh te Sorosit, ose te sponsorizuar fort financiarisht nga Soros? Lehtesisht e faktueshme nga cdo njeri qe ka vulnetin te zhbiroje kete mesele.
  Dhe ajo qe nuk kuptoni zoterinj dhe zonja eshte qe Whisperi nuk kerkoi asnje lincim antivlleh por kerkoi nga ata shqipo qe nuk jane sahanlepires te ngushtojne sa te munden hapesirat e monstrave si Soros qe kerkojne te implementojne gjoja “shoqerine e hapur” ne Shqiperi. Beni nje kerkim ne Google dhe do shihni qe Sorosin e kane perzene nga vendlindja e tij Hungari pikerisht se eshte ai qe eshte, e po keshtu edhe nga vende te tjera te ish lindjes komuniste. Vetem ne Shqiperi ai spekulator ka gjetur parajsen duke e cuar kete vend shume shpejt ne buze te nje denatyrimi teper te imponuar e teper shkaterrues. Dhe sigurisht me veglen e gatshme te nje klike palovllehesh si personat e permendur me siper.

  1. Whisper, uli tonet se gjaknxehtësia të mjegullon arsyen.
   Tani, meqë kërkon debat, ja po ta përsërit unë edhe një herë se çfarë kërkoj prej teje: ti duhet t’i faktosh këto që thua. Nuk vlen t’u thuash të tjerëve: shkoni shihni arkivat, shihni bordet e fondacioneve, shihni këtë, shihni atë. Jo! Barra të bie ty, që ti provosh deklaratat e tua. Po s’i provove dot, përsëri njolla e provokatorit të mbetet ty.
   Unë s’u kam mbajtur pishën fondacioneve të Tiranës. S’kam ndonjë lidhje me to, përveçse me njerëz të veçantë që ndoshta punojnë atje, ndoshta jo; por që i kam miq pavarësisht nga puna që bëjnë. As ua kam bërë gjenealogjinë gazetarëve dhe opinionistëve që ftohen të flasin në TV-të shqiptare. Më mjafton të dëgjoj, kur kam ngé, se çfarë thonë, e të lexoj se çfarë shkruajnë.
   Ti dukesh më i informuar se unë, prandaj bujrum. Eja këtu me lista, dhe le t’i shohim së bashku; po shpresoj të mos jenë si ajo lista që ke nxjerrë në blogun tënd. Na e provo se ku janë këta vllehë, na trego se si janë shprehur këta për identitetin e tyre etnik. Po të mundesh, na shpjego se përse ti i nxjerr vllehë pikërisht ata që Kastriot Myftaraj i nxjerr si kripto-hebrenj. Si është kjo punë? Vllehë janë këta, apo kripto-hebrenj? Apo edhe ashtu edhe kështu?
   Unë shkrova edhe një tjetër pjesë sot, që në një farë mënyre e vazhdon debatin tonë duke e zhvendosur në një plan tjetër. Megjithatë, shpresoj se do të jesh në gjendje t’i faktosh akuzat e tua – pa pasion, pa shfryrje, pa retorikë, pa paranojën se të gjithë ose shumë nga ata që të kundërvihen janë të shtyrë ose të frymëzuar prej meje. Tezat e tua janë kontroversiale, prandaj mos u habit kur t’i kundërshtojnë, ndonjëherë me po aq pasion sa ç’i parashtron edhe ti. Mos e shndërro debatin në një debat rreth debatit fillestar.
   Përndryshe, ç’të themi më?

 49. Patetik:

  1. qe shkakton dhe ndjell gjynah, trishtim dhe dhimbje simpatizuese, etj.; argument patetik
  2. qe prek ndjenjat ose luan me to, psh: ndjenja jone kombetare duhet te ringjallet kur shohim se si vllehet dhe rraca te tjera po na shelin
  3. qe i perket apo shkaktohet nga ndjenjat, psh: ndjej se ky diskutim kunder Sorrosit duhet bere nepermjet faktorit vlleh
  4. i pasakte ne trajta katile apo percmuese, psh: une nuk mund t’a vertetoj qe keta jane vlleh, por pyesni kete imoralin, se ky i ka shoke

  Edhe njehere, “le t’i kthehemi tani argumentit nese vertete ke mendere te argumentosh jashte patetikes ato ceshtje qe ngre” vete.

 50. O Bardhyl, te lexova tre here dhe se mora vesh se cfare po replikon…. A mund te ma sqarosh pak me mire, kete pune, dmth ti hysh drejt asaj qe ke per te thene, pa u hallakat sa andej-ketej ?

  Une mer mik, i perkas rrymes se mendimit , por ende jo politike qe quhet konservatorizem kombetar….

  Ne Itali ku ekziston quhej deri sot Alleanza Nazionale, se sot duke u futur ne Popolo della Liberta e humbi karakterin e saj.

  Tra i partiti nazional-conservatori contemporanei, si possono ricordare Alleanza Nazionale (che si caratterizza anche come moderno partito liberal-conservatore).

  Il conservatorismo nazionale o nazional-conservatorismo è una variante del conservatorismo che combina ad esso elementi di nazionalismo, pur non essendo catalogabile come ideologia di estrema destra . Se i partiti conservatori fanno sovente della patria e dell’identità nazionale due temi importanti, quelli nazional-conservatori mettono questi concetti al centro della loro azione politica. Per questo, se i liberal-conservatori sono da considerarsi la “sinistra” del movimento conservatore, i nazional-conservatori ne sono la “destra”.

  Mettere al centro della propria azione politica l’identità nazionale significa anche difesa della tradizione religiosa, culturale e linguistica del Paese. Secondo uno studioso austriaco, “il conservatorismo nazionale esalta la famiglia come casa e centro dell’identità, della solidarietà e dell’emozione” . Tutto ciò porta i nazional-conservatori ad assumere posizioni fortemente conservatrici sul piano etico-sociale e a osteggiare con decisione l’immigrazione, il multiculturalismo e la globalizzazione, tutti fenomeni che, nel loro pensiero, finirebbero per danneggiare l’identità di un Paese. I nazional-conservatori non sono in genere entusiasti sostenitori del mercato, così da essere, sul piano dei rapporti con l’esterno, più inclini al protezionismo e, su quello interno, ad un forte intervento dello Stato in economia, volto a favorire la coesione sociale.

  Ja tek kjo, permblidhen shume nga idete qe une mbeshtes…..

  Ti mer mik, meqe ke qef, ja ku ke material me shumice…….

  1. Ho mer atdhetar, keshtu do e vertetosh veten dhe shqiptarofobine time, duke shperndare manifesto te nacionalizmit italian neper internet?

 51. Ti kalimtar qe kalon ketej hapi mire syte dhe mos pyet shtate here te njejten gje:

  Pyetje e “mandolines” dhe orkestres:

  Cfare lidhje ka fondacioni Soros me vllehet?

  Pergjigje nga whisper:

  Fondacioni Soros ka perzgjedhur ne kupole te bordeve te tij (lexo: shoqeria civile “shqiptare”) ne Shqiperi elemente kryesisht te etnise vllehe.

  Pyetje:

  A mund te thuhet se politikat e ketij fondacioni ndihmojne ceshtjen vllahe ne Shqiperi ose jane vllahocentrike?

  Pergjigje:

  Jo. Askund nuk kam deklaruar se ne thelb te ketij konspiracioni antishqiptar eshte ceshtje (kauze) etnike vllehe. Por politikat e atij fondacioni jane antishqiptare ne kuptimin eksplicit te antishqiptarizmit.

  Pyetje:

  C’interes do te kishte fondacioni Soros te ndihmonte ceshtjen vllahe ose te punonte kunder ceshtjes kombetare shqiptare?

  Pergjigje:

  Nuk kam thene askund qe fondacioni Soros ndihmon ceshtjen vllehe. Kam thene qe fondacioni Soros ne perpjekjen e tij per nje shoqeri te hapur ne Shqiperi po lufton cdo gje tradicionale etnike shqiptare. Dhe kjo eshte strategji soroiste ckombetarizuese ne filozofine e vete idese se Shoqerise se Hapur te Poperit e cila eshte promotori I vete Sorosit ne kryqezatat e tij ckombetarizuese te vendeve me demokraci te brishte. ( Ne Shqiperi eshte antishqiptare e ne nje vend tjeter si Moldavia eshte antimoldave…).

  Pyetje:

  Ne qofte se Sorosi vete eshte deklaruar se nacionalizmin ne Ballkan e sheh si te keqe qe duhet luftuar, atehere c’ka per t’u habitur me politikat kulturale te fondacionit te tij ne Shqiperi dhe Kosove?

  Pergjigje:

  Kesaj pyetje do i pergjigjesha me nje kunderpyetje: Kush qenka ky Soros bindjet e te cilit u dashkan marre si “bibla” e detyrueshme e fese se ardhshme te shqiptareve??? E cfare me duhet mua si shqiptar apo ballkanas se cfare mendon Xhorxh Soros per vendin tim? Une nuk di ndonje traktat plebeshitar shqiptar qe t’ia kete dhuruar apo shitur Shqiperine Sorosit. Habia ime si shqiptar qendron ne faktin qe politikat e Sorosit ne Shqiperi po implementohen pa asnje problem dhe me nje verberi prej sherbyesish te tipit “zarbo”.Po implementohen me bekimin qeveritar ( te te dy kraheve te politikes) dhe me sherbimet direkte ten je tufe palovllehesh qe jane perzgjedhur ne kupole te shoqerise civile soroiste “shqiptare”.

  Pyetje:

  A eshte teza juaj se vllehet e kontrollojne kapitullin shqiptar te ketij fondacioni?

  Pergjigje:

  Po. Absolutisht vllehet jane perzgjedhur si kupole drejtuese ose si perfitues te privilegjuar te donacioneve te Sorosit. Pervec vllheheve te larpermendur po ashtu edhe nje grup pothuajsevllehesh te cilet veprojne ne mediat dhe OJF-te e Shqiperise.

  Pyetje:

  Neqoftese eshte keshtu, mund te sqaroni se cilet jane keta vllehe ne kontroll?

  Pergjigje:

  Keta vllehe jane onpinonberesit e publikut shqiptar, jane Lubonja, Velo, Plasari, Misha Klosi, dhe nje grup pothuajsevllehesh me konture antishqiptare (anntikombetare) te percaktuara qarte. Ketyre u shtohen edhe shqiptare etnike te cilet te nisur nga interesa personale shkollimi apo financimesh jane bere sherbyes dhe konsumatore te zellshem te “filantropise” se Sorosit.

  Pyetje:

  Kini ndonje liste te bordit te fondacionit qe te na e sillni per krahasim?

  Pergjigje:

  Nese jeni vertete i/e interesuar per zhbirimin e metejshem te “paranojes” sime i keni mundesite e nje investigimi edhe vete ju…Por listat jane hapur kudo ne cdo dite e cdo studio…Emrat e lartpermendur vecse nese jeni te verber nuk I keni dalluar ne studiot televizive sa here qe eshte disktuar cesthja kombetare, etnogjeneza, Kosova, simbolet kombetare, nene Tereza, gjuah shqipe etj etj..te njetet “eksperte” vllehe keni ne studio…Lubonjat, Mishat, Plasaret, Velot, pothuajsevllehun Klos e kompania e njohur e soroisteve ( vllehe dhe jovllehe)

  Pyetje:

  Ku e mbeshtetni mendimin tuaj se disa prej intelektualeve vllehe jane “te perkedhelurit e Sorosit ne Shqiperi”?

  Pergjigje:

  Besoj se pergjigjet e mesiperme te japin nje tabllo te qarte per pyetjen qe ben.

  Pyetje:

  Cili eshte ky element vlleh i ortodoksise ne Shqiperi per te cilin ju thoni se “gjeneron në vazhdimësi tezat antikombëtare”?

  Pergjigje:

  Ti permenda me siper .

  Pyetje:

  Ka ndonje lidhje kjo me ortodoksine ne vetvete, apo e perdorni ortodoksine si emerues te perbashket?

  Pergjigje:

  Une nuk kam permendur askund ortodoksine dhe asnje element fetar qe ju qellimshem perpiqeni te lidhni me perceptimin tim. Une flas per vllehe dhe jo per ortodokse. Ka shume dallim mes ketyre dy nocioneve. Njeri eshte fetar e tjetri etnik. Dhe kur flasim per ckombetarizim nuk flasin per zhdukje besimesh fetare, por per zhdukje vlerash etnike.

  Pyetje:

  Ju permendni emra personalitetesh te jetes kulturore ne Tirane si Piro Misha, Aurel Plasari, Fatos Lubonja dhe i quani vllehe. Ku e mbeshtesni kete? Si e kini zbuluar? A e kane deklaruar ndonjehere keta njerez qe ndihen vllehe ose ju rreh zemra vllahisht?

  Pergjigje:

  Po Lehtesisht e verifikueshme…mund edhe t’i pyesni vete publikisht apo privatish t( apo jo, Xhaxhai?) Keta njerez jane vllehe, Nese ju Mandoline jetoni ne Kine do e justifikoja dyshimin tuaj per perkatesine etnike vllehe te te lartpermendurve. E kane deklaruar vete ata apo baballaret e tyre ne ndonje rast. Vllehe 24 karatesh!

  Pyetje:

  A ju rezultojne keta individe aktive ne veprimtarine e shoqatave kulturore te vlleheve? A bejne keta njerez thirrje per te mesuar vllahishten ne shkollat shqipe ose per te botuar libra, tekste shkolle dhe gazeta ne vllahishte? A lobojne keta “vllehe” ne parlamentin shqiptar, per te nxjerre ligje ne favor te vlleheve ose kunderpatriotike?

  Pergjigje:

  Sic thashe me siper nuk eshte aspak vllahocentrizmi ne thelb te antishqiptarizmit te sorosit, por eshte antishqiptarizmi I vlleheve te lartpermendur qe perdoret qellimshem nga Soros sic u perdor dje nga diktatura…Diku ne komete te mesiperme dhe ne artikullin baballare e Xhaxhallare” ta kam dhene pergjigjen e detajuar per kete topic.

  Pyetje:

  Cfare keni pikerisht parasysh, psh, kur e quani Lubonjen vllah?

  Pergjigje:

  Kam parasysh nje vllah

  Pyetje:

  Cfare ka bere esencialisht vllahe Lubonja?

  Pergjigje:

  Origjina e tij , e prinderve te tij dhe e gjaklut te tij vlleh…

  Pyetje:

  Ngaqe ka cmitizuar?

  Kete e thua ti e jo une. Cmitizimet nuk e bejne detyrimisht vlleh Lubonjen, por e bejne antishqiptar. Por ai eshte vlleh edhe pa bere cmitizimet.

  Pyetje:

  Ngaqe eshte perpjekur te modernizoje mendimin shqiptar?

  Hmmm..idolatria ne 2008…Nuk e di se cfare keni parasysh me modernizim te mendimit shqiptar nga Lubonja. Po flisni per Lubonjen apo per Poperin?

  Pyetje:

  Edhe sikur te jete krejtesisht gabim cmitizimi, pse i duhet atribuar vllahut ose joshqiptarit me cdo kusht?

  Pergjigje:

  Sepse ja qe “rastisen” vllehe te gjithe cmitizuesit e famshem te Shqiperise…Lubonja konkretisht eshte vlleh dhe jo lab, dibran apo lezhjan, e sigurisht as minoritar grek.

  Pyetje:

  A ben Lubonja gabime ose faje sepse eshte vllah, apo eshte vllah sepse ben gabime ose faje?

  Pergjigje:

  Lubonja nuk ben as gabime e as faje. Me ate te tijen ai eshte ne rregull. Kurse mua si shqiptar me rezuklton jo ne rregull Lubonja. Soros perdor antishqiptarine e Lubonjes. That’s the question. Jo pa qellim e kam theksuar te artikulli im “Baballare e Xhaxhallare” qe jo cdo vlleh eshte antishqiptar e jo cdo antishqiptar eshte vlleh. Mund te ishit me e kujdesshme e ta kishit lexuar kete paragraf.

  Pyetje:

  Ju flisni edhe per ‘pothuajse-vllehe’, te cilet po t’ju kem kuptuar mire jane shqiptare etnike qe mbajne te njejtat pozicione shqiptarofobike si disa vllehe. A nuk e kuptoni se koncepti i pothuajse-vlleheve eshte pak si teper konvenient per t’u marre seriozisht? Sapo dikush t’ju shpjegoje se ky apo ai njeri qe ju e quanit deri dje “vllah antishqiptar” nuk eshte ne fakt vllah, atehere ju do ta kini gati epitetin rezerve te pothuajse-vllahut per ta cilesuar?

  Pergjigje:

  Asnje vllah nuk me ka rezultuar pothuajse vllah apo jo vllah. Te gjithe te lartpermendurit jane vlleher 24 karatesh! Dhe po ashtu asnje pothuajse vlleh apo shqiptar nuk me ka rezultuar vlleh. Keshtu qe “shqetesimi “ juaj se mos dal bllof ne kete pike eshte i kote zonje/teri/ushe

  Pyetje:

  A nuk rezulton nga kjo se per ju vllahu eshte Tjetri, ose kushdo qe nuk i perket grupit tuaj?

  Pergjigje:

  Jo aspak. Nuk me rezulton se vllahu eshte tjetri, por me rezulton se cdo antishqiptar (vllah apo jovllah) eshte nje TJETER, eshte TJETRI.

  Pyetje:

  Si i dalloni ju vllehet nga shqiptaret etnike te fese ortodokse?

  Pergjigje:

  Perseri perpjekje dinake e juaja per te ngaterruar dy koncepte te ndryshme, fene me etnine. Me sakte duhej te pyesje se nga I dallojme vllhet nga shqiptaret…Dhe dallimi eshte ai dallim qe perdoret per te dalluar nje lab nga nje kinez, nje tropojan nga nje polak, nje rumun nga nje vlleh , nje kosovar nga nje rom etj etj…Nese nuk e di se cfare e ben nje person pjestar ten je etnie ke mundesi te klikosh ne internet per kete tematike dhe do gjesh pergjigjen e duhur…

  Pyetje:

  Mbi c’te dhena mbeshteteni, mbi c’statistika, mbi c’studime antropologjike ose demografike?

  Pergjigje:

  ???? Ne lidhje me cfare keto??? Ne lidhje me te lartpermendurit apo me komunitetin vlleh ne total? Per te lartpermendurit I more ca pergjigje me siper, kurse per komunitetin nuk eshte aspak objekti I perceptimit tim komuniteti vlleh ne teresi…Gjithsesi zahmet e ke bej nje vrap deri ne zyret e atij komuniteti dhe sqarohesh…

  Pyetje:

  Ne listen e vlleheve prominente, qe kini sjelle ne blogun tuaj, ka disa persona per te cilet eshte thene edhe se nuk jane vllehe. Dini gje ju ndonje instance kur keta persona qe permendni ju ne liste – Alfred Moisiu, Fatos Nano, Ylli Popa, Ermelinda Meksi, Anastas Angjeli, Pandeli Majko, Fatos Nano, Gjergj Sauli, Thimio Kondi, Theodhori Sollaku, Adrian Fullani etj. – te jene deklaruar vllehe ne publik? Ne qofte se dini, pse nuk e sillni ketu ta ndani me ne?

  Lista e mesiperme eshte nje liste e verifikueshme ku bien ne sy 3 elemente:
  1- eshte kupola e qeverisjes apo institucioneve me te rendesishme te shtetit shqiptar ne nje periudhe te afert te shkuar.
  2- jane kryesisht ortodokse (ky detaj nuk ka aspak rendesi per perceptimin tim konkret)
  3 nje pjese e kesaj kupole jane vllehe (element thelbesor ne perceptimin tim) Moisiu,(president) Nano(kryeminister), Kondi(kryetar i gjykates se larte), jane tre vllehe te deklaruar …

  Pyetje:

  Me ne fund, edhe po te nisemi nga hipoteza se keto qe keni shkruar ju qendrojne, une perseri nuk e kuptoj c’interes mund te kene keta vllehe per te qene antishqiptare.

  Pergjigje:

  Nese mendoni se keto hipoteza te mia qendrojne por megjithate ju akoma mbeteni skeptike ne interesin qe mund te kene vllehet e lartpermendur per te qene antishqiptare do me vionte shume keq per ju. Gjithesi po ua shpjegoj perseri: pazari Soros – klike palovllehesh eshte I qarte dhe I bere hapur: Palovllehet I ofrojne sherbime te medha ideologjise soroiste ne Shqiperi duke ndermare kudo kryqezaten deshqiptarizuese e ckombetarizuese ne favor te shoqerise se hapur te Sorosit, dhe Soros nga ana tjeter u siguron klikes vllehe te lartpermendur dhe nenproduketeve te tyre finacime te bollshme per librat, perkthimet, bordet, projektet, mediat e emisionet televizive, dhe po ashtu u siguron nje status te lakmueshem public duke I lancuar cdo dite e cdo ore televizioneve e mediave shqiptare si thelbi I oinionberjes ne Shqiperi (!)

  Pyetje:

  Cfare rreziku ju vjen vlleheve nga shqiptaret?

  Pergjigje:

  Asnje rrezik nuk u vjen, ashtu sikurse edhe spiunit klasik nuk i vjen asnje rrezik nga viktima e tij e cila me se shumti qellon te jete edhe mireberese tradicionale e spiunit. Pra e bejne per perfitimet qe thashe me siper te cilat nuk mund t’i sigurojne kurre ne nje rruge te ndershme josoroiste. Vertete mendoni se te lartpermendurit do i njihte kush ne Shqiperi si “koka” te medha te ceshtjeve shqiptare??? Qesharake! Vertet Maks Velo do pushtonte studiot cdo dy jave???Vertet Lubonja do flinte studiove cdo nate? Vertete Plasari do ishte ne studio si mendimtari voskopojar??? Vertete mendoni se do I linte kush keta mostra voskopojare te prashisnin antishqiptarizmin e tyre neper ekranet shqiptare pa asnje oponence nga analiste apo eksperte te tjere a thua se ky grup vllehesh perfaqson mendimin e publikut shqiptar ne teresi???

  Pyetje:

  Pse ishin vllehet proshqiptare gjate Rilindjes kombetare dhe u bene antishqiptare pastaj? Cfare ndodhi? Cfare atdheu tjeter kane vllehet e Shqiperise pervec Shqiperise vete?

  Pergjigje:

  Nje pjese vllhesh te shkolluar perkrahen ceshtjen e Rilindjes Kombetare Shqiptare sepse menduan se zgjidhja e ceshtjes shqiptare do te influenconte edhe ne nje zgjidhje te mun dshme te kauzes vllehe e cila ne ate epoke ishte akoma e gjalle. Figura te famshme e te kulturuara vllehesh kane dhene mkotribute te pamohueshme ne rilindjen kombnetare shqiptare,por e theksoj e kane dhene per motivet e lartpermendura, e po keshtu edhe per faktin se ne Shqiperi vllehet gjeten “parajsen e humbur” te cilen nuk e kishin gjetur ne asnje vend tjeter ballkanik.
  Vllehet e Shqiperise kane atdhe te dyte Shqiperine dhe atdhe te pare nuk kane.Fatkeqesisht NUK KANE ATDHE. Po ashtu si edhe vllehet e greqise e te maqedonise te cilet nuk kane atdhe te pare, por kane atdhe te dyte.Kete e verteton katerciperisht edhe kerkesa e fundit e komunitetit vlleh te Shqiperise drejtuar parlamentit shqiptar per te marre statusin e nje minoriteti etnik (pervec atij kulturor qe e ka faktikisht).

 52. Whisper shkruan (theksimi im):

  Fondacioni Soros ka perzgjedhur ne kupole te bordeve te tij (lexo: shoqeria civile “shqiptare”) ne Shqiperi elemente kryesisht te etnise vllehe.

  Ja disa fakte që i gjeta në faqen e fondacionit në shqip (http://www.soros.al/index.htm); klikoni mbi raportet vjetore në PDF; ai i vitit 2006 nuk m’u hap, prandaj më poshtë po rendit të dhëna për vitet 2007 dhe 2005.

  Përbërja e bordit ekzekutiv të Fondacionit Soros sipas raportit vjetor për vitin 2007:

  (kam vënë pikëpyetje në të gjitha ato raste kur nuk e njoh personin dhe nuk ia përjashtoj dot prejardhjen etnike vllahe)

  Arjana Fullani (kryetare – jo vllahe)*
  Bardhyl Minxhozi (jo)
  Delina Fico (jo)
  Henri Çili (?)
  Lindita Xhillari (?)
  Mustafa Nano (jo)

  Stafi

  Çapajev Gjokuta Drejtor Ekzekutiv (jo)
  Aleksandra Sula Drejtore finance dhe administrate (?)
  Mimoza Gjika Drejtore Programi (?)

  Koordinatorë programi

  Edlira Kovaci (?)
  Llazar Jorganxhi (?)
  Igli Totozani (jo)

  E njëjta listë, për vitin 2005:

  Bordi Ekzekutiv

  Arjana Fullani (shih më lart)
  Albert Brojka (?)
  Remzi Lani (jo)
  Ylljet Alickaj (?)
  Lindita Xhillari (?)
  Mustafa Nano (jo)
  Bardhyl Minxhozi (jo)

  Bordi i Administratës Publike

  Ylli Çabiri (ndoshta jo)
  Engjëll Dakli (ndoshta jo)
  Fatlum Nurja (ndoshta jo)
  Valbona Kuko (?)
  Anila Tanku (?)

  Bordi i Drejtësisë

  Ardiana Kalo (?)
  Vangjel Kosta (?)
  Sokol Como (?)
  Dashamir Kore (?)
  Sonila Omari (ndoshta jo)

  Bordi i hesp-it

  Floresha Dado (jo)
  Et’hem Likaj (jo)
  Ledi Bianku (ndoshta jo)
  Shyqyri Llaci (jo)
  Aleks Luarasi (?)

  Bordi i Arsimit

  Vladimir Pasko (?)
  Thoma Gerri (?)
  Bardhyl Musai (jo)
  Shpresa Petrela (ndoshta jo)
  Salvador Bushati (jo)

  Koordinatorë programi

  Edlira Kovaci (?)
  Floran Pustina (jo)
  Keti Luarasi (?)
  Ledia Çurri (ndoshta jo)
  Rajmonda Duka (ndoshta jo)
  Valbona Sulçe (ndoshta jo)

  Ku janë këta “elementë kryesisht të etnisë vllehe”, o Whisper, se unë nuk po i gjej dot…

  *Shënim: Arjana Fullani (Xhaja), është e shoqja e guvernatorit të Bankës së Shqipërisë Ardian Fullani, i cili mund të jetë vllah.

 53. Xhaxhai mos ke harruar edhe ndonje pastrues te zyrave te fondacionit Sorros…lol

  Nuk e di nese ate liste qe ke shkruar me siper e cila sigurisht eshte teper out of date, por kjo gje nuk mdryshon ne thelb asgje, sepse ti e kupton fort mire qe shoqeria civile nuk perbehet nga personeli i administrates se fondacionit por nga eksponentet e permendur sorroiste vllehe dhe pothuajsevllehe (sic i ka pagezuar une). Pra je aq inteligjent sa te dish te dallosh se cili quhet opinionberes ne Shqiperi…Ushtria ka edhe prapavije me guzhiniere e nallbane ashtu sic ka edhe ideologe e stratege…Pra e kemi fjalen per “ideologet” vllehe te legjionit soroist dhe jo per numerore topi e rrogetare per te te cilet gjithsesi kam bere edhe sqarimin perkates diku ne nje shkrim te meparshem duke thene se ata jane kategoria e nevojtareve si me poshte citoj nga nje shkrim i imi:

  “Kalojmë tek kërpurdhoret e OJF-ve dhe Bordeve të cilët përbëjnë pjesën dërmuese të së ashtuquajturës “shoqëri civile” shqiptare, por të cilët zyrtarisht u shërbejnë dhe janë të punësuar në organizma nënprodukte të institucioneve ekonomikofinaciare ndërkombëtare. Pra shoqëria civile shqiptare është e punësuar në padronë joshqiptarë, paguhet nga padronë joshqiptarë dhe sigurisht u shërben interesave joshqiptare. U shërben mercenarisht (përderisa e bëjnë kundrejt pagese) teorive të cilat i imponohen Shqiperisë (sic thamë :”më mirë mut se i vogël”).
  Hesapi i tyre eshte shume i thjeshte.I shërbejnë më zellin e misionarit misionit për kryerjen e të cilit paguhen. Dhe mirë bëjnë! Kanë familje për të ushqyer dhe e kanë gjetur një punë e cila përvec parave të bollshme (si pagesa apo underground) u siguron edhe një status shoqëror i cili në shumicën e rasteve artikulohet nga vetë padronët e tyre (Institucionet Ndërkombëtare)si “shoqeri civile”.
  Dukshëm dukuri të tilla si atdhedashuria, patriotizmi dhe nacionalizmi fiziologjik janë të panjohura për këtë racë shqiposh. Zyrtarisht ata nuk iniciojnë, nuk sajojnë, nuk kompozojnë strategji Anti-nacionalizmi në Shqipëri pasi ata janë thjeshtë të punësuarit e atyre që i kanë në dorë hartimin dhe përpilimin e strategjive të tilla në rang global.
  Shqiptari i thjeshtë me bonsensin e zakonshëm moskokëcarës për sa kohë që nuk i cënohet menderja e tij përgjithsesisht i mirëkupton këta rrogëtarë të Insitucioneve te huaja Ndërkombëtare për sa kohë që ata bëjnë një punë për të cilën mirëpaguhen. I mirëkupton edhe kur këta antarë të së ashtuquajturës shoqëri civile shqiptare nuk ngrene zërin e tyre (meqë gëzojnë akses të plotë mediatik) kundër dukurive antishqiptare të cilat më shumicë u serviren shqiptarëve pikërisht në mes të Atdheut të tyre, herë nga të huaj e më shpesh nga vendas. Personalisht kam punuar për shumë vite si gazetar dhe nuk di asnjë rast kur ndonjë përfaqësues i shoqërisë civile shqiptare të ketë ngritur zërin më forcë në mbrojtje të vlerave kombëtare kur dikush ka tentuar apo i ka përdhosur këto vlera publikisht. Nuk di asnjë rast kur shoqëria civile shqiptare të jetë vënë në ballë të ndonjë proteste si fjala vjen për pronat e camëve ne Greqi, për heqjen e ligjit të luftes nga shteti grek, për antishqiptarizmin agresiv te omoniave dhe bollanove..etj..etj…
  Lind pyetja : A është shqiptare “shoqëria civile shqiptare”? Unë nuk e besoj….Mund të jetë e tillë vetëm në pasaportë.
  Kur në një rast gjatë një interviste pyeta një përfaqësues të njohur të “shoqërise civile shqiptare” se përse shoqëria civile shqiptare dhe konkretisht edhe ai si perfaqesues i kesaj shoqerie civile hesht në raste të tilla, ai m’u përgjigj gjakftohtësisht :” Sepse është në kundërshtim më statusin tim si drejtues i OJF-së”. Ia prita: “Po ty publiku shqiptar të njeh nga ekrani me një tjetër status, me atë të “shoqërisë civile shqiptare”. Nuk u përgjigj dhe kaloi në pyetjen tjetër.
  ( Sigurisht në edicionin e lajmeve të asaj dite regjia e kish hequr këtë pyetje të papërgjigjur)”

  http://whisperthereal.blogspot.com/2008/12/anti-nacionalizmi-dhe-shqipoqytetaret-e_26.html

  Por nuk e kemi fjalen per “minjte” po per “macoket” e Sorosit qe gelojne ekraneve si kupole e shoqerise civile “shqiptare”…Pra zoti studiues qe ne raste te tjera qemton edhe ne “vrimen e miut” per nje zanore apo bashketingellore, ne kete rast me me pak mundim mund te verifikosh keto qe them une…Por mund te besh bashke me grupin polifonik (por monoton gjithsesi) dicka tjeter: te hedhesh poshte ato cfare kam shkruar une …Pra te argumentosh qe
  1-ai grup personash NUK JANE VLLAHE
  2-NUK KANE LIDHJE sponsorizimesh apo adminstrative ME SORROSIN
  3-NUK JANE RRESHTUAR NE VAZHDIMESI NE ANEN ANTISHQIPTARE TE BARRIKADES NE TERE DEBATET MBI ETNOGJENEZEN, SHQIPTARINE DHE SIMBOLET SHQIPTARE.

  Pra nese arrini te argumentoni keto te mesipermet jeni shume te pranueshem si bashkebisedues te vlefshem..Perndryshe…ruani qetesine deri sa te keni ndonje argument te vlefshem per diskutim mbi kete teme te nxehte…
  Ose fundja le te dalin edhe vete personat e shumeperfolur prej meje te cilet sigurisht jane ne dijeni te ekzistences se blogut te mikut te tyre XhaXhai dhe te mohojne
  1-perkatesine vllehe
  2-te qenurit direkt apo indirekt te lidhur e te varur nga Sorosi (fondacioni bordet, Ojf-te sponsorizimet)
  3-pretendimet e tyre antishqiptare te cilat i njeh i tere publiku lexues sepse jane bere publikisht….
  Ky opcioni i fundit do ishte shume interesant, XhaXha dhe uroj me ndermjetesine tende te shfaqen ketu apo gjetke te shumeperfolurit soroiste vllehe dhe pothuasje vllehe dhe te me pergenjeshtrojne…

  1. Whisperi shkruan:

   Pra zoti studiues qe ne raste te tjera qemton edhe ne “vrimen e miut” per nje zanore apo bashketingellore, ne kete rast me me pak mundim mund te verifikosh keto qe them une…Por mund te besh bashke me grupin polifonik (por monoton gjithsesi) dicka tjeter: te hedhesh poshte ato cfare kam shkruar une …Pra te argumentosh qe
   1-ai grup personash NUK JANE VLLAHE […]

   Whisper unë nuk kam pse të vërtetoj asgjë… të takon ty barra t’i mbështetësh tezat e tua, që përndryshe mbeten në nivelin e provokimit. Unë pres të dëgjoj prej teje. Përmende Bordin Ekzekutiv të Sorosit (“kupolën”), bëra një përjashtim dhe shkova e ta solla për ta parë. Po unë kam edhe punë të tjera për të bërë, përveçse të shërbej si fact finder për hipotezat e tua për Sorosin, vllehët dhe shkombëtarizimin (antishqiptarizmin), të cilat më duken krejt të gabuara, në mos keqdashëse.

 54. Duke marre te mireqene perkatesine vllahe te te gjithe personave ne fjale, vazhdim i pyetjeve. Duhet te durosh pak, Whisper, edhe nga me te vegjlit, pasi keto qe thua jane teper serioze dhe vetem duke i perseritur nuk behen automatikisht te verteta.

  Cfare nenkupton ti me kombetare, dhe cfare nenkupton ti me antikombetare?

  A eshte kjo qe nenkupton ti me kombetare apo antikombetare nje e vertete e tille si 1+1=2, ku te gjithe duhet t’a pranojne, apo opinion i yti, i ndryshem nga opinioni i nje tjetri qe ndjehet po aq shqiptar sa ty? Cila eshte kjo e vertete eksplicite?

  Nese ajo cka kuptohet me kombetare dhe antikombetare eshte nje e vertete standarde dhe e pamohueshme si matematika, une jam sinqerisht i mendimit qe tradhetaret duhen ndeshkuar deri edhe me vdekje ne gjendje te jashtezakonshme, qe perfshin te dyja format e luftes, ate civile, dhe ate me nje force te huaj. A je ti dakord me kete?

  Por ne mos qofte e vertetueshme, a e keshillon ti ndeshkimin e tradhetarit deri edhe me vdekje qofte edhe gjate gjendjes se jashtezakonshme? Une ketu do beja nje debat te gjate me veten, dhe perfundimisht nuk do te veproja me dije, por shpejt dhe me intuite, nuk e di c’mendon ti?

  Por nese ajo cka nenkuptohet me kombetare dhe antikombetare jo vetem qe nuk eshte e vertetueshme, por opinion dhe ndjenje personale e gjithsecilit, e pervec kesaj eshte edhe gjendje paqe, atehere a nuk eshte me mire qe t’i krijohet hapesire nje debati te hapur, dhe keto terma te mos perdoren arbitrarisht deri sa konsensusi te mund te arrihet nepermjet ketij debati per sa i perket ketyre termave? Pse, ose pse jo?

  A mendon se konsensusi do te arrihej ndonjehere ne lidhje me termat kombetare dhe antikombetare, apo do te kishte nje fragmentizim?

  A do e konsideroje kete fragmentizim pluralist dhe normal sipas rregullave demokratike, apo do advokoje me teper uniformitet?

  A beson, si besoj une, se ky uniformitet nuk do te mund arrihej duke perdorur terma te cilat ne mungese te vertetesise deri ketu, do te ishin arbitrare, dhe rrjedhimisht jo vetem qe nuk do sillnin uniformitet prej fragmentarizimit, por do e benin kete te fundit te perfundonte ne percarje? Nese jo, pse jo?

  A ka pasur nje bllokim te hapesirave per debat nga personat per te cilet diskuton, apo hapesirat e debatit nuk jane perdorur ne menyre demokratike? A di pra ti ndonje rast kur dikush qe ka dashur te flase nuk i eshte dhene platforma nga mediat publike, dhe a ka qene kjo per shkak te interesave personale te drejtuesve te mediave, apo per shkak te influences qe personat per te cilet flet ushtrojne tek pronaret e ketyre mediave?

  Per t’u kthyer pyetjeve serish, por ne forme me specifike, a nuk eshte pikerisht Lubonja, te cilin them se e njoh me mire se te tjeret qe permend, qe ka shprehur kujdes dhe ka kerkuar ndergjegjesim ne lidhje me kolonializimin e shqiptareve, ne dac nga format sorroiste te kolonializmit, ne dac nga format militare, menjehere pas bombardimeve te Beogradit?

  A e perjashton ketu faktin qe vllehet per te cilet flet, mund te kene qellime te sinqerta pro-shqiptare, si edhe me rezulton mua ne lidhje me Lubonjen?

  Me te mira, dhe me shpresen se kalimtari qe kalon ketej do te lexoje diskutimin dhe jo cic-micat mes autoreve.

 55. Ok XhaXha, sa per fillim ja dicka nga faqja zyrtare e Sorosit (http://www.soros.al/trashegimia/trashegimia_art.htm)…ben fjale per sponsorizimet qe i behen revistes se Lubonjes “Perpjekja” nga ky fondacion:

  Revista “Përpjekja”

  “Përpjekja” mund të përshkruhet si një revistë intelektuale-debatuese, që mban prej fillimit vulën e krijuesit dhe botuesit të saj, Fatos Lubonjës. Numri i parë i revistës “Përpjekja” doli në Tiranë në nëntor të vitit 1994. Është një revistë tipike autori, sikurse kishte pasur shpesh edhe në shtypin shqiptar të para komunizmit, si “Albania” e Konicës, ose vetë “Përpjekja shqiptare” e Branko Merxhanit, e cila i shërbeu Lubonjës jo vetëm si model për emrin, por edhe për frymën e iluminuar, perëndimore e vetëkritike që mbartte dikur kjo revistë.
  Programi i OSFA-s(shenim i imi:OSFA eshte Fondacioni Soros per nje Shoqeri te Hapur) e ndihmoi këtë revistë të re, të drejtuar nga një shkrimtar që kishte vuajtur gjatë në qelitë e burgjeve të diktaturës si i burgosur politik. Motoja lëvizëse e kësaj reviste fokusonte pikërisht hapjen e shoqërisë shqiptare ndaj botës, ndaj pjesës së saj më të emancipuar.
  OSFA mbështeti botimin e numrave të parë të “Përpjekje”-s, një përmbledhje e shkrimeve më të mira në anglisht (1997) dhe disa nga numrat më të fundit. Në faqet e “Përpjekje”-s botuan disa nga emrat më të njohur të jetës letrare e kulturore shqiptare që kërkonin të rrëzonin mitet nacionaliste e provinciale të së shkuarës, një rishikim e ridimensionim të historisë, të letërsisë dhe kulturës sonë në tërësi. Veç shkrimeve origjinale u përkthyen një sërë autorësh që hidhnin dritë të paanshme mbi fakte të historisë, gjuhës ose edhe zhvillimeve më të reja të shoqërisë shqiptare sikurse qenë ngjarjet e viteve 1996-1997. Nga ana tjetër, “Përpjekja” futi në faqet e saj edhe pjesë nga debatet bashkëkohëse prej filozofësh të një kalibri si Habermas ose George Steiner, apo intelektualësh me emër si Adam Miçnik.
  Autorët shqiptarë që botuan më shumë ishin të një brezi të mesëm deri të ri; një numër syresh kishin qenë edhe bashkëvuajtës të botuesit, e këta sollën krijime letrare të shënuara, të cilat shpesh qenë shkruar në kushtet më të rënda të jetesës dhe mbijetesës. Bashkëpunuan rregullisht disa emra të njohur të publicistikës dhe kulturës shqiptare si B. Shehu, A. Klosi, E. Rama, F. Kati, A. Vehbiu etj.

  1. Whisper, ky argument që sjell ti këtu nuk ka kurrfarë vlere. Revista “Përpjekja” meriton të financohet, madje jo vetëm nga Sorosi; qoftë edhe si pikë referimi për t’u kritikuar.

 56. Whisper dhe Hyllin.

  Se po ja u bejne pyetjen edhe te tjere e nuk po pergjigjeni. Nese e hapni kete teme vete atehere kini kellqe e dilini per zot tamam. Vertetojeni njehere qe Lubonja, Plasari, Velo, dhe te tjeret e listes suaj te zeze jane vlleh (24 karatesh apo jo). Te gjitheve nje per nje.

  Vertetim do te thote qe te germoni neper arkiva e certifikata te lindjes se te pareve te tyre e ti sillni ketu apo ne ndonje vend publik e ta ndani me ne. Deri nente breza thoshte Hyllini. Shume dakort. Sillini nente brezat e sejcilit prej personave qe ju i quani vlleh nga te dyja anet e familjes me certifikate (demokracie, komuniste, te kohes se zogut apo ato te kohes se Turqise). Nese nuk keni mundesi ti nxirrni vete certifikatat atehere jepni nje reference te besueshme ku te jete bere e njejta gje. Liber shkencor historik etj. Ah se desh harrova. Dhe mos harroni qe per te qene brenda duhet te sillni dhe nente brezat e familjes tuaj per te pare nese ka ndonje ndryshim thelbesor mes atyre qe ju i quani 24 karat vllehe e 24 karat shqipo.

  Pervec kesaj vertetim do te thote tu merrni personave per te cilet flisni deklarata autentike se ata pranojne se jane vlleh 24 karatesh dhe se kontribuojne per ceshtjen vllahe. Keta personat e pranojne vete thote whisper. Dakort, sillni nje prove qe keta e pranojne vete. Kesi deklaratash ndajini poashtu edhe me ne te tjeret.

  Per sa kohe nuk e beni kete ju mungon cdo lloj besueshmerie dhe natyrisht ju hiqet baza per argumentime e konstrukte me te nderlikuara si Sorrosianizmi, shoqeria e hapur e ku ta di une. Pra mos kaperceni direkt ne abstragime te komplikuara shqiptaro-vllahe pa bere detyrat e shtepise njehere.

 57. ky muhabeti i “beses se shqipetarit” mu me duket si mit
  se ke sa te duash shembuj te perditshem qe kemi prere besin te huajve edhe njeri tjetrit
  ktu me duket duhet cmitizim 🙂
  ndonje dallim te madh nga popujt e tjere te ballaknit nuk kemi , pervecse gjuhen , se karakteralisht njemi te njejte
  nqs duhet njecik nacionalizem ne kumtimin e mire te fjales eshte se duhet si arme mbrojtese kundrejt nacionalizmave te shteteve fqinje.
  A eshte qellim i sorrosit te ckombetarisoj e shqiptaret ?ca te na shkomtarezoje me sorrisi ne jemi shkomtarrizu vete,nqs kemi pas disa vecori qe na dallonin nga fqinjet ato i kemi humb
  Kujt do i thuash te pabese grekut, serbit, vllahut, nqs serbet thoshin besa e shqiptarti tani na thone qe jemi te pabese greket po ashtu ne per njeri tjetrin po ashtu
  Epo spaska ngel me shqiptar me duket
  Ku eshte besa jone mikpritja apo nje kod moral qe na karakterizonte ca e ben shqiptarin shqiptar, rraca?illiret kane qen bjonda eardhosh edhe 2 metra te gjate, athere i bi qe na karakterizonte nje lloj kodi moral qe kishin , edhe qe e kemi hum

 58. XhaXhai

  se pari duhet te kuptosh qe une nuk jam para nje trupi gjykues ku do me duhet te jap tere provat per te paraitur akuzen time ndaj dikujt dmth ndaj te shumeperfolurve grup te vlleheve…Ashtu sikurse nuk te kerkoi ty njeri te provoje me dokumenta qe 3 milion shqiptare, ose 2 milion ose 1 milion ose gjysma e ketyre apo edhe cereku shfaqin vllahofobine…Ok? Pra po shkruajme e hedhim ned leter jo akuza por perceptime individuale te cilat i ndajme me te tjeret e i diskutojme me te tjeret nezse jane paranoja individuale apo jane realitete te cilat fillimisht duhet te pranojme qe ekzistojnee me pas te gjykojme ne dobishmerine apo demshmerine e tyre etj etj…si edhe rruget qe mund te jene per nje ndryshim te ketyre realiteteve te dhimbshme (nese vertete jane realitete dhe jo “paranoja” individuale tona. Prandaj take it easy XhaXha…

  Se dyti ne lidhje me komentin tend per revisten e Lubonjes…Perseri ben gjyqtarin kur thua “Whisper, ky argument që sjell ti këtu nuk ka kurrfarë vlere. ” Nuk e ke ti XhaXha e as une natyrisht njesine matese te vleres dhe antivleres. Ate njesi e ka koha dhe vetem ajo.
  Ate fakt e solla meqe dikush ketu kerkon PROVa te lidhjes apo ndervaresisd te Lubonjes e co nga Sorosi. Dhe ua solla nje ashtu sic mund te sjell plot te tjera ne lidhje me Mishen si drerjtor i pojektit Shoqeria e Hapur cilesi me te cilen perfaqeson edhe Shqiperine neper takime nderkombetare soroistesh….Mund te te sjell edhe per te tjeretr e permendur nga une apo edhe akoma te papermendur…

  Edhe nje here pra…kur flasim per nje perceptim i cili dike e ben te dyshoje qe ka nje veprimtari te mireorganizuar te qellimshme (konspiracion po e quajme per lehtesi argumentimi) te nje te huaji (Soros) me ndihmen e vendasve (grupi i vllehve) me e keshillueshme se sa replikat e nivelit te tipit “ku e di ti qe ata jane vllehe” do ishte nje vramendje e bashkebiseduesve me idene” “po mire more zoterinj ja te mendojme per nje cast se realitet jane sic i thote whisperi…le t’i ballafaqojme faktet me ato qe thote whisper” dhe keshtu pa sherre e pa tangerlliqe anonimesh e cojme bashkebisedimin ne nje nivel te kenaqshem…

  ps. te tjereve qe me jane drejtuar me pyetje do u pergjigjem pas pak.

  1. Në vijim të ftesës së whisper-it për ballafaqim me faktet:

   Arkivi i emisionit Opinion të TV Klanit, për periudhën nga 11-09-2008 deri më 26-03-2009, përmban të dhëna për 75 nga emisionet e tyre, me rreth 165 të ftuar. Nga ata, për periudhën në fjalë, dhe vetëm sipas të dhënave që mund të grumbullohen nga faqet e TV Klanit, 75% kanë një pjesëmarrje të vetme. Të tjerët, me dy ose më shumë paraqitje, po i rendis më poshtë:

   Artur Zheji (8)
   Erion Veliaj (7)
   Fatos Lubonja (7)
   Mentor Nazarko (6)
   Robert Rakipllari (6)
   Sonila Meço (6)
   Alfred Peza (4)
   Andrea Stefani (4)
   Monika Kryemadhi (4)
   Ylli Pango (4)
   Aleksandër Frangaj (3)
   Andi Tela (3)
   Bujar Nishani (3)
   Dashamir Shehi (3)
   Eni Vasili (3)
   Mesila Doda (3)
   Preç Zogaj (3)
   Reis Çiço (3)
   Skënder Gjinushi (3)
   Ajola Xoxa (2)
   Albin Kurti (2)
   Andi Bejtja (2)
   Andis Harasani (2)
   Anila Basha (2)
   Baton Haxhiu (2)
   Blendi Gonxhe (2)
   Blendi Salaj (2)
   Edi Paloka (2)
   Edlira Gjoni (2)
   Elsa Ballauri (2)
   Fatmir Mediu (2)
   Gjergj Bojaxhi (2)
   Ilir Meta (2)
   Lorenc Vangjeli (2)
   Lulëzim Basha (2)
   Lutfi Dervishi (2)
   Maks Velo (2)
   Mark Marku (2)
   Sali Berisha (2)
   Sokol Olldashi (2)
   Zana Çela (2)

   Kësaj liste, vërtet të pjesshme, por megjithatë kuptimplote, i mungojnë disa nga emrat e përfolur në tërë këtë diskutim.
   Mua më duket, nga këto shifra, që perceptimet e whisper-it nuk përputhen me realitetin. Të paktën për këtë anë.

   1. Nga një vështrim i shpejtë, më rezulton se rreth 20% e emrave në këtë listë mund t’i përkasin komuniteteve tradicionalisht të fesë së krishterë ortodokse; po sa do të ishte atëherë përqindja e vllehëve të Whisperit?

    Nga ana tjetër, mes “ortodoksëve” të listës (nga prejardhja) gjen intelektualë si Zheji dhe Lubonja, të dy kandidatë për t’u etiketuar si “vllehë” prej disa hematologëve kombëtaristë, por që u përkasin dy kampeve të ndryshme dhe që shpesh përplasen mes tyre, veçanërisht në temat e mitit kombëtarist dhe të nevojës për çmitizim.

    Televizionet nuk ftojnë “vllehë” me porosi të Sorosit, por ftojnë njerëz që u sigurojnë audiencë; debatues të mirë, edhe pse kontroversialë; që nuk ngurojnë t’ia presin fjalën njëri-tjetrit, të bërtasin dhe të thonë gjëra që mund të ndiqen nga publiku i paspecializuar.

    Gjithnjë e më tepër bindem se Whisper vëren një problem real në elitat kulturore, të cilat priren të krijojnë klika të vetamplifikueshme; por për ta shpjeguar këtë problem e mvesh me një paranojë folklorike, duke iu referuar ndarjes në shqiptarë dhe në joshqiptarë. Këtë ia shpjegoi mirë dhe me durim të admirueshëm Parrulla Armiqësore, në një koment që ishte nga më të mprehtët këtu. Më pas ia shpjegoi edhe Kapedani, i cili këto çështje teorikisht i njeh më mirë ndoshta se të gjithë ne.

    Tani unë shpresoj që ta vazhdojmë edhe pak këtë debat, derisa hipoteza e Whisper-it të rrëzohet krejt dhe të marrë rrugën drejt vrimës së lavamanit; me arsye dhe me fakte – sepse është një hipotezë që duhet qëruar një herë e mirë nga debatet tona; jo vetëm sepse është e gabuar, por edhe sepse luan me disa ndjeshmëri elementare të publikut, çka sjell gjithnjë pasoja.

    Kjo duhet bërë gjithnjë me fakte dhe me argumente; sepse retorika nuk shpie gjëkundi, përveçse në konfrontime gjelash.

 59. hey xha xhai mos ma vej re per gabimet drejtshrimore,se une jom nga gjiri popllit
  me pelqenjne shume shkrimet ne bllogun tuaj edhe nganjehere perpiqem te hudh me shkrim ndonje mendim.
  Ju lexoj te gjitheve me qef , si autoreve si edhe komentuesve , jeni te gjithe te nje niveli te larte si ne mendime edhe ne elokuence:)

 60. Kam edhe une nje teori komploti:
  Teorine se Sorosi po i vendos disa elitare vllehe ne poste kyçe per te nxitur shkombetarizimin ne Shqiperi, e frymezon, e ushqen dhe e paguan me verdhushka sherbimi sekret grek, per te destabilizuar Shqiperine dhe per t’u induktuar paranojen shqiptareve ortodokse te Jugut.
  Disa qarqe politike greke besojne se, duke i alienuar vllehet e Shqiperise nga shqiptaria, do t’i afrojne me minoritaret greke, per te bere kauza te perbashketa, te cilat do te ndihmojne pastaj per te arritur autonomine e Vorio-Epirit.
  Kete teori ma ka formuluar nje turk, tha.

  1. I vetmi problem qe ka kjo teoria jote, o vllah, eshte se ti nuk pellet si Berisha e Basha per antikombetarizem.

  2. vellah,
   në postimin tënd ka dy teori komplloti, jo një, siç thua ti.

 61. Pergjigje Lulian Kodres:

  Pyetje
  Cfare nenkupton ti me kombetare, dhe cfare nenkupton ti me antikombetare?

  Pergjigje:
  Varet se cfare nenkupton fillimisht ti me konceptin Komb, e pastaj te flasim per antikombetare apo kombetare. Pra relativiteti i vete ketij koncpeti ne mendje te ndryshme jep konotacion te ndryshem edhe per terminologji te njejte. Gjithsesi nje pergjigje klasike e ka edhe kjo pyetja jote: Me kombetare kuptoj cdo ide apo veprimtari qe shkon ne fabvor te kombit dhe me antikombetare nenkuptoj cdo veprimtari apo ide qe shkon kunder kombit.
  [Whisper, ketu po ta shkurtoj argumentin, sepse ceshtjen e Himares dhe te disa mendimeve qe kam shprehur une per ate ceshtje do ta diskutojme ne kohen dhe ne vendin e duhur; ketu kemi tjeter teme. Keto marifete me lexuesin naiv i bere dikur te PPU dhe atje te ecen, por ne PTF ka te tjera rregulla loja, dhe temat e diskutimit nuk i percaktojne dot komentuesit. Xh2]
  Perditshmeria na sjell me dhjetra shembuj te tille nga e njejta klike vllehesh e pothuajsevllehesh soroiste sa here qe diskutohet ceshtja kombetare ne pergjithesi apo vecanti….

  Pyetje:

  A eshte kjo qe nenkupton ti me kombetare apo antikombetare nje e vertete e tille si 1+1=2, ku te gjithe duhet t’a pranojne, apo opinion i yti, i ndryshem nga opinioni i nje tjetri qe ndjehet po aq shqiptar sa ty? Cila eshte kjo e vertete eksplicite?

  Pergjigje:

  Kjo e vertete eksplicite eshte e percaktuar ne dy kode: ne kodin moral te cdo shqiptari dhe ne kodin penal dmth ne kushtetuten e nje vendi. Aty ka ca nene qe flasin per integritetin kombetar te patjetersueshem. Gjithashtu aty ka ca nene ne lidhje me simbolet kombetare dhe shenjterine e tyre…Nuk po te permend nenet/kodet shpirterore-morale te cilat jane ato nene/kode qe e bejne nje amerikan amerikan, nje anglez anglez, nje francez francez dhe nje shqiptar shqiptar, nje eskimez eskimez dhe nje vlleh vlleh.Pra ne keto nene dhe kode legale dhe morale eshte e qarte se 1 +1 bejne 2.

  Pyetje:

  Nese ajo cka kuptohet me kombetare dhe antikombetare eshte nje e vertete standarde dhe e pamohueshme si matematika, une jam sinqerisht i mendimit qe tradhetaret duhen ndeshkuar deri edhe me vdekje ne gjendje te jashtezakonshme, qe perfshin te dyja format e luftes, ate civile, dhe ate me nje force te huaj. A je ti dakord me kete?

  Pergjigje:

  Jo, une nuk jam kurre dakort per kete sugjerim te cilin e quaj shume idotesk Demokracia ime e perjashton luften fizike qofte ate civile e qofte ate kunder nje force te huaj e cila fizikisht nuk ka okupuar vendin tim.Por sigurisht jam dakort me cdo lloj lufte me mjete demokrastike dhe ligjore kunder cdo veoprimtarie antikombetare.Kjo nder te tjera edhe sepse une respektoj kushtetuten dhe ligjet e vendit tim. Cilat jane keto mjete lufte demokratike? Jane sensibilizimi ndaj dickaje kombetarisht te keqe e armiqesore, ngushtimi I hapesirave te Sorosit ne Shqiperi (ne rastin konkret pra), dhenia e shanseve te barabarta te gjitha ideve qe ndikojne ne opinionin public dhe jo vetem ten je klike. Reforme aresimore dhe akademike qe do conte ne formimin e nje ndergjegjeje atdhetare te shqipove, nje ndergjegje e munguar per 50 vjet diktature dhe e zevendesuar me internacionalizmin proletar dhe ne keto 19 vjet postdiktature e zevendesuar me globalizmin dhe “shoqerine e hapur”, qe te dyja njesoj ckombetarizuese ne thelb. Me te njejtat mjete sic i lufton Franca, Anglia e shtetet e tjera demokratike idete seperatiste dhe antikushtetuese…As me shume e as me pak!

  Pyetje:

  Por ne mos qofte e vertetueshme, a e keshillon ti ndeshkimin e tradhetarit deri edhe me vdekje qofte edhe gjate gjendjes se jashtezakonshme? Une ketu do beja nje debat te gjate me veten, dhe perfundimisht nuk do te veproja me dije, por shpejt dhe me intuite, nuk e di c’mendon ti?

  Pergjigje:

  Kjo eshte nje pyetje jashte teme, por nese ti kerkon medeomos nje pergjigje do beje mire te konsultoheshe me pare me nje jurist. Kurse mendimi im per kete ceshtje jashte ketij diskutimi qe po bejme besoj se nuk ka asnje peshe. Si rregull tradhetaret ndeshkohen ne mase te njejte me fajin apo krimin qe kane bere kundrejt ligjit. Kurse ndeshkimet mbi baze ligjesh/kodi moral une nuk i konsideroj efikase pervecse ne ato raste kur tradhetari ka nje lloj integriteti minimal njerezor i cili do i nenshtrohej vetiu vrarjes se ndergjegjes dhe pendimit.Por per te most e te lene asnje shteg per keqinterpretim pot e them qe perceptimi im ne lidhje me kryqezaten antishqiptare te Sorosit dhe sherbimet e kujve vllehe te trojave shqipe nuk permban asnje paragraph ndeshkimor qofte penal e qofte lincime kolektive alla haxhiqamilce kundrejt klikes palovllehe. Ne momentin kur Soros nderpret veprimtarine ne vendin tone menjehere nderptiret edhe sherbimi i misionareve sorroiste vllehe e pothuajsevllehe. Dhe Soros nga Shqiperia nuk largohet me lufte sigurisht , por me ato reagime publike, akademike dhe administrative sic e larguan pothuajse nga e tere Europa Lindore, per te mos permendur vendlindjen e tij Hungari ku spekulatorin e pacipe, por miliarder Soros as nuk e pranuan ….

  Pyetje:

  Por nese ajo cka nenkuptohet me kombetare dhe antikombetare jo vetem qe nuk eshte e vertetueshme, por opinion dhe ndjenje personale e gjithsecilit, e pervec kesaj eshte edhe gjendje paqe, atehere a nuk eshte me mire qe t’i krijohet hapesire nje debati te hapur, dhe keto terma te mos perdoren arbitrarisht deri sa konsensusi te mund te arrihet nepermjet ketij debati per sa i perket ketyre termave? Pse, ose pse jo?

  Pergjigje:

  Tregu i ideve qe nga antikiteti ka qene plot e perplot i mbushur me ide nga me te cuditshmet e te guximshmet. Dilemat e mendjeve njerezore nuk kane pasur e nuk do kene fund sigurisht. Ka pasur ka e do te kete njerez qe akoma pyesin veten dhe te tjeret : C’eshte atdheu, c’eshte gjuha, c’eshte familja, c’eshte nena dhe babai, c’jam une…etj etj…Dhe me te guxmishmit nen efekte incetuoze kane bere edhe pyetje te tilla si a na duhen prinderit, a na duhet atdheu, pse u dashka te duam prinderit dhe familjen pse te mos vrasim prinderit…etj..etj..I qarte paralelizmi im ne keto detaje te atdheut dhe familjes. Atdhedashuria ka nevoje per consensus dhe plebeshit po aq sa ka nevoje per keto gjera edhe dashuria prinderore. Nese ti ve ne dyshim dashurine per ata qe te kane bere koken atehere je plotesisht i lejuar te vesh ne dyshim edhe dashurine tende si shqiptar ndaj Shqiperise. Ndoshta tingelloj patetik ne keto motmote ku atdhedashuria ne nje shoqeri te hapur soroiste konsiderohet si atavizem rudmimentar i panevojshem.

  Pyetje:

  A mendon se konsensusi do te arrihej ndonjehere ne lidhje me termat kombetare dhe antikombetare, apo do te kishte nje fragmentizim?

  Pergjigje:

  Po..mendoj se do vije nje dite kur askush nuk do diskutoje ceshtje te tilla , por kjo do vije kur ne rrafsh global (meqe kahja e vektroit dua apo nuk dua une shkon drejt globalizimit) te jete njesuar koncpeti komb. Pra kur edhe amerikanet, edhe francezet do kene te njeten ide per kombin si edhe shqiptaret . Sot per sot as qe behet fjale per nje consensus te tille…Hidh nje sy rreth Shqioerise ne vendet fqinje e te kuptosh se sa rendesi te madhe ka aktualisht te qenurit kombetar apo sic i thote XhaXhai kombetarist ( per t’i vene ist-in fjales si te fjala nacionalist)

  Pyetje:

  A do e konsideroje kete fragmentizim pluralist dhe normal sipas rregullave demokratike, apo do advokoje me teper uniformitet?

  Pergjigje:

  Nese Shqiperia do ishte fjala vjen France sot asnje Soros apo soroist nuk do guxonte te predikonte ckombetarizimin e Frances…Kjo besoj se eshte shume e qarte…Dhe nese Shqiperia do ishte France, dhe shoqeria shqiptare do kishte nje ndergjegje kombetare po aq sa ajo e francezeve as une e as ti nuk do merreshim me kete argument konspirativ…Por per fat te keq Shqiperia dhe shoqeria shqiptare ndodhen ne kete stad ku jane tani. Me nje Kosove akoma me status shume te padeshirueshem dhe te mjere, me nje shoqeri shqiptare vendase totalisht menefregiste dhe indiferente ndaj pushtlleqeve soroiste qe serviren nen masken e “shoqerise se hapur”…Dhe mbi te gjitha me nje shumice sherbyesish te parave te Sorosit, qofte ne qeverite, qofte ne pushtet locale e qofte ne pjesen me te re te popolsise se Shquiperise sidomos ate pjese qe eshte blere nga Soros per nje cope burse studimesh jashte shtetit….E perseri po permend agresicvitetin nacionalist e shpesh shoven te fqinjeve tane…Kur Serbia te behet Norvegji dhe Greqia te behet Finlande, atehere me gjithe qejf le te behej edhe Shqiperia Suedi edhe nga botkuptimi dhe mentaliteti….

  Pyetje:

  A beson, si besoj une, se ky uniformitet nuk do te mund arrihej duke perdorur terma te cilat ne mungese te vertetesise deri ketu, do te ishin arbitrare, dhe rrjedhimisht jo vetem qe nuk do sillnin uniformitet prej fragmentarizimit, por do e benin kete te fundit te perfundonte ne percarje? Nese jo, pse jo?

  Pergjigje:

  Kjo pyetje mund te debatohet ne nje teme tjeter sepse me duket se eshte jashte objektit qe po trajtojme….Gjithsesi pergjigjet e mesiperme ndofta te shuajne kuriozitetin…

  Pyetje:

  A ka pasur nje bllokim te hapesirave per debat nga personat per te cilet diskuton, apo hapesirat e debatit nuk jane perdorur ne menyre demokratike? A di pra ti ndonje rast kur dikush qe ka dashur te flase nuk i eshte dhene platforma nga mediat publike, dhe a ka qene kjo per shkak te interesave personale te drejtuesve te mediave, apo per shkak te influences qe personat per te cilet flet ushtrojne tek pronaret e ketyre mediave?

  Pergjigje:

  E perseris eshte nje pyetje e cila e meriton nje teme te gjate te vecante. ka pasur nje bllokim permanent te cdo oipinini apo opinionisti nacionalist, kombetar apo kombetarist quajeni sit e doni….Mund te permend bojkotin qe i eshte bere ne tere keto vite Abdi Baletes ( e di alergjine e shume prej jush ketu kundrejt ketij analisti (kombetarist sic e quan XhaXhai) nga studiot televizive dhe mediat e medha te shkruara shqiptare.”Kush ka frike nga Abdi Baleta” do perifrazoja me titullin e njohur te Edwart Albee tere embargon mediatike kunder Baletes.
  Abdi Baleta eshte bere delja e zeze , eshte anatemuar, eshte perfolur e denigruar pothuajse ne vazhdimesi….Dhe jo per aresye personale apo morale eshte perjashtuar Baleta nga aksesi se nuk jane burra me te mire klika e palovlleheve, por eshte dora e padukshme soroiste e cila eleminon cdo zedhenes te ideve apo veprimtarive kombetare., dora se ciles i jane nenshtruar totalisht qeverite shqiptare dhe mediat. Dhe permenda vec nje balete nderkohe qe numri i kombetaristeve (sipas XhaXhait ky term) eshte po aq I madh ne raport me kliken palovllehe sa c’eshte me I madh numri I shqiptareve ne krahasim me vllhet…Pork y eshte haraci qe paguan cdo vend i vogel dhe i varfer sidomos ne mungese te dinjitetit dhe ndergjegjes kombetare.

  Pyetje:

  Per t’u kthyer pyetjeve serish, por ne forme me specifike, a nuk eshte pikerisht Lubonja, te cilin them se e njoh me mire se te tjeret qe permend, qe ka shprehur kujdes dhe ka kerkuar ndergjegjesim ne lidhje me kolonializimin e shqiptareve, ne dac nga format sorroiste te kolonializmit, ne dac nga format militare, menjehere pas bombardimeve te Beogradit?

  Pergjigje:

  Lubonja ka predikuar ndergjegjesim te Shqiptareve nga format soroiste te kolonializmit??? Jam shume kurioz te ma dokumentosh kete risi. Kjo do habiste edhe nje Lubonje te dehur, pa lere qe nje Lubonje esell kjo deklarate e jotja do e shokonte..Lubonja antisoros??? lol…Sic duket kemi oren e humorit tani…
  E verteta eshte se Lubonja ka kontribute te tjera te lavderueshme ne fusha te tjera te publicitikes dhe kryesisht te memoaristikes, kurse ne “analizat” e tij filozofike eshte thjeshte nje “majmun”- imitues i filozofeve te huaj sic jane tere analistet apo komentatoret shqiptare, por jo kontribute kombetare qe do e benin te quhej me plot gojen intelektual nese me kete koncept nenkuptohet dikush qe ve ne sherbim te kombit dijet e tij.

  Pyetje:

  A e perjashton ketu faktin qe vllehet per te cilet flet, mund te kene qellime te sinqerta pro-shqiptare, si edhe me rezulton mua ne lidhje me Lubonjen?
  Pergjigje:

  Pergjigje:

  Absolutisht e perjashtoj! Asnje nga personat e klikes vllehe nuk me ka rezultuar shqiptar ne kuptimin e dashurise per shqiptarizmen. Me kane rezultuar perkthyes shume te mire Misha dhe Klosi por kurre atdhetare. Me ka rezultuar Lubonja publicit opinionist shume efektiv ne shume ceshtje te politikes se brendshme kur I ka dashur qejfi dhe kur e kane lejuar kufizimet e veta ideore, por kurre nuk kam pare nje Lubonje atdhetar shqiptar. Kam pare nje Lubonje antikomunist e antikonformist por kurre Lubonje shqiptar. Kam pare nje Plasar erudit, por kurre nje Plasar atdhetar edhe pse gezon nje pozicion si Drejtor I Bibliotekes Kombetare te Shqiperise nje post qe e deyron moralisht por edhe ligjerisht te jete shqiptar ne ide dhe ne veprimtari…Kurse Velo ne ndryshim nga e gjithe klika e lartpermendur soroiste nuk me ka rezultuar kurre si ndonje eksponent vlerash…as si artist, as si i persekutuar (gje qe te Lubonja ka qene shume dinjitoze) e as si mentar…por thjeshte si nje antishqiptar i zellshem ne cdo rast kur ka pasur mundesine te shprehet studiove per shqipot dhe ceshtjet kombetare. Po ashtu mund te flisja per pothuajsevllhet ne te njeten gjatesi vale….

 62. Bujku, po Ardian Klosin qe zotrote e paske “harruar” vetem ne muajin e fundit ka qene ne 2 Opinione te Fevziut…
  Pls nese ndermerr dicka beje me profesionalizem, seriozitet ,me reference dhe jo shkel e shko…
  Dhe meqe paske mundesine e aksesit ne arkiva televizionesh kerko bisedat kur eshte diskutuar ceshtja kombetare dhe probleme te lidhura me te dhe na sill emrat e te ftuarve…Te siguroj se memoria kolektive e shqipove e di qe Misha, Velo, Lubonja, Klosi dhe Plasari kane qene ne zenith te pjesmarrjes se tyre neper studio soi te ftuar dhe opinioniste “eksperte”…Doni te na beni edhe qorra tani? Perpjekje qesharake….
  Dhe jo statistika te 4 muajve, por te 10 vjeteve…

  1. Po pse nuk i sjell ti, o njeri, statistikat e 10 vjetëve? Apo të mjafton memorja kolektive ty? Po pse, me gojëdhëna e me legjenda urbane do ta vazhdojmë ne këtë diskutim? Po Ardian Klosin pse e fut në këtë muhabet të vllehëve? Klosi babanë e kishte mysliman (Bilbil Klosin), nënën e ka ortodokse nga Elbasani, të bijën e gjuhëtarit dhe intelektualit të shquar shqiptar Aleksandër Xhuvani…

  2. whisper,

   Ja arkivi, http://www.tvklan.tv/on_air_arkiv.php?id=2&page=1, publik, për këdo. Të dish të numërosh është profesionalizmi i vetëm që kërkohet për këtë rast.

   Z. Klosi nuk figuron aty sepse shfaqej vetëm një herë në emisionet e afishuara nga TV Klan në faqet e veta web. Si gati edhe 75% e të ftuarve të tjerë, emrat e të cilëve unë nuk i radhita.

   Kërkesa për shifra, rrjedhimisht edhe sjellja e tyre, në një farë mënyre sikur përligj/blen pretendimet e tua. Do t’ua kisha kursyer lexuesve, po të mos më kishe detyruar me këmbënguljen tënde.

   Nuk e di tënden, po kujtesa kolektive e brezit tim, Mishën, Klosin, Plasarin, i mban mend si ata që na jepnin përkthime në shqip, pa të cilët biblioteka e shqipes do të ishte edhe më e varfër se sa ç’është.
   Duke pasur parasysh qoftë edhe vetëm këtë anë të veprimtarisë së tyre, e gjej të paaftë logjikën time të mbërrijë në verdiktin tënd për antishqiptarizëm. Unë nuk di shembuj nga kultura të tjera, ku kontribuesit në to, pas kontributesh të mirëpranuara të shpallen si të qenkërkëshin kundra kulturës vetë. Po qe se këta nuk janë kundër kulturës shqiptare, siç e dëshmon vepra e tyre, si mund të jenë antishqiptarë? Si mund të pretendosh një gjë të tillë e pastaj të ankohesh për mungesë serioziteti ?

   P.S. Libri i fundit i Z. Misha ka si nëntitull Ç’do të thotë sot të jesh shqiptar. Pyetjes “kush jam unë”, në kapitullin “Në vend të hyrjes”, fq.10, i përgjigjet:

   Jam njeri, jam mashkull, europian, ballkanik, mesdhetar, shqiptar, i bardhë, jam tiranas, im atë është me origjinë nga Korça (Voskopoja)
   me prejardhje të krishterë ortodokse, ime më myslimane (bektashi) por me nënë (pra gjyshja ime) italiane, pra katolike.

 63. “Lubonja ka predikuar ndergjegjesim te Shqiptareve nga format soroiste te kolonializmit??? Jam shume kurioz te ma dokumentosh kete risi”

  Lubonja e ben kte pikerisht tek Opinioni i para disa diteve kur ishte ball per ball me nje te finacuar dhe mbeshtetur nga parate e Sorosit ne Shqiperi – Erion Veliaj.

 64. Debatin do ta mbyllim sonte, meqë – duke gjykuar nga çfarë po mbërrin në kutinë e moderacionit – nuk ia vlen më të vazhdohet.

  Ju lutem të sillni mendimet tuaja sa më shpejt, deri andej nga mesnata (EST), nëse mendoni se keni ende diçka për të thënë për këtë çështje.

  Përveç disa opinioneve personale, përshtypjeve dhe anekdotave nga përvoja e vet si gazetar, Whisper nuk ishte në gjendje të sillte asnjë provë, fakt, statistikë ose argument në mbështetje të tezës që hodhi këtu.

  Përkundrazi, as bordi ekzekutiv i Sorosit në Tiranë (ose “kupola”, siç e quante ky), as lista e të ftuarve në TV Klan, nuk rezultuan të tillë siç i përshkruante diskutanti në fjalë.

  Shpresa ime ishte që teza e Whisper-it jo vetëm të hidhej poshtë, siç edhe u bë, por edhe të diskreditohej fund e krye, siç nuk u bë. Edhe pse unë interesohem gjithnjë për vllahofobinë dhe teoritë e komploteve në kuadrin e vëmendjes që i kushtoj zhvillimeve në shoqërinë shqiptare, më duhet ta pohoj se kam edhe interesa të tjera; dhe vetë Whisper, në gjithë këtë mesele, nuk përfaqëson veçse vetveten, sikurse kushdo tjetër që foli, duke mos mbetur jashtë as unë, që vllah nuk jam.

  Kam fshirë shumë mesazhe, të cilat i fyenin njerëzit; kam redaktuar mesazhe të tjera, duke i pastruar nga çfarë m’u duk e panevojshme. Tani së fundi, Whisperin nuk e lejova të hapte, në debat e sipër, çështjen e një artikulli që kam shkruar unë, para shumë vjetësh, për Himarën – shpresoj që ta hapë në blogun e tij, ta vërtetojë atje që edhe unë punoj për Sorosin dhe vllehtë dhe t’i shkojnë me atë rast shumë vizitorë për t’ia komentuar dhe për t’u indinjuar kombëtarisht me mua, siç vepruan para pak muajsh te Peshku pa Ujë, e siç kanë vepruar më parë te Forumi Shqiptar e në të tjera shpella të Internetit. Kur vjen puna për të mbledhur turmat, ai artikull gjithnjë funksionon mirë.

  Ne këtu ndërkohë do të zhvendosemi në tema të tjera, dhe do t’i lëmë vllehtë dhe Whisper-in rehat.

 65. Whisper, me pelqen debati i qeruar, prandaj po te them se jam ende i paqarte me ato cka thua. Konsideroje debat jashte formatit pyetje-pergjigje. Nuk jam i qarte psh, kur diku thua se:

  “Tregu i ideve qe nga antikiteti ka qene plot e perplot i mbushur me ide nga me te cuditshmet e te guximshmet. Dilemat e mendjeve njerezore nuk kane pasur e nuk do kene fund sigurisht.”

  nderkohe qe diku tjeter thua se:

  “Po..mendoj se do vije nje dite kur askush nuk do diskutoje ceshtje te tilla , por kjo do vije kur ne rrafsh global (meqe kahja e vektroit dua apo nuk dua une shkon drejt globalizimit) te jete njesuar koncpeti komb. Pra kur edhe amerikanet, edhe francezet do kene te njeten ide per kombin si edhe shqiptaret .”

  Nuk jam i qarte sepse ne konstatimin e pare, me dukesh realist, sepse jam dakord qe ide te tilla kane qarkulluar e do qarkullojne per aq kohe sa njerezit te jene verdalle dhe te jene ne gjendje te shprehen. Nderkohe qe ne pohimin e dyte, me dukesh utopik, advokues i nje poetike qe admiron heshtjen totale. Nuk jam kunder kesaj utopie dhe poetike qiellore, besoj se nuk ka nevoje per prova, madje eshte pikerisht kjo utopi pjese e asaj cka do advokoja per nje krijimtari te shendetshme. Problemi qe kam eshte se per sa i perket argumenteve me rendesi si ky qe kemi ne dore, nuk duhet te jete kjo utopi qe na dikton, perndryshe, (pa marre parasysh utopite totalitare te te dyja ekstremeve te shekullit te kaluar) diskretitojme vete argumentin qe jemi duke bere. Ashtu si ka ca kushte qe poezia te jete poezi, edhe argumenti ka artin e vet, i cili diktohet nga te dhenat reale, dhe duke qene se si te dhene reale une perceptoj pohimin tend te pare, pra qe perpjekja per te perkufizuar terma te tille nuk do te heshte sa te kete jete, jam i detyruar qe pohimin e dyte t’a kaloj ne site si teper utopik.

  Paqartesite e krijuara nga kjo kontradite te ciles ti nuk i jep zgjidhje, shprehen kudo ne tezen tende. Psh:

  “Varet se cfare nenkupton fillimisht ti me konceptin Komb, e pastaj te flasim per antikombetare apo kombetare. Pra relativiteti i vete ketij koncpeti ne mendje te ndryshme jep konotacion te ndryshem edhe per terminologji te njejte. Gjithsesi nje pergjigje klasike e ka edhe kjo pyetja jote: Me kombetare kuptoj cdo ide apo veprimtari qe shkon ne fabvor te kombit dhe me antikombetare nenkuptoj cdo veprimtari apo ide qe shkon kunder kombit.”

  Kjo eshte “to beg the question”, apo “qark i shkurter” i formes tautologjike, si i thone ne shqip, pasi pyetjes se c’eshte kombi ti i jep pergjigjen, kombi eshte komb, ose, “me kombetare kuptoj cdo ide apo veprimtari qe shkon ne favor te kombit”. Kjo forme perkufizimi eshte aq gabim sa qe nuk eshte as gabim, pasi nuk identifikon ato veprimtari qe jane favorizuese per kombin. Per me teper, i perket nga te gjitha anet qarkut te shkurter, pasi progresin, apo ate c’ka shkon ne favor te kombit, apo kunder tij, nuk mund t’a identifikojme pervecse diakronikisht, pra ne nje kohe te pasme, nderkohe qe teza jote kunder emrave te spikatur, apo edhe kunder Sorrosit, e identifikon ne kohe reale. Me perkufizim, qarku i shkurter mund dhe duhet perdorur ne shkencat sociale, por me kusht qe te identifikohet si i tille dhe kete nje celes qe te lejoje si hapjen, dhe mbylljen. Pra ka nje kusht gabueshmerie qe te lejon te jesh aq gabim sa te mos jesh gabim, dhe vetem duke zbatuar kete kusht mund te fitoje teza kredibilitet.

  Ti kete kusht nuk e zbaton, pasi sic pergjigjesh, e perjashton absolutisht mundesine qe “palovllehet” per te cilet po flasim te mund te kene qellime te sinqerta pro-shqiptare. Ne gjuhen e kujdesshme te Emigrantit, kesaj i thone te spekullosh per ate qe eshte ne koken e tjetrit. Pra te paragjykosh. Eshte pikerisht pretendimi per mungese absolute te gabueshmerise ne percaktimin e qellimeve pro-, apo anti-shqiptare, qe per fat te keq, e diskretiton tezen.

  Ne mungese te kredibilitetit (jo te gjitha gjerat mund te vertetohen) nderkohe qe kembengulja absolute kembengul te qendroje, pyetja se c’duhet bere, vjen e behet gjithmone e me acaruese, dhe kembengulesi eshte i detyruar te jape zgjidhje. Prandaj edhe ajo pyetja se c’do beje ti ne rast gjendje te jashtezakonshme, nuk eshte edhe aq jashte temes. Eshte e vertete qe ti nuk propozon zgjidhje apo ndeshkime kolektive ne tezen tende, por ti kembengul te perdoresh terma kolektive si kombi, atdheu, etj, keshtu qe mungesa e propozimit kolektiv ne teze le per te deshiruar. C’te bejme? T’ia mbyllim gojen ketyre? T’i censurojme? T’i hedhim ne burg per agjitacion e propagande? T’i vrasim per tradheti? Keto jane zgjidhjet kolektive te termave kolektive si antikombetarizmi, dhe edhe pse kembengul te perdoresh termat, kembengul te mos japesh zgjidhje.

  Do te te jap tani linkun ku mund te konstatosh punen dhe qellimin pro-shqiptar te Lubonjes, por do te te keshilloja t’i hyje ketij leximi me mendje te hapur, dhe jo me humor cinik, qe sipas perkufizimit 4 qe kam dhene me larte, do ishte nje lexim patetik. Do te keshilloja gjithashtu qe kur te lexosh per deshtimin e implementimit te institucioneve demokratike ne pergjithesi (ku me demokraci nenkuptohet nje shoqeri e hapur per nje popull apo per nje komb) te kishe parasysh se ky deshtim i pergjithshem nenkupton edhe deshtimin e shoqerive civile te vecanta, ku hyn edhe Sorrosi.

  http://www.eurozine.com/articles/2002-02-14-lubonja-en.html

  p.s. Falemnderit per rastin e Baletes qe me rekomandove te shoh. Nuk jam i njohur me punen e tij, dhe do te interesohem t’a gjej e te gjykoj vete, a kemi te bejme me nje censure reale ndaj tij, apo si kam degjuar te thone, se shkruan ca budallalleqe qe nuk ia vlejne te lexohen e te komentohen.

 66. Nuk di sa e mbani mend aktorin Skender Plasari, qe ne mos gabohem eshte vellai i Aurel Plasarit. Kushedi sa te forte e kane pasur vetedijen antishqiptare keta vllehe ne familje, kur per te nderuar Skenderbeun tone shqiptar ia vune djalit emrin Skender qe eshte emer musliman edhe pse ishin te krishtere dhe mund t’ia kishin vene Gjergji ose Xhorxhi dhe prape brenda ishin.

  Tashi vetem Maksi Velo te mbeti per ta themeluar teorine, zoti Whisper, se te tjeret t’i pergjenjeshtruan. Piro Misha qenka gjysme bektashi e çerek italian, Ardian Klosi po ashtu gjysme mysliman nga Mallakastra dhe nipi i Aleksander Xhuvanit qe ti te lash gojen me gelqere kur ta permendesh, Fatos Lubonja gjoja vlleh shkoi e vuri me shpatulla per muri Velian jovlleh, qe financohet nga Sorosi pakrahasimisht me shume se Lubonja.

  Po pse, o derezi, me Maksi Velon do ta ngresh ti teorine e konspiracise vllahe ne Shqiperi?

 67. Tani që këtij debati po i afrohet fundi, po ia them dy fjalë edhe një komete që u shfaq në blog nga një sistem tjetër planetar, për të lëshuar disa fjalë të nxituara në lidhje me debatin tonë.

  E kam fjalën për Emigrantin, i cili zakonisht është i pranishëm te Peshku pa Ujë, me komente të shumta dhe pjesë të ndryshme letrare.

  Emigranti i shkroi Whisper-it:

  Tani, kjo per ty, Whisper. Are you out of your mind qe lejon veten te shprehesh ne kete rrethine? A nuk e shikon cfare ndodh? Nje kor qe do e kishte zili edhe ish ansambli i Ushtrise Popullore? Duke filluar nga pergjegja mignone e te zotit te shtepise. Pa kush po ve ne hesap komentet e tjera. Ja nje shembull at random: Mandolina. O boy! Oh the humanity!

  Mua këtu menjëherë më bëri përshtypje përçmimi i implikuar në fjalët “të shprehesh në këtë rrethinë”; edhe pse pa arsye, meqë kjo rrethinë mirëmbahet me kujdes, dhe këtu nuk keqtrajtohet njeri, ndryshe nga ç’ndodh në forumet e frekuentuara zakonisht prej këtij korrespondenti.

  Asgjë nuk ndodhi, madje as ai kori i Ansamblit të Ushtrisë që e trembi kaq shumë vizitorin tonë nuk këndoi. Njerëzit vërtet kundërshtuan, por me argumente dhe fakte, siç pritej; sepse teza e Whisper-it është shumë kontroversiale dhe nuk mund të kalohet në heshtje, as të duartrokitet sikur të ishte fjala për një tregim ose poezi. Përkundrazi, gjallëria e debatit, për mendimin tim, e përligji edhe synimin e Whisper-it që e solli tezën këtu.

  Asgjë nuk ndodhi, o Emigrant, prandaj paralajmërimi dhe keqardhja jote për Whisper-in dolën huq. Më mirë t’i kishe ruajtur për ndonjë rrethanë ose rrethinë tjetër, kur ua ndërzeni qentë e tërbuar kalimtarëve jokonformistë te PPU.

  Në fakt, pasi lexova hyrjen e komentit tënd, unë besova se ti do ta ftoje Whisper-in t’i shfaqte mendimet në blogun tënd; ku edhe do ta kishe mbrojtur nga të gjitha ato të këqia të përfytyruara që i kërcënoheshin në PTF. Megjithatë, meqenëse Whisper-i po përgatit një material të ri të fortë, ndoshta mund të ma realizosh këtë dëshirë sekrete.

  Unë Whisper-it iu përgjigja disa herë, madje vajta humba kohë edhe për të kërkuar fakte kundër tezës së tij, për t’ia provuar kundërshtimin tim në praktikë, jo me vjersha dhe tra-la-la nga YouTube dhe me miklime turmash siç bëjnë ca të tjerë.

  Edhe komentet e tjera, të cilat ti nuk dëshiron t’i vësh në hesap, ishin përgjithësisht të mira e të menduara; dhe nuk është faji im, që shumica e atyre që ndërhynë ia kundërshtuan Whisper-it tezën me argumente, jo duke e sulmuar me epitete. Prandaj edhe këtë frikë e pate të kotë si të tjerat.

  Po të vish më shpesh këtu, ndoshta të dalin këto frikëra dhe e kupton se mjedisi është më miqësor dhe i lirë se gjetiu, ku valëviten flamujt kombëtarë dhe i thuren vjersha Skënderbeut. Dera ime mbetet e hapur.

  Tani veç lutem të të lajmërojnë me ndonjë e-mail edhe për këtë replikë timen, që të vish ta lexosh e të mos më shkojë mundimi dëm.

 68. Dhe nje koment timin te fundit para se te shendrrohemi te gjithe ne kunguj.

  Whisper, e di qe e ke shume te veshtire ta pertypesh ballafaqimin me me te rinjte (ne fakt me cdokend) duke e vene ne pikepyetje ose me mire ne mohim total intelektin apo edukaten e tyre, te pakten me mua. Per fat te keq, si moderatore e blogut, i kam lexuar edhe mesazhet e tua private dhe nuk me ka ardhur mire me si je shprehur, sidomos per mua. Mos valle duhet te reklamojme diplomat e notat para se te hyme ne muhabet me ty? Kjo vetesiguri e jotja, qe te tjeret nuk paskan as minimumin e intelektit per te bashkebiseduar me ty eshte arrogance qe nuk te falet dhe per me keq tregon ndoshta nje fare ‘antishqiptarizmi’ sipas logjikes qe ti ke perdorur deri tani. Me c’kam pare te vije prej teje keto dite (dhe kam pare plot qe nuk i jane ekspozuar publikut) ke jo vetem mungese intelekti por edhe etike e morale. Ne krahasim me te gjithe komentuesit e tjere, edhe ata te censuruarit, ke treguar gjuhen me te ndyre e mllefin me agresiv. Gezon faqe te bardhe ketu pikerisht sepse komentet e tua nuk jane kaluar bruto sic i ke qendisur ne marazin tend drejt autoreve dhe komentuesve. Kembenguljen tende te mbash dialog me Xha Xhain dhe jo bashkebisedim te hapur me gjithe kontribuesit arrij ta kuptoj vetem ne kuader te deshires tende per tu ‘kapur’ me Xha Xhain dhe mosdeshires per te trajtuar temen me kedo qe te drejtohet pa paranojen se keta ta kane me hile sic insinuoi Emigranti. Deri diku kete e shoh si nje perpjekje te subkoshiences tende per te vlersuar veten si te denje e i barabarte me intelekte te afirmuara dhe per ti dhene tezes tende nje fare kredibiliteti si e tille kur keta te fundit sinqerisht e seriozisht merren me te. Dhe keshtu i ben qejfin vetes kur pranon te hahesh vetem me nje nivel te caktuar diskutantesh se te duket dhe ti gezon po aq vlera. Prandaj ndoshta nuk te hy ne xhep anonimi.
  Ne pajtim me kembenguljet e tua te meparshme per te asgjesuar intelektin e te tjereve, edhe ky koment i imi perseri do te rrumbullakoset si pa edukate apo ne mungese intelekti. Ndoshta si shqiptar i vjeter me tradita qe je e ke dhe te veshtire te kundershtohesh nga nje femer… por sinqerisht shpresoj te mos jete kjo e fundit.

  —-

  Ky debat mbyllet ketu. Ju falenderojme te gjitheve per pjesemarrjen.

Komentet janë mbyllur.

Zbuloni më tepër nga Peizazhe të fjalës

Pajtohuni tani, që të vazhdoni të lexoni dhe të përfitoni hyrjen te arkivi i plotë.

Vazhdoni leximin