KULLA E RINDËRTUAR

Librin tim Kulla e Sahatit, të ripunuar dhe të zgjeruar në krahasim me versionin e vitit 2003, do ta gjeni të paktën në libraritë kryesore në Tiranë.

Kjo ese semiotike, me nota personale, i kushtohet qendrës së Tiranës të shkruar, të fshirë dhe të rishkruar sa e sa herë nga politika, duke u përqendruar në vitet 1960-1980.

Megjithatë, lexuesit të sotëm nuk do t’i shpëtojnë paralelet dhe analogjitë e shumta me çfarë po ndodh sot në Tiranë; pa çka se ky aktualitet i esesë nuk ka natyrë alegorike.

Mbase kjo do të njihet edhe si vlerë e shtuar e botimit të ripunuar: konstatimi që regjimi urbanistik i politikës së sotme nuk dallon dhe aq, në krahasim me të djeshmen; sikurse nuk dallon megalomania për t’ia imponuar kryeqytetin Tiranës qytet dhe qytetarëve të saj.

 

6 Komente

 1. E kam lexuar kete liber, dhe me ka pelqyer shume. Me ka pelqyer kryesisht per nje gje, per dashurine pashembull per qytetin e Tiranes, perveç si shkrim niveli edhe si stil. Kur e lexoja me dukej sikur isha une autori, sepse me ngjallte gjera te varrosura ne kujtese pergjate gjithe jetes, perfshire edhe femijrine e hershme kapur per dore me prindet.

  Te siguroj qe ky eshte komplimenti me i mire qe mund te behet ne kete rast, ky liber, me duket libri i pare, eshte vete autori. Si gjithnje librat e tjere jane ne thelb i njejti liber ne variante te ndryshme.

  Shpresoj se ripunimi dhe rafinimi prej maturise, plus ndikimi i betejave urbaniste me pas, nuk e ka demtuar frymen e pare, por e ka nxjerre me teper ne pah.

  1. Të falënderoj shumë, “Kulla” zë vend të veçantë edhe për mua. I pari dhe ndoshta i vetmi libër imi i shkruar me dorë (me stilograf) në fletore: sot nuk do ta bëja dot.

   E kam lëmuar kryesisht në stil dhe në frazë, duke e pastruar nga gjëra parazitare, pleonazma dhe klishe, emërzime të panevojshme, e kështu me radhë.

   E kam plotësuar me disa mikro-ese për policin e trafikut që rrinte atëherë në sheshin bosh, “pesëmbëdhjetëkatëshin” në kontekstin e shtëpive të ulëta, altoparlantët në sheshin e mitingjeve të mëdha dhe funksionin e orës mekanike në organizimin e jetën e qytetit.

   Por nuk ia kam ndryshuar referencën kohore, meqë plagët e sotme të qendrës i kam prekur veç tërthorazi, ose siç i kisha prekur në botimin e parë.

  1. Ju falënderoj edhe unë. Meqë libri doli nga shtypshkronja vetëm javën që shkoi, ndoshta duhen disa ditë që të fillojë të shpërndahet normalisht jashtë Tiranës.

Komentet janë mbyllur.

Këtë e pëlqejnë %d blogues: