PREMTIMOLOGJI

pinokuKatedra e Premtimologjisë në Fakultetin e shkencave politikane pranë Universitetit Xhamllëk të Vaqarrit festoi pesë vjetorin e saj të parë, çka u shndërrua në rast të volitshëm, përballë gazetarëve të huaj e të jashtëm, për të bërë një bilanc të shkurtër të veprimtarisë së saj.

Shefi i Katedrës më të re në Shqipëri, prof. Premtim Mbajtja, u shpreh midis të tjerash se “kjo shkencë fisnike, që studion me metoda shumëpërmasore premtimet e dhëna e të padhëna, të mbajtura e të pambajtura, para e pas zgjedhjeve, para e pas martesës”, nuk mund të mos zhvillohej në Shqipëri, ku politika ofron humusin kryesor për premtimet dhe studimin e tyre shkencor. “Pa politikanë nuk do të kishim premtime e pa premtime nuk do të kishim premtimologji e pa premtimologji nuk do të kishim demokraci”, tha me patos prof. Mbajtja. “Pra faleminderit politikës dhe kujdesit të saj për të mos harruar gjënë më kryesore: premtimet”.

Ndërhyrjet gjatë ceremonisë vunë theksin në rëndësinë e premtimeve në politikë e në shoqëri, pa të cilat (premtimet pra) nuk do të kishte pjesëmarrje në zgjedhje, entuziazëm për të ardhmen, në analizë të fundit në demokraci. Premtimet, u tha në aktivitet, duhet të studiohen në shumë plane e nga profesionistë të ndryshëm: matematikanë, fizikanë, mjekë, regjizorë, magjistarë, por edhe nga sociologë, antropologë, psikologë, humoristë, shamanë, e kështu me radhë e pa radhë.

Fjala që mbajti zv/shefja e Katedrës, prof. Besa Zotimi, u përqendrua kryesisht në listën e gjatë të aktiviteteve që kjo qendër akademike ka zhvilluar kohët e fundit dhe në botimet e shumta që ka nxjerrë nëpërmjet shtëpisë botuese “Angazhohem”, që ka degë në të gjitha krahinat e vendit. Ja lista e plotë e konferencave dhe botimeve të Katedrës së njohur:

– Premtim Mbajtja, “Politikanët shqiptarë: fantazia e premtimit“, Tiranë 2010.

– “Si pasnesër! Premtimet e politikanëve shqiptarë: dje, sot, nesër“, analizë sasiore e cilësore, (autorë të ndryshëm), vëllimi I – XX, Roskovec 2010 (botim tremujor).

– Kolod Shqiptari, “Pinoku në politikën shqiptare. Dallimi i përrallës nga realiteti“, Leskovik 2010.

– Gëzim Plenumi, “Nga premtimet pesëvjeçare tek premtimet e përditshme“, Kuçovë 2011.

– “Shkolla, çerdhe, kopshte, spitale. Analizë leksiko-hapësinore e zgjedhjeve“, (autorë të ndryshëm), Orikum 2011.

– Besnik Dredhcaku, “Mbajtja e fjalës apo e premtimit?“, Kombinat 2011.

– “Përse premton koha?” (autorë të ndryshëm), Rroskovec 2012.

– Shpresa Jetoni, “Premtimi e gënjeshtra: dy anë të medaljes tjetër“, Rrushbull 2012.

Cetto La Qualunque “Vende pune e dashuri për të gjithë“, përkthimi Anton Shqiptari, Kurvelesh 2012.

– Sazan Pallavra, “Besa dhe premtimi në traditën shqiptare. Antropologji kulturore“, Gjongecaj 2013.

– Mjedan Mejdani, “Premtimet elektorale midis rraskapitjes e dyshimit“, Lagja e Parisit 2013.

– Zoton Fushata, “Unë premtoj, ti premton, ai premton. Ne e hamë, ju e hani, ata e hanë. Paradigma e premtimeve në zgjedhjet shqiptare“, Koliq 2013.

– “Premto premto se diçka mbetet“, Konferencë ndërkombëtare për analizën e fushatave elektorale në botë, Trebishtë 2014.

– “Kur shoqëria ka besim tek tjetri. Për një sociologji të premtimit të pambajtur“, (autorë të ndryshëm), Xhuxhë 2014.

– “E ardhmja në dy pjesëza (do të)“, konferencë ndërterritoriale Poliçan 2014.

– Dhaskal Barna, “Vartësia nga premtimet. Droga kulturore e shekullit të ardhshëm?“, Ulëz 2015.

– “Koha e foljes politike: Do të“, seminar në Universitetin Xhamllëk, 2015.

– Pablo Dante, “Karremi në fushatë si premtimi në grep” (poezi të përzgjedhura), Vithkuq 2015.

– “Shqipëria si do të ishte sipas premtimeve“, (autorë të ndryshëm), Eden 2015.

– “Premtimi i pambajtshëm: do të jemi të ndershëm“, (autorë të ndryshëm), Shpuzë 2015.

Ndryshe nga premtimi fillestar, lista e mësipërme është e paplotë. Në rast se mungojnë botime të tjera, jeni të lutur t’i shtoni, me premtimin se nuk do të shkruani gjëra të pasakta.

Nuk ka komente

  1. I nderuar,

    Ju paska munguar informacioni mbi dy konferencat e fundit me permasa ndërkombatëre, si më poshtë:

    “Shqipëria dhe anëtarësimi në BE: lineariteti i premtim-zotimeve dhe ndërshkëmbimi reciprok i fjalës së pambajtur”. Konferenca u mbajt në Universitetin e Rrogozhinës në mars 2015 nën kujdesin e posaçëm të ish presidentit Gole Shumica.
    “Premtimi për stabilitet në Ballkan”, tryezë e rrumbullakët e nivelit të lartë mbajtur në maj 2015 në Bjeshkët e Premtueme, nën kujdesin e lartë të kryeministrit sllav Premto Zotimoviç Premtovski dhe të atij vendas Besim Gjato Muji.

Zbuloni më tepër nga Peizazhe të fjalës

Pajtohuni tani, që të vazhdoni të lexoni dhe të përfitoni hyrjen te arkivi i plotë.

Vazhdoni leximin