THE SHOW MUST GO ON

Masakra në Aurora, Kolorado: Një farë James Holmes, i veshur si një prej heronjve të filmit, hyn i armatosur në një sallë ku po shfaqej premiera e “The Dark Knight Rises” dhe nis të shtjerë kuturu mbi spektatorët, duke vrarë 12 prej tyre dhe plagosur së paku 50.

Nuk po flas më tutje për absurditetin e kësaj masakre, as po cek temën e dhunës së skajshme në kinemanë komerciale amerikane dhe në videolojërat, që japin e marrin me këtë kinema, estetikën dhe etikën e saj.

Mes lajmeve të shumta, me të cilat mediat po mitralojnë publikun sot në mëngjes, më tërhoqën vëmendjen fjalët e disa spektatorëve në sallë: “i dëgjuam të shtënat, por kujtuam se vinin nga filmi, ishin pjesë e spektaklit.”

Nga njëra anë, teknologjia e efektit special dhe e shfaqjes në 3D e bën dhunën e ekranit gjithnjë e më reale, më të besueshme: gjymtyrë që shkëputen nga trupi, plumba që depërtojnë kafkat tejpërtej, sy të nxjerrë që lëvaren faqeve në fijet e nervit optik.

Nga ana tjetër, e njëjta teknologji na lejon tani ta mendojmë dhunën si diçka virtuale, që edhe ndodh para nesh, por që nuk na prek e nuk na përket; ose që mund ta shmangim me një të shtypur të butonit OFF.

Në një kulturë ku spektakli masiv themelohet mbi paraqitjen (representation) e qëllimshme të dhunës, edhe dhuna reale do të perceptohet, para së gjithash, si të ishte spektakël.

Këtë aspekt e plotësojnë për bukuri edhe masakrat e panumërta, të kryera në Afganistan dhe gjetiu, duke përdorur avionët pa pilot (drones), të cilët drejtohen prej zyrave mijëra kilometra larg, me teknika që deri dje i ndeshje vetëm në videolojërat; dhe ndonjëherë, kushedi për ç’arsye, qëllojnë me raketa gjithfarë dasmash dhe pleqnish.

Luftës ia ka zënë vendin vrasja e kulluar.

Përpjekjet e kinemasë dhe të industrisë së videolojërave për ta estetizuar dhunën dhe terrorin, ose të paktën për ta shndërruar në një formë të skajshme dëfrimi, të ngjashme me emocionet e forta të një hedhjeje nga avioni pa parashutë a të një udhëtimi me roller-coaster-in më të madh (më të pjerrët, më të shpejtë, më marramendës, më të kushtueshëm) në botë, kanë hyrë në garë dëshpërimtare me përpjekjet e terroristëve, të marrëve ose edhe shtatmadhorive të fuqive të mëdha, për ta rekuperuar dhunën nga virtualiteti, për t’ia kthyer atë realitetit – çka mund të arrihet vetëm nëpërmjet vdekjes.

Tipik edhe refuzimi i terroristëve për t’u identifikuar, ose për ta marrë përsipër krimin (si në atentatin e djeshëm kundër autobusit me hebrenj në Burgas); ose gatishmëria e zyrtarëve për t’i paraqitur masakrat ushtarake nga ajri si “gabime.”

Terrorit i kanë mbetur eksplicite vetëm kundrinat; meqë, sikurse na kujtojnë videolojërat hap pas hapi, kryefjala e terrorit je pikërisht TI.

Sa për filmin “The Dark Knight Rises”, tani publiku që tash e tutje do të dyndet për ta parë në sallë do të detyrohet t’u nënshtrohet kontrolleve të rrepta, si në aeroportet; teksa masakra e Aurorës njëfarësoj do të integrohet në fabul, për ta kombinuar virtualen me realen në një mënyrë të tillë që veç nëpërmjet dhunës dhe terrorit mund të realizohej.

Zbuloni më tepër nga Peizazhe të fjalës

Pajtohuni tani, që të vazhdoni të lexoni dhe të përfitoni hyrjen te arkivi i plotë.

Vazhdoni leximin